Lietuviai iš nacionalinių patiekalų turi tik skilandį, o iš gėrimų - Trejas devynerias, teigia lenkų savaitraščio kulinarijos specialistas.
Žinomas populiaraus lenkų savaitraščio "Polityka" kulinarijos skyriaus vedėjas Piotras Adamczewskis (Adamčevskis) tikina, kad lietuviai beveik neturi savo nacionalinių patiekalų.
Šią savaitę išspausdintame straipsnyje, skirtame lietuviškiems nacionaliniams patiekalams, jis rašo: "savaitgalį, ruošdamasis radijo laidai "Pasaulio virtuvės", perskaičiau atitinkamą Adomo Mickevičiaus "Pono Tado"skyrių, senas valgių knygas ir manyje išlindo tikras lenkų nacionalistas: apie kiekvieną lietuvių nacionalinį valgį galvojau - juk tai mūsų, lenkų valgiai. Kad ir koldūnai, kurie pas mus vadinami lietuviškais, pora šimtų metų puošia lenkų stalus. O mėsa įdaryti bulviniai kukuliai, kuriuos lietuviai vadina cepelinais žinomi ne tik Suvalkuose ar Seinuose, jų galima paragauti ir kituose Lenkijos miestuose".
"O bulvių plokštainis, dar skanesni vėdarai, arba šaltibarščiai - tai kiekvieno lenkiško stalo puošmena" - tikina lenkų kulinaras.
Nacionalinių lietuviškų patiekalų lenkų kulinaras randa nedaug. "Skilandis - dešra, kuri džiovinama pusę metų, tikrai yra jų. Dar žemaičių virtų bulvių blynai su mėsos arba grybų įdaru", - rašo P.Adamczewskis.
Tačiau lenkų kulinaras lietuvių virtuvėje randa ir tai, ko, sako, niekas daugiau atkartoti negali.
"Lietuvius galėčiau paguosti tik tuo, kad turi tai, ko neturi kiti ir netgi, jeigu bando pamėgdžioti, niekam neišeina ir niekas lietuviams neprilygsta - tai trejos devynerios - gėrimas, kuris saikingai vartojamas gydo viską", - konstatuoja P.Adamczewskis ir tarsi apgailestaudamas pažymi: "ką gi bedarysi - tokia mažų tautų dalia įsispraudusių tarp didelių valstybių".