Remdamasi mokslu ir asmenine patirtimi, gydytoja išskiria penkis maisto produktus, kurių stengiasi vengti ir pateikia sveikesnių alternatyvų, kurios gali būti ne mažiau gardžios, bet daug palankesnės širdžiai.
1. Margarinas ir perdirbti augaliniai aliejai
Kodėl vengia: Nors kai kurie augaliniai aliejai anksčiau buvo laikomi sveikesne alternatyva sviestui, pastaruoju metu tyrimai rodo, kad jų vartojimas gali būti susijęs su padidėjusia mirtingumo nuo širdies ligų rizika.
Alternatyva:
- Alyvuogių aliejus – ypač tyras alyvuogių aliejus (extra virgin) yra vienas iš širdžiai palankiausių riebalų.
- Saikingai vartojamas sviestas – gali būti geresnis už stipriai perdirbtą margariną.
2. Kokosų aliejus
Kodėl vengia: Nepaisant „supermaisto“ reputacijos, kokosų aliejuje gausu sočiųjų riebalų, kurie gali didinti MTL („blogojo“) cholesterolio kiekį kraujyje.
Alternatyva:
- Alyvuogių aliejus (dar kartą!)
- Avokadų aliejus – puikus kepimui, turintis palankių riebalų rūgščių.
3. Bulvių traškučiai
Kodėl vengia: Sunkiai kontroliuojamas užkandis – suvalgoma daugiau nei planuota, o kalorijų ir druskos kiekis išauga akimirksniu.
Alternatyva:
- Spraginti kukurūzai (be sviesto ir druskos pertekliaus)
- Traškios daržovės – morkos, salierai, agurkai ar keptos avinžirnių pupelės su prieskoniais.
4. Šoninė ir perdirbta mėsa
Kodėl vengia: Tyrimai sieja perdirbtą mėsą (šoninę, dešras, dešreles) su didesne vėžio ir širdies ligų rizika.
Alternatyva:
- Naminė kepta vištiena ar kalakutiena be odos
- Daržovių pagrindu pagaminti baltymai – tofu, avinžirniai, pupelės
- Jei šoninė – jūsų silpnybė, gydytoja siūlo ją pasilikti ypatingoms progoms ir valgyti vos kelis kartus per metus.
5. Perdirbti desertai: sausainiai, spurgos, batonėliai
Kodėl vengia: Šiuose gaminiuose daug cukraus, sočiųjų riebalų ir dirbtinių priedų, kurie ilgainiui kenkia ne tik širdžiai, bet ir visai medžiagų apykaitai.
Alternatyva:
- Tamsus šokoladas (su 70% ir daugiau kakavos)
- Natūralus jogurtas su vaisiais
- Sauja riešutų arba džiovintų vaisių (be pridėtinio cukraus)
Pasak gydytojos, pagrindinis tikslas – ne tobula mityba, o sąmoningas pasirinkimas. Ji neslepia: jei vakarėlyje labai norisi šokoladinio skanėsto – ji jo paragauja. Jei patinka – leidžia sau pasimėgauti. Jei ne – tiesiog padeda atgal.
„Svarbu ne drausti, o suprasti, ką renkiesi ir kodėl. Nes sveika širdis – tai ne bausmė, o gyvenimo džiaugsmo pratęsimas“, – sako gydytoja Reynolds.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!