Alaus darykla „Kalnapilis“ pirmą kartą Lietuvoje organizuoja „Kalnapilio“ metų alaus rinkimus. Artimiausiu metu bus pristatyti iš daugiau kaip 10 skirtingų alaus rūšių kruopščiai atrinkti kandidatai į nugalėtojus – naujos „Kalnapilio“ alaus rūšys. Alus, už kurį balsuos daugiausia gerbėjų, bus paskelbtas „Kalnapilio“ metų alumi vasaros pabaigoje.
„Daugiau nei metus mes vystėme šią alaus rinkimų idėją. Metus kūrėme ir degustavome, vykdėme vartotojų tyrimus, kol pagaliau, išbandę daugybę skirtingų alaus rūšių, atrinkome geriausias. Visų išrinktųjų ypatingos savybės atsiskleidžia per tris pagrindinius pojūčius: alaus aromatą, spalvos sodrumą ir svarbiausia – skirtingą ir tik kiekvienai rūšiai būdingą skonį. Tokį, kokio šiuo metu Lietuvos rinkoje neturi joks kitas alaus gamintojas,“- sako Marijus Kirstukas, „Kalnapilio-Tauro grupės“ generalinis direktorius.
Šiandien „Kalnapilis“ pristato pirmąjį kandidatą į metų alaus titulą. Tai – tradicinio ale stiliaus, išskirtinio skonio, lengvas „Kaštonų“ alus, pasižymintis rusva, lyg prinokusių kaštonų, spalva, skrudinto salyklo aromatu bei švelniu karamelės skoniu. Šio alaus gamybai naudojamos viršutinės fermentacijos mielės suteikia ypatingą salstelėjusį skonį, kuriame jaučiama karamelė. „Kalnapilio“ pristatoma naujiena, kaip ir visi „Kalnapilio“ alūs, gaminamas tradiciniu būdu naudojant tik natūralius ingredientus.
„Lietuvoje retai naudojamos viršutinės fermentacijos mielės, kurios suteikia alui išskirtinių skonio savybių, todėl „Kaštonų“ alus pasižymi turtingu, tačiau lengvu skoniu. Džiaugiamės galėdami pasiūlyti alaus mėgėjams tokį ypatingą alų. Mums labai svarbi kiekvieno nuomonė, todėl kviečiu visus, neabejingus alui, truputėlį pabūti mūsų bendrovės aludariais dalyvaujant metų alaus rinkimuose bei išrinkti „Kalnapilio“ metų alaus naujieną“,- sako M. Kirstukas.
Jau visiškai netrukus bus pateikti ir visi kiti kandidatai į „Kalnapilio“ metų alaus nugalėtojo titulą. Visas „Kalnapilio“ naujienas alaus mėgėjai galės paragauti, įvertinti ir išsirinkti jiems labiausiai patinkančią. „Kalnapilio“ metų alaus laimėtojas paaiškės rugpjūčio pabaigoje.
Sužinoti daugiau apie „Kalnapilio“ metų alaus rinkimus bei išvysti pirmojo kandidato pristatymą bus galima specialioje Kalnapilio alaus rinkimų skiltyje interneto svetainėje www.kalnapilis.lt. Ten pat bus patalpinta vaizdo medžiaga, kurioje „Kalnapilio“ aludaris Ričardas Barakūnas atskleis paslaptis kaip buvo kuriamas ir gaminamas kiekvienas kandidatas į nugalėtojus.
Idomus faktas:
Pirmą kartą ale terminą apibūdinti alui XVII a. panaudojo Londono aludariai. Anuomet jie virė pale ale (šviesusis elis) tipo alų, kuris tais laikais buvo itin populiarus. Jo aprašymų galima rasti daugelyje XVII-XIX a. knygų. Ale tipo alus fermentuojams 15-24 °C temperatūroje, aukštesnėje nei gaminant tradicinį lager tipo alų. Tokioje temperatūroje mielės gamina daugiau esterių ir kitų aromatinių junginių, kurie primena obuolių, kriaušių, ananasų, bananų ar džiovintų slyvų skonį bei aromatą. Šiuo metu ale stiliaus alus labiausiai paplitęs Anglijoje, Belgijoje ir Šiaurės Amerikoje.