Rugsėjo 13-osios popietę maisto papildų įmonė „Ecosh“ drauge paminėti 5-ąjį gimtadienį sukvietė žinomas nuomonės formuotojas, gydytojas, sporto treneres, mitybos konsultantes, kurios domėjosi, kaip sveikiau pasitikti rudenį – kokių priemonių imtis ir patarimų laikytis, kad aplenktų siaučiantys virusai.
Ne vienus metus ilgaamžiškumo ir sveikatingumo tema besidominčios renginio viešnios ir pačios dalijosi savo patirtimi bei geriausiais atradimais, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Palaikyti ir pasveikinti įmonės įkūrėjos ir vadovės A. Pranukevičienės atėjo asmeninė trenerė, nuomonės formuotoja Greta Lebedeva, knygos autorė ir maisto tinklaraščio „Paprasta gaminti. Karina“ kūrėja Karina Kulevičienė, socialiniuose tinkluose išgarsėjusi kaip greitai ir skaniai gaminanti maisto receptų kūrėja, žinoma gydytoja, daugelio TV laidų bei tinklalaidžių viešnia endobiogenikė Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė, tinklaraščio „Nesupermama“ autorė Viktorija Beišienė, buvusi grožio specialistė, asmeninė sveikatingumo trenerė Gražina Česnauskienė (instagramo paskyroje treneregrazina) ir kitos sveika gyvensena bei ilgaamžiškumu besidominčios merginos bei moterys, esamos ir būsimos mamos.
Vis labiau populiarėjant ilgaamžiškumo temai, ne tik pavieniai žmonės, bet ir įmonės atsigręžia į sveikesnį gyvenimo būdą ir daug atsakingiau ir sveikiau mini savo gimtadienio šventes.
Įmonės vadovė A. Pranukevičienė dėkodama susirinkusiesiems sakė, kad organizuojant gimtadienio šventę svarbiausia jai buvo laikytis savo įsitikinimų ir dalytis vertingomis žiniomis.
„Mūsų misija nuo pat veiklos pradžios buvo šviesti visuomenę, dalintis gydytojų, sveikos mitybos specialistų bei savo pačios sukauptomis žiniomis apie sveikesnį gyvenimo būdą, sveikatinimosi priemones ir, žinoma, maisto papildus – jų sudėtis, gamybos būdus. Nuo pat veiklos pradžios pasakojau, kaip rinktis maisto papildus, kaip juos laikyti ir kodėl būtina skaityti produktų etiketes. O šiandien su susirinkusiais svečiais man labai norėjosi pasidalinti edukacija apie angliavandenių žalą organizmui, todėl į šventę pakvietėme žurnalistę, knygos „Viskas dėl angliavandenių“ autorę Živilę Povilaitytę-Buzaitę.“
Remdamasi savo asmenine patirtimi Živilė Povilaitytė-Buzaitė pasakojo apie tai, kad daugelis sveikatos problemų kyla dėl angliavandenių.
„Mes galime valgyti angliavandenius, bet svarbu rinktis tuos, kurių mažas glikemijos indeksas (GI). Glikemijos indeksas (GI) parodo, kaip greitai pakyla gliukozės kiekis kraujyje suvalgius tam tikrą maisto produktą. Pavyzdžiui, labai didelį glikemijos indeksą turi balti ryžiai, miltai, cukrus, datulės, bulvės, tokie egzotiniai vaisiai kaip mangai. Suvalgius tokių maisto produktų, cukraus kiekis kraujyje kyla labai greitai, todėl tokio maisto tiesiog reikėtų vengti“, – pataria Živilė.
O mitybą keisti ji pataria nuo 3 pagrindinių žingsnių.
„Pirmiausia, reikia suprasti, kodėl angliavandeniai jums kenkia, ir pasiryžti pokyčiams. Antra, visą laiką, kol vyks pokyčiai, save palaikyti ir paskatinti, kad užtektų ryžto laikytis naujos mitybos kelio. Ir trečias dalykas – atsitraukti nuo pagundų, pavyzdžiui, išvalyti virtuvę. Jeigu žinote, kad jūsų silpnybė – šokoladas, geriau nevaikščiokite po šokolado parduotuves“, – pataria moteris, atsisakiusi angliavandenių.
Pasiteiravus, kaip ištverti silpnumo akimirkas, Živilė patarė gerti vandenį ir kantriai laukti dvidešimt minučių.
„Aš visada laukiu 20 minučių. Praeis 20 minučių ir pamatysite, kaip pasikeis situacija. Taip pat labai padeda ir vitaminai. Ką tai reiškia? Kartais mūsų organizmui trūksta vienokių ar kitokių vitaminų ir tai lemia nevaldomą angliavandenių troškimą. Todėl būtina pasitikrinti, ar netrūksta omega-3, magnio ir vitamino B6. Tai vitaminai, kurie dalyvauja serotonino gamyboje. Jų trūkumas – tai serotonino trūkumas. Todėl žmogus ir jaučiasi nelaimingas, nes jam trūksta serotonino. O tada norisi angliavandenių.“
Karina Kulevičienė, „Paprasta gaminti. Karina“ kūrėja, sako, kad ne tik rudenį jos grožio ir sveikatos šaltinis yra vanduo. Kad ir ką darytume, jeigu geriame per mažai vandens, jausimės prastai.
Taip pat labai svarbu ramybė – tik pailsėję ir išsimiegoję jausimės žvalūs. Kitas Karinos sveikos ir geros savijautos šaltinis – įvairus šviežias maistas.
„Nesakau, kad reikia kažkokio įmantraus supermaisto. Pavyzdžiui, šį sezoną nėra nieko sveikesnio ir geriau už paprastus obuolius iš kaimo sodų. Tai ir skaidulos, ir natūralus vitamino C šaltinis. Kai viduje harmonija ir patiriame mažai streso, tuomet organizmas išlieka atsparus ligoms. O šiais laikais tikrai labai sunku išlaikyti vidinę harmoniją, bet stengtis reikia. Nuo mūsų mitybos ir emocijų priklauso sveikatos būklė. Jei kalbėsime apie papildomas priemones, tokias kaip vitaminai ir papildai, tai mūsų šeimos atradimas buvo vitaminas C su acerola. Vos pradėję vartoti iškart pajutome, kad organizmas kovoja su įvairiais virusais. O svarbiausias produktas, kurį visada turiu ir tik pajutusi pirmuosius ligos simptomus vartoju, tai natūralus antibiotikas Pau d’Arco. Žarnyno mikroflorą reguliuojame probiotikais arba, kitaip, gerosiomis bakterijomis“, – sakė žinoma moteris.
Asmeninė trenerė, sporto mitybos specialistė Greta Lebedeva-Kazakevič sako, kad jos šeimoje didžiausia ligų prevencija yra sportas, sveika, subalansuota mityba ir kuo mažesnis streso lygis.
„Visi sportuojame ir taip geriname kraujotaką bei stipriname organizmą. Kitas svarbus dalykas – mityba. Valgome kokybišką subalansuotą maistą, kuriame daug daržovių. Man asmeniškai taip pat labai svarbu kokybiškas miegas, kad būtume sveiki ir pailsėję.
Patys stengiamės taip gyventi ir kitiems patariame: planuokite viską nuo pirmų dienos minčių iki akimirkos, kai atsigulate į lovą ir, svarbiausia, – savo planų laikykitės, nes tik taip išvengsite nuolatinio streso ir chaoso.
Žinoma, su vaikais nelengva ir tikrai būna visko. Bet aš esu tas žmogus, kuris labai atsakingai ir griežtai viską planuoja, vyras net juokaudamas mane vadina gyvenimo planuotoja. Žinoma, tai ne visada pavyksta, bet stengtis būtina, be to, svarbu apie viską galvoti pozityviai. Teigiamos mintys taip pat turi labai daug įtakos mūsų sveikatai ir savijautai“, – sakė G. Lebedeva-Kazakevič.
Ji taip pat atskleidė, kad ruduo – tai metas, kai visada savo organizmą papildo vitaminais ir maisto papildais: „Visi šeimos nariai šaltuoju metų laiku vartoja vitaminą D, nes jo visiems trūksta, taip pat žuvų taukus. Vaikai labai juos mėgsta ir netgi vadina skaniaisiais lašiukais.“
Taip pat ji pati su vyru imtynininku, olimpiečiu Aleksandru Kazakevič vartoja cinką ir, kadangi abu intensyviai sportuoja, kiekvieną vakarą geria magnio bisglicinatą.
Socialiniuose tinkluose kaip „Nesupermama“ žinoma Viktorija Beišienė sako, kad yra įsitikinusi, jog visos ligos prasideda žarnyne, todėl labai atsakingai vertina tiek savo, tiek vaikų mitybą.
„Šeimoje, ypač vaikams, labai ribojame cukrų. Saldumynus leidžiame tik savaitgaliais. Apskritai mano sūnus pirmą kartą tik trejų metukų paragavo šokoladinį kinderį. Atėjome į jo draugo gimtadienį, visiems davė šių skanėstų, o jis pirmą kartą juos matė, todėl priėjęs paklausė: „Mama, kas čia?“ Visi sutriko, kaip trejų metų vaikas gali būti nematęs kinderio? Tokia ta mūsų šeima. Esu įsitikinusi, kad mityba – mūsų sveikatos ir geros savijautos pagrindas. Labai svarbu vartoti kuo daugiau vaisių, daržovių – skaidulinio maisto. O kalbant apie papildomas organizmo stiprinimo priemones, vienareikšmiškai mūsų šeimoje stebuklus daro Pau d’Arco. Man asmeniškai tai yra pagrindinė priemonė tiek profilaktiškai vos pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, tiek jau susirgus. Vos keli lašiukai ir organizmas atsigauna“, – sakė Viktorija.
Endobiogenikos specialistė gydytoja E. Nevardauskaitė-Rudzikienė sako, kad tiek rudenį, tiek pavasarį svarbiausia tinkamai subalansuoti imunitetą.
„Viena yra infekcija ir visai kas kita – infekcinė liga. Virusų, kaip ir bakterijų, visada yra mūsų aplinkoje. Galima visais įmanomais būdais jų vengti ir izoliuotis, arba padaryti viską, kad imunitetas būtų tinkamas – nei per silpnas, nei per stiprus. Tinkamai subalansuotas imunitetas – toks, kuris, kai reikia kovoti, kovoja tinkamu intensyvumu ir baigia kovoti tuomet, kai liga praeina. Blogai, kai imunitetas yra silpnas, tada žmogus įsiserga, prasideda ligos komplikacijos. Tačiau ne mažiau pavojinga ir kai imunitetas per stiprus, tada prasideda autoimuninės ligos. Kai pradedame kalbėti apie imuniteto stiprinimą, svarbu žinoti, ką ir kodėl ketiname stiprinti. O dar geriau, jei mokame jį subalansuoti“, – sako gydytoja.
Kaip padėti savo imunitetui? Pirmiausia – tai kokybiškas miegas, fizinis aktyvumas, subalansuotas maistas.
„Turime pasirūpinti savo kepenimis, pasitikrinti vitamino D kiekį. Lyg ir atrodo, kad tai banalūs dalykai, tačiau labai reikšmingi mūsų organizmui. Nes mes tikrai nebūname tiek saulėje, kad gautume pakankamai vitamino D. Lietuvoje reikėtų vidutiniškai 100 val. pabūti saulėje, kad užtikrintumėme metų poreikį, ir daugiau, jei norime atkurti vitamino D trūkumą“, – teigia E. Nevardauskaitė-Rudzikienė.
Taip pat būtina du kartus per metus pasirūpinti savo medžiagų apykaita, ypač kepenimis. Ir tai daryti reikia ne po Naujųjų metų, kaip esame įpratę, bet būtent nuo rugpjūčio 21 d. iki spalio 21 d.
Lygiai tokio pat veidrodinio valymosi reikėtų nuo vasario 21 d. iki balandžio 21 d., nes tai laikas, kai organizmas keičia medžiagų apykaitą iš žiemos į vasaros.
O kada žmonės labiausiai serga arba pradeda eiti į ligą? Panašiu metu. Ką tai reiškia? Organizmas užsiima sezonine adaptacija ir jam sunku susitvarkyti su virusais ir bakterijomis iš aplinkos. O kur dar stresai? Todėl šiuo laikotarpiu labai svarbu pasirūpinti savo kepenimis – nevalgyti sunkaus maisto, nepiktnaudžiauti alkoholiu, užsiimti streso higiena, gerai išsimiegoti. Kitas svarbus dalykas, galintis subalansuoti imunitetą ir padėti apsisaugoti nuo virusinių ligų, yra imunomoduliatoriai bei medicininiai grybai. Vienas tokių – kordicepsas“, – patarė gydytoja Evelina.
Po gimtadienio šventės A. Pranukevičienė pasirūpino, kad 30 egzempliorių renginyje dalyvavusios autorės Živilės Povilaitytės-Buzaitės knygos „Viskas dėl angliavandenių“ būtų padovanota bibliotekoms, reabilitacijos centrams ir sanatorijoms.
„Norėdami šią sukaktį paminėti prasmingai, nusprendėme surengti socialinę akciją, kurios tikslas – prisidėti prie edukacijos apie sveikesnį gyvenimo būdą. Šia proga dovanojome sveikos gyvensenos tematikos knygas bibliotekoms, ligoninėms ir kitoms įstaigoms, kad jos galėtų pasitarnauti kuo daugiau skaitytojų“, – sakė 5-ąjį gimtadienį švenčiančios įmonės vadovė.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!