Burokėliai mūsų senolių namuose užėmė išskirtinę vietą, net svarbesnę nei auksas. Nes jau data buvo pastebėta, kad šios daržovės veikia lyg jaunystė eleksyras: pagėrus burokėlių sulčių ar pavalgius jų žmogus tampa energingas, o veido oda lygi lyg kūdikio. Kaip tik todėl su jumis dalinamės šiais receptais.
Rauginti burokėliai
5 l vandens, 150 g druskos, 2 juodos duonos plutelės.
Burokėlius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ir sudėkite į didelį indą ar kubilą. Šaltą nevirintą vandenį pasūdykite ir užpilkite ant burokėlių, įdėkite juodos duonos plutelių, kad geriau rūgtų. Rauginkite kambario temperatūroje 12–15 dienų. Įrūgusius burokėlius paslėkite, indą uždenkite dangčiu arba apriškite švariu audeklu ir laikykite vėsioje vietoje. Tokie burokėliai tiks įvairiausioms salotoms, barščiams ir kitiems patiekalams.
Su svarainių sultimis marinuoti burokėliai
Marinatui: 1 l vandens, 1 stiklinė svarainių sulčių, 1 šaukštas druskos, 1 laurų lapelis.
Virtus burokėlius sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite. Užpilkite verdančiu marinatu ir sandariai uždarykite.
Marinuoti burokėliai su krienais
1,2 kg virtų burokėlių, 200 g krienų šaknų, 3 g kmynų.
Marinatui: 1,3 l vandens, 150 g druskos, 300 g cukraus, 90 ml 9 proc. acto.
Burokėlius sutarkuokite arba supjaustykite kvadratėliais, sumaišykite su trintais krienais, įberkite kmynų ir sudėkite į stiklainius. Užpilkite išvirtu karštu marinatu ir kaitinkite 90 laipsnių temperatūroje 0,5 l talpos stiklainius 15 min., o 1 l– 20 min. Sandariai uždarykite.
Burokėliai sūryme
Sūrymui: 1 l vandens, 20 g druskos, 1–1,5 g citrinų rūgšties.
Virtus burokėlius nulupkite, supjaustykite kubeliais, šiaudeliais arba sutarkuokite burokine trintuve. Paskui juos sudėkite į emaliuotą puodą, užpilkite vandeniu, kad apsemtų, pasūdykite, parūgštinkite ir 2–3 min. pavirę supilkite į stiklainius. Kaitinkite 0,5 l talpos stiklainius 40 min., 1 l talpos– 50 min.
Burokėliai su obuolių arba juodųjų serbentų sultimis
Burokėlius išvirkite, nulupkite, supjaustykite kubeliais, šiaudeliais arba sutarkuokite burokine trintuve, pasūdykite, sudėkite į stiklainius neslėgdami ir užpilkite karštomis sultimis. Pridengę metaliniais dangteliais kaitinkite 0,5 l talpos stiklainius 40 min., 1 l– 50 min.
Marinuoti burokėlių lapkočiai
1,5 kg burokėlių lapkočių.
Marinatui: 1 l vandens, 200 ml 9 proc. acto, 60 g cukraus, 30 g druskos, 5 g garstyčių sėklų, 2 laurų lapeliai, 4 juodieji pipirai, 2 skiltelės česnako.
Burokėlius 3 min. virkite pasūdytame vandenyje, tada supjaustykite kubeliais ir sudėkite į 0,5 l talpos stiklainius. Užpilkite karštu marinatu ir kaitinkite 90 laipsnių temperatūroje 15 min. Sandariai uždarykite.
Burokėlių salotos su obuoliais
3 kg virtų burokėlių, 3 kg virtų morkų, 3 kg rūgščių obuolių, 1,5 kg svogūnų, 1 l aliejaus, 6 laurų lapeliai, truputis druskos, pipirų.
Burokėlius, morkas ir obuolius sutarkuokite burokine trintuve. Svogūnus supjaustykite griežinėliais ir pakepkite su aliejumi. Viską sumaišykite, užpilkite aliejumi, įberkite druskos, pipirų, įdėkite laurų lapelius ir troškinkite 25 min. Karštas salotas sudėkite į užsukamus stiklainius.
Burokėlių ir kopūstų salotos
1 kg virtų burokėlių, 1 kg baltagūžių kopūstų, 4 svogūnai.
Marinatui: 1 l vandens, 300 ml 9 proc. acto, 200 g cukraus,120 g druskos.
Burokėlius supjaustykite juostelėmis, kopūstus– šiaudeliais, svogūnus– griežinėliais. Karštame vandenyje ištirpykite druską ir cukrų, supilkite actą, sudėkite kopūstus ir virkite 5 min. Tada sudėkite likusias daržoves ir virkite dar 5 min. Karštas daržoves sudėkite į stiklainius, užpilkite marinatu, kuriame virė daržovės ir kaitinkite 15 min. Sandariai uždarykite.
Autorė Rima Marcinkevičienė