Bananus reikia valgyti kasdien

Bananai – vaisius, labiausiai paplitęs pasaulyje. Šri Lankos gyventojai tiki, kad žaltys Ievą sugundęs ne obuoliu, o bananu. Indijos jogams šie vaisiai yra labai svarbus maistas: jie stiprina organizmą, ypač nervų sistemą, sužadina proto galias. Šią teoriją ne sykį patvirtino jau mūsų laikais mokslininkų atlikti tyrimai.

Nors bananai užauga iki 10–15 m aukščio, o jų stiebo skersmuo gali būti net metras, jie nelaikomi medžiais. Tai – daugiametės žolės.

Daugiausia vaisių jos užaugina, kai oro temperatūra – apie 27 °C. Įdomu tai, kad gerai prižiūrimas bananas subrandina net iki 400 vaisių. Jo kekės nukertamos, kol vaisiai dar būna žali.

Bananus verta įtraukti į kasdienį racioną, nes jie itin vertingi mūsų organizmui. Juose yra vitamino C, kuris padeda organizmui nesenti ir kovoti su peršalimu. Bananuose yra vitamino E, todėl nuolat juos valgant stabdomas organizmo senėjimas, oda tampa stangresnė. Tai – puiki profilaktinė priemonė nuo raukšlių. Bananuose esantis vitaminas PP atlieka didelį vaidmenį organizme vykstančiuose medžiagų apykaitos procesuose. Šiuose geltonuose vaisiuose yra vitaminų B1, B2, kalio, kalcio, magnio, fosforo, natrio ir nedaug geležies. Bananai ypač vertingi širdžiai, nes juose yra daug kalio. Jei žmogus suvalgo 3–4 vaisius per dieną, jo organizmas gauna beveik pusę kalio normos, reikalingos parai.

REKLAMA

Nuolat valgant bananus sumažėja insulto ir infarkto rizika, taip pat sumažėja tikimybė, kad atsiras skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų. Ne tik vaisiai, bet ir jų sultys labai naudingos gydant gastritą. Jei skrandžio rūgštingumas padidėjęs, bananų sultys geriamos prieš valgį, jei normalus – po valgio.

Pikantiškas bananų užkandis

0,25 puodelio sviesto arba margarino, 0,6 puodelio rudojo cukraus, 1 šaukštas bananų likerio (nebūtina), 2 šaukštai romo (nebūtina), 2 vidutinio dydžio bananai, maltas cinamonas.

Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą arba margariną. Supilkite rudąjį cukrų ir bananų likerį. Maišydami kepkite, kol cukrus ištirps. Sudėkite supjaustytus bananus ir supilkite romą. Nuolat maišydami kepkite, kol mišinys pradės burbuliuoti. Patiekite vos nukėlę nuo ugnies su prancūziškais skrebučiais, vafliais ar ledais. Galite pabarstyti cinamonu. Degantys kepti bananai 4 bananai, 100 g sviesto, 100 g cukraus, 100 ml stipraus alkoholio. Nepernokusius bananus perpjaukite išilgai, apkepkite juos svieste, kad gražiai parustų. Sudėkite juos į lėkštę, pabarstykite cukrumi, užpilkite romu, brendžiu ar konjaku ir padekite. Alkoholis turi būti gana stiprus, kad degtų.

Bananų uogienė su šokoladu

3–4 prinokę bananai, 1 citrina, 300 g cukraus, 70 g juodojo šokolado, smulkinti muskatų riešutai, cinamonas (nebūtina).

Sutrinkite bananus su išspaustomis citrinos sultimis, suberkite cukrų, pavirkite 5 min. Tada sudėkite šokoladą ir truputį muskatų riešutų. Jei mėgstate cinamoną, galite įberti ir jo. Viską pavirkite dar 5 min. ir atšaldykite. Laikykite šaltai.

Bananų ir obuolių salotos

5 vidutinio dydžio rūgštūs obuoliai, 3 bananai, 2 apelsinai, 1 stiklinė grietinėlės, 2 šaukštai cukraus.


Rašyti komentarą...
r
reikia valgyti
2012-07-17 10:21:45
Pranešti apie netinkamą komentarą
tik ne tuos pašarinius, kuriuos dar žalius įveža ir nokina dirbtinai.Manau, kad čia tik prekybininkų reklama.Atvežkite tokius, kuriuos valgo pietiečiai.
Atsakyti
0

I
Indre
2012-07-18 11:22:33
Pranešti apie netinkamą komentarą
Bet bananai kaloringi!
Atsakyti
0

a
adoma
2012-07-27 17:00:38
Pranešti apie netinkamą komentarą
galima maišyti su kitais nekoloringais vaisiais ar daržovemis
Atsakyti
0

SKAITYTI KOMENTARUS (6)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų