REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
Jokūbėlis su tėvais (nuotr. Organizatorių)

Linksmas, aktyvus, visuomet besišypsantis ir žingeidus berniukas – toks yra prieš daugiau nei metus gimęs Jokūbas. Deja, tačiau dar jam būnant įsčiose, jo vystymąsi sutrikdė retas genetinis pakitimas, todėl berniukas gimė be šlaunikaulio.

14

Linksmas, aktyvus, visuomet besišypsantis ir žingeidus berniukas – toks yra prieš daugiau nei metus gimęs Jokūbas. Deja, tačiau dar jam būnant įsčiose, jo vystymąsi sutrikdė retas genetinis pakitimas, todėl berniukas gimė be šlaunikaulio.

REKLAMA

Jau šį sekmadienį, TV8 televizijos medicinos laida „Sveikatos medis“ pradeda devintąjį sezoną. Naujus metus ji pasitinka atsinaujinusi, mat prie ilgametės laidos vedėjos gydytojos Irenos Pivoriūnienės prisijungia veikli ir aktyvi mama, žurnalo senjorams „60+“ įkūrėja Laura Balčiūtė. Abi damos ir toliau dalinsis naudingais patarimais sveikatai bei džiugins žiūrovus jautriomis istorijomis „Ačiū, daktare“ rubrikoje.

Viena jų – visą Lietuvą sujaudinusio mažojo Jokūbėlio nelaimė – berniukas gimė be šlaunikaulio. Ši žinia kardinaliai apvertė Jokūbo tėvelių Rimvydo ir Mildos Melkūnų bei jų dviejų vyresnių vaikų gyvenimus. Kreipiantis į medikus, šeima sužinojo, jog Jokūbo likimą galima pakeisti, tačiau tai įmanoma tik atliekant itin sudėtingą ir brangią operaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Jokūbas turi problemų su klubu ir neturi šlaunikaulio. Todėl jam reikalinga sudėtinga operacija, kurios metu apsukama koja ir iš čiurnos sąnario yra suformuojamas kelio sąnarys. Tai leidžia su protezu ir tūpti, ir bėgioti, ir važiuoti dviračiu – gyventi pilnavertį gyvenimą, kurį gyvena kiekvienas iš mūsų“, – laidoje pasakos tėtis Rimvydas Melkūnas.

REKLAMA

Šeimos pagalbos šauksmo žinia plačiai nukeliavo per Lietuvą bei pasiekė „Išsipildymo akcijos“ organizatorius ir mažojo Jokūbėlio gydymui skirta sąskaita jau pildosi. Jokūbo tėveliai be galo dėkingi ne tik geros valios ir pagalbos ranką ištiesusiems žmonėms, bet ir šalia jų visuomet esantiems gydytojams, kurie ne tik atlieka savo darbą, bet ir tapo šeimos draugais, psichologais ir patarėjais.

„Mes nesitikėjome, kad Jokūbas sulauks tiek daug dėmesio, tiek gerų žmonių pagalbos iš viso pasaulio. Žmonės padeda ne tik savo aukomis, bet ir patarimais, geru žodžiu. Aš puikiai atsimenu pirmus kartus pas Kauno klinikų Vaikų ortopedijos traumatologijos skyriaus vadovą, prof. Emilį Čekanauską, kuomet dar buvo daug nežinomybės ir streso, jis mus ramino ir tikino, kad Jokūbas ne tik vaikščios, bet ir bėgios“, – tvirtins tėtis Rimvydas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot Jokūbo tėvelių, pradžioje visai šeimai buvo sunku patikėti gydytojo žodžiais, tačiau šiandien, vis daugiau kalbantis apie būsimą operaciją su gydytojais Amerikoje ir matydami suaukotas aukas, jie ima tikėti svajonės išsipildymu.

„Ne per seniausiai, kai surinkome didžiąją dalį operacijai skirtos sumos, tada supratau, kad kažkiek to rūpesčio yra mažiau, ramiau ir jau visai netoli tas tikslas. Metus pradedame su didele viltimi ir tikėjimu, jog viskas yra gerai, bus gerai ir pasibaigs gerai“, – laidoje tikins mama Milda Melkūnienė.

Prisidėti prie Jokūbo operacijos galite ir jūs: https://www.jokubomelkunofondas.lt/

Judėjimo laisvė nepavaldi laikui

Laidos „Sveikatos medis“ ištikima žiūrovė, 73-erių metų Sabina Uptienė lengvai padaro špagatą. Ji tikras pavyzdys, jog bėgantys metai nėra priežastis nustoti mėgautis judėjimo laisve. Iki karantino moteris aktyviai lankėsi senjorų gimnastikos veteranų klube ir nepaisant to, kad fizinės galimybės su amžiumi keičiasi, Sabina su malonumu imasi sunkių darbų, aktyvių pramogų. Visgi, neretai užmojus riboja sąnarių skausmai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esu ne kartą susimušusi tai alkūnę, tai kelius, tačiau yra buvę ir taip, kad paeiti negalėjau. Žmonėms, kai būna blogai, jie eina pas gydytojus, tačiau ką daryti, jeigu tu tiesiog negali iki jų nueiti? Teko problemos sprendimo ieškotis pačiai“, – laidoje pasakos Sabina.

Pasak medikų, vyresnio amžiaus žmonėms sąnarių skausmas gali atsirasti dėl esamų degeneracinių pakitimų, raiščių patologijos, dėl kažkada patirtų traumų.

„Oro kaita, šaltis ar šlapdriba daro įtaką mūsų sąnariams. Jų skausmu ypač skundžiasi vyresnio amžiaus žmonės. Nemaloniems pojūčiams malšinti yra tinkamas nemedikamentinis gelis „Flexiseq“, kurio sudėtyje yra nanostruktūrų-mikrokapsulių. Būtent jos geba prasiskverbti į odą ir veikti skausmo židinius“, – teigs „Ramunėlės vaistinės“ farmakotechnikė Violeta Navickienė.

REKLAMA

Vienas iš būdų išvengti sąnarių skausmo – tai kasdieninė mankšta, kuri padeda didinti sąnarių judesių amplitudę ir stiprina organizmą. Kol sporto klubai uždaryti, ponia Sabina sportuoja namuose ir visuomet gryname ore – daugiabučio balkone pasitiesusi kilimėlį. Moteris teigia, kad siauroje erdvėje nėra ankšta, mat visi pratimai apgalvoti, jog būtų vienoje linijoje.

„Vietos pakanka, reikia tik tai noro. Neieškoti priežasčių kodėl to negaliu daryti, o ieškoti galimybių ką galiu daryti ir kuo daugiau. Ryte lovoj padarau pirmąją mankštą, o tuomet, išgėrus puodelį kavos, pasileidžiu muziką ir imu sportuoti balkone“, – patarimais dalinsis Sabina.

REKLAMA

Šlapimo nelaikymas nėra priežastis atsisakyti norimo gyvenimo ritmo

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, dėl šlapimo nelaikymo kenčia to paties amžiaus žmonės. Statistika nepalankiausia senjorams, o ypač moterims. Joms šlapimo nelaikymas gali atsirasti dėl hormoninių pokyčių nėštumo metu ar po menopauzės, ginekologinių operacijų. Visgi, dauguma su šia problema susiduriančių žmonių vengia apie ją kalbėti garsiai, gėdijasi ir nesikreipia į medikus pagalbos.

„Mes drįstam pasakyti, kad skauda sąnarius, nusilpo rega ar pakilo kraujospūdis, bet retas kuris drįsta pripažinti, kad nelaiko šlapimo. Tačiau ta problema neišnyksta, vien dėl to, kad apie ją nekalbam“, – laidoje pasakos senjorams jogos užsiėmimus vedanti trenerė Izolda Jakuševa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šlapimo nelaikymas labiau vargina vyresniojo amžiaus moteris, tačiau jis gali atsirasti ir jauno amžiaus moterims, kuriam įtaką daro nėštumas, gimdymas, vaisiaus svoris. Šlapimo nelaikymas gali atsirasti ir dėl šlaplės raiščių, šlapimo pūslės kaklelio, raumenų apie šlaplę bei išeinamosios angos pakeliamųjų raumenų pažeidimo. Žmonės, turintys šlapimo nelaikymą, varžosi keliauti, eiti į svečius, į teatrą, į koncertą, jaunesnės moterys bijo lyginių santykių, nuo ko blogėja gyvenimo kokybė.

„Ligos sukeliamą diskomfortą padeda įveikti būtent suaugusiems sukurtos sauskelnės. Geriausia rinktis orui laidžius gaminius, kuriuos naudojant oda natūraliai kvėpuoja. Anatominės sauskelnės suaugusiems turi vienalytį sugeriamą sluoksnį, kurio dėka šlapimas yra greičiau sugeriamas. „Abena“ sauskelnės-kelnaitės suaugusiems „Abri-Flex“ yra puikus pasirinkimas, mat jos diskretiškos ir nešiugžda. Džiugu ir tai, jog tokie produktai yra valstybės kompensuojamųjų sąraše“, – laidoje pasakos  farmakotechnikė V. Navickienė.

REKLAMA

Šokėja E. Straleckaitė prabilo apie ant parketo patirtas traumas

Žinoma sportinių šokių šokėja, šokių studijos įkūrėja Eglė Straleckaitė pasakoja, jog profesionalių sportininkų gyvenime savęs tausojimo ir saugojimo yra mažai. Moteris atvira, jog siekiant aukštų rezultatų, kažkada vis tiek kažką pradės skaudėti, o traumos taip pat sunkiai išvengiamas dalykas, dažniausiai užklumpantis pačiu netinkamiausiu metu. Nuo septynerių metų šokanti ir šiandien jau įkūrusi savo šokių studiją, kurioje veda porinių ir Lotynų Amerikos šokių pamokas, žinoma sportinių šokių šokėja Eglė Straleckaitė jau yra patyrusi rūpesčių su sąnariais.

REKLAMA

„Sportininko karjeroje traumos dažniausiai nutinka pačiu netinkamiausiu metu, tad taip nutiko ir man. Kuomet intensyviai su partneriu ruošėmės, tapome konkurso vicečempionais, jau tada pajaučiau, kad man kojos nykščio sąnarys pradeda kelti nemalonius pojūčius. Tada jis pradėjo tinti, atsirado uždegimas. Mūsų sportininkų šeimoje nėra tokių dalykų, kaip savęs patausojimas. Mes visi žino, jog jeigu tai yra sportas, kažkada kažką, o labai dažnai ir viską, skauda“, – laidoje juokaus Eglė.

Devintąjį sezoną medicinos laida „Sveikatos medis“ pradeda atsinaujinusi – prie ilgametės laidos vedėjos, gydytojos Irenos Pivoriūnienės prisijungia veikli ir aktyvi mama, žurnalo senjorams „60+“ įkūrėja Laura Balčiūtė. Abi damos ir toliau džiugins žiūrovus nuoširdžiomis ir jautriomis padėkomis gydytojams tiesiai iš pacientų lūpų, dalins patarimus, kaip užkirsti kelią klastingoms ligoms, pažindins su naujausiais pasiekimais medicinoje ir atsakys į visiems rūpimus klausimus apie sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sveikatos medis“ – tai laida, nestokojanti svarbiausių medicinos aktualijų bei patarimų, jautrių ir abejingų nepaliekančių gyvenimiškų istorijų tiek iš gydytojų, tiek iš pacientų lūpų.

Medicinos laida „Sveikatos medis“, kurioje susivienijo ilgametė gydytojos Irenos Pivoriūnienės patirtis ir prodiuserės, laidų kūrėjos Vaidos Skaisgirės jaunatviškas veržlumas – sekmadieniais, 15 val. per TV8!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų