REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2020-ieji išties neeiliniai metai, bet kai kurie dalykai nepaisant jokių pandemijų ir krizių nesikeičia – žmonės planuoja ir kuria šeimas, gimdo vaikus ir duoda jiems vardus.

2020-ieji išties neeiliniai metai, bet kai kurie dalykai nepaisant jokių pandemijų ir krizių nesikeičia – žmonės planuoja ir kuria šeimas, gimdo vaikus ir duoda jiems vardus.

REKLAMA

Šiemet populiariausio berniukų vardo kategorijoje pirmą vietą užima Benas, o mergaičių – Lėja. Netrukus sužinosite ir kokius vardus jie nustūmė žemiau po savimi garbinguose populiariausių vardų dešimtukuose, ir kokių retų ir įdomių vardų savo atžaloms sugalvojo jaunieji tėveliai.

1969 m. liepa. Visas pasaulis stebi, kaip į dangų kyla „Apollo 11“ misijos raketa. O jau netrukus Mėnulyje pirmas išsilaipinęs astronautas Neilas Armstrongas ištaria istorinius žodžius:

„Tai mažas žingsnelis žmogui, bet didelis šuolis žmonijai…“

Visai netrukus po istorinio pasiekimo žmonijai 1970-aisiais Lietuvoje gimsta ir, turbūt, pirmasis mūsuose amerikiečių astronauto bendravardis.

REKLAMA
REKLAMA

Pusamžis Neilas – autobuso vairuotojas. Vyras sako, kad Sovietų sąjungos laikais į jo vardą skersai žiūrėdavo, o dabar Neilai – jau ne tokia retenybė. Kasmet toks vardas suteikiamas 15–18 kūdikių.

REKLAMA

Lietuvoje pastaruosius kelerius metus gimsta po beveik 30 tūkst. mažylių. Skaičius palaipsniui mažėja. O šiais neeiliniais, sunkiais 2020 m. jų kol kas registruota per 23 tūkst. Skaičius, tiesa, dar gali kiek padidėti, mat ne visi tėveliai spėjo įregistruoti savo atžalas ir suteikti jiems vardus.

Bet jau dabar aišku: kokie chaotiški metai bebūtų, vienas dalykas mažai keitėsi – tai populiariausi vaikų vardai. Tiesa, tarp pirmaujančių būta rokiruočių.

„Šiais metais populiariausias vardas buvo Benas, kai tuo tarpu pernai jis buvo 7 vietoje“, – sako „Registrų centro“ atstovė Daiva Bumblytė.

REKLAMA
REKLAMA

Antras šiemet pagal populiarumą Markas – pernai buvo aštuntas. Trečioje vietoje šiemet Lukas, toliau Matas, Nojus, Jokūbas, Herkus, Dominykas, Kajus ir Adomas.

Tarp mergaičių vardų jau antrus metus populiari Lėja, o pernai populiariausia Sofija šiemet šeštoje vietoje. Populiariausi ir Amelijos, Emilijos, Luknės, Liepos, Gabijos, Patricijos, Kamilės ir Austėjos vardai.

„Mergaičių dešimtuke situacija labai panaši. Šiemet pirmauja Lėja, pernai Lėjų buvo šiek tiek daugiau, bet ji buvo antroje vietoje, o pirmavo Sofijos vardas“, – pasakoja D. Bumblytė.

Lietuvos asmenvardžių tyrėjai sako, kad ilgus metus tie patys vardai populiarūs ne šiaip – kartais vardai šeimoje keliauja iš kartos į kartą. Arba tėvai populiarų vardą renkasi dėl jo patogumo: kad vaikas ateityje nebūtų kažkuo išskiriantis, dėl neįprasto vardo nepatirtų patyčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Matome polinkį vardų trumpėjimo. Mūsų vardai po truputį ima trumpėti. Negalima suabsoliutintai sakyti, kad visi lietuviai masiškai renkasi kuo trumpesnius vardus, bet iš tiesų tie vardai trumpėja“, – teigia VU profesorė Dr. Daiva Sinkevičiūtė.

Tokių mergaičių vardų, kaip 20 a. pirmojoje pusėje populiarūs Apolonija, Leokadija, Zofija, Konstancija, Rozalija ar net Olimpija dabar nors su žiburiu ieškok – nerasi. Nėra ir berniukų Anicetų, Kajatonų ir Alfonsų. Bet kai kurie vardai atgyja.

„Vardas Felicija, tai irgi yra labai senas vardas. Senas ta prasme, kad tas vardas buvo labai seniai populiarus – 20 a. pradžioje. Tikrai vadindavo Felicijomis. Bet dabar Felicija po truputį grįžta į madą ir čia turbūt, prisidėjo „Šrekas“ – animacinis filmukas, ir ten gimsta trys „Šreko“ vaikai ir mergaitę nori pavadinti Felicija“, – kalbėjo Dr. D. Sinkevičiūtė.

REKLAMA

Ir žinoma, kaip ir kasmet netrūksta išradingų tėvelių, kurie savo vaikus pavadina itin retais ar net vienetiniais Lietuvoje vardais. Visa laimė „Kovidu“ šiemet niekas vaiko pavadinti nenorėjo, bet dar metų pradžioje skelbta apie šalyje registruotus išskirtinius Anūrą, Ostijų, Zidaną, Mykaellą, Bardą ir Dorofėją. Kai kurių lietuviams neįprastų vardų šiemet registruota ir po kelis.

„Luna, Odrė, Haris, Dilanas, Emma, Samanta, Frėja, Otilija, Elonas, Neitanas. Turime nemažai ir Džesikų, Saimonų, Vasilisų ir Manuelų, ir Melisų, ir Milenų ir dar įvairių kitų“, – sako D. Bumblytė.

Pavyzdžiui Elonas daugeliui žmonių turbūt girdėtas, kai kalbama apie kompanijų „SpaceX“ ir „Tesla“ įkūrėją Eloną Muską.

REKLAMA

Neitanas – visame pasaulyje itin populiaraus video žaidimo Uncharted herojus.

Haris – daugeliui primena jau legenda tapusį knygų ir filmų herojų Harį Poterį.

O Vasilisa – ir seno rusiško animacinio ir dar 20 a. pirmos pusės kino pasakos herojė.

„Yra Džesikos, Otilijos, Haris, Odrė – manau tai yra tie vardai, kurie greičiausiai įtakoti filmų herojų“, – pasakoja D. Bumblytė.

O štai trimetis vilnietis vardu Vsevladas. Turbūt vienas iš nedaugelio Lietuvoje, o gal net ir vienintelis vaikas su šiuo slavišku vardu, kuris reiškia „visko valdovas“.

Valstybinės kalbos sergėtojai sako, kad svarbiausia, kad vardas atitiktų asmens lytį, neprieštarautų gerai moralei ir viešajai tvarkai. Deja, retai bet pastaraisiais metais pasitaikė vardų, kurių mūsų institucijos nesutiko registruoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Velnias yra mus pasiekęs, kad mes tikrai nepatariame. „Vaikas“ arba tiesiog viena raidė „A“. Tai šie trys yra įstrigę, kaip sakyčiau, tokie, kur jau akivaizdžiai perlenkta lazda“, – kalbėjo VLKK specialistė Aistė Pangonytė.

Anot asmenvardžių specialistų, prieš 30-40 metų populiarūs vardai būdavo kur kas populiaresni nei dabar. Jie kasmet būdavo suteikiami 700-800 vaikų. Dabar populiariausiais vardais pavadinami 200-300 naujagimių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų