REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėsaugininkai išnarpliojo stambaus masto korupcijos bylą, kurioje beveik šimtas šalies ligoninių ir poliklinikų medikų įtariami masiškai ėmę kyšius iš farmacininkų, už tai, kad pacientams bruko tik tam tikros bendrovės papildus.

Teisėsaugininkai išnarpliojo stambaus masto korupcijos bylą, kurioje beveik šimtas šalies ligoninių ir poliklinikų medikų įtariami masiškai ėmę kyšius iš farmacininkų, už tai, kad pacientams bruko tik tam tikros bendrovės papildus.

REKLAMA

Už kyšius iš farmacininkų, gydytojai savo pacientams įsiūlydavo pirkti, kaip įtariama, vienos bendrovės maisto papildus, skirtus stiprinti sąnarius. Už vieno produkto įsiūlymą medikai gaudavo apie šimtą eurų. Taip situaciją vertina pacientai:

„Taigi platintojų pilna. Na, žiūrint pagal kainą.“

„Pirkdavau.“

„Grynai paprasti vaistai. Ir pasakė, kad būtent tokius vaistus reikia nupirkti. Nu, pirkau. Ne, nesvarbu kurioje vaistinėje, bet būtent va tokie.“

Po tokių pacientų kalbų, kad kai kurie šalies medikai jiems tiesiog bruka tik konkrečius medikamentus ar papildus, prieš šešerius metus teisėsaugininkai pakratė farmacijos bendrovę „Valentis Pharma". Jai ir dar 11 asmenų šiandien pateikti įtarimai dėl stambaus masto korupcinių nusikaltimų.

REKLAMA
REKLAMA

STT ir prokurorai tuomet įtarė, kad galimai šios bendrovės darbuotojai medikų kišenes už sėkmingai pacientui „prakištą“ produktą papildydavo nemenkomis sumomis. Po šešerius metus trukusio tyrimo prokurorai skelbia bylą baigę, o Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras piešia schemą, kaip galėjo medikai ir farmacininkai ranka ranką plauti.

REKLAMA

„O schema buvo tokia, atitinkamos minėtos bendrovės atitinkami darbuotojai, vadybininkai, turėdavo susitikti, su savo aptarnaujamų regionų gydytojais, pasiūlyti jiems ir susitarti su jais, kad pastarieji rekomenduotų įgyti savo pacientams minėtos bendrovės platinamą produkciją“, – sako prokuroras Artūras Karpalovas.

Kyšiai medikams, kaip išsiaiškino teisėsaugininkai, priklausė nuo parduodamo produkto vertės.

„Kyšio sumos gydytojams priklausė nuo parduodamos produkcijos kainos visų pirma. Antras momentas… Bet čia trys dalykai. Antras momentas, nuo kiekio, kiek yra parduota pacientams, ir trečias momentas, kokiu būdu buvo parduodamas medicinos prietaisas“, – pasakoja A. Karpalovas.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai, kad žmogų įkalba nusipirkti, pavyzdžiui, šiandien vaistinėje beveik šimtą eurų kainuojantį papildą, medikas galėjo gauti apie šimtą eurų.

„Tai jeigu pigesnis prietaisas, tai būdavo parduodamas nuo 140 iki 150 dar tuo metu litais. Vėliau jau eurais, nes laikotarpis apima penkioliktų metų pradžią. Tai už pigesnį prietaisą būdavo nuo penkiasdešimt iki aštuoniasdešimt litų, kyšis, už vieną parduotą produktą. O už brangesnį produktą būdavo perduodama nuo 250 iki 350 litų“, – teigia A. Karpalovas.

Iš viso byloje apklausta per tūkstantį asmenų. Nuo 2014 iki 2015 taip su farmacininkais rankas sukirtę galėjo būti aštuoniasdešimt penki medikai. Vienas bylos baigties nesulaukė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš daugiau, kaip aštuoniasdešimties medikų dalis kaltę pripažino, buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Tiesa, bendrovė, kuri teisėsaugininkų įtariama papirkinėjus gydytojus, į skambučius šiandien neatsako.

O kada precedento neturinti byla pasieks teismą, kol kas neaišku. Šiuo metu kaltinamieji susipažįsta su bylos medžiaga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų