REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su vaivorykštės spalvomis ištatuiruota kiaule pasipiktino ne vienas Facebook‘o vartotojas. Į žaibiškai internete išplitusią nuotrauką sureagavo ir Gyvūnų gerovės iniciatyvos atstovai. Jie piktinasi, kad tokia procedūra kiaulei yra nežmoniškas elgesys, mat ji galėjo kiaulei sukelti skausmą.

Su vaivorykštės spalvomis ištatuiruota kiaule pasipiktino ne vienas Facebook‘o vartotojas. Į žaibiškai internete išplitusią nuotrauką sureagavo ir Gyvūnų gerovės iniciatyvos atstovai. Jie piktinasi, kad tokia procedūra kiaulei yra nežmoniškas elgesys, mat ji galėjo kiaulei sukelti skausmą.

REKLAMA

„Visi žmonės, kurie darėsi tatuiruotes, tarkim, žino, kad ir po procedūros tas skausmo ir nemalonus pojūtis yra. Taigi mes manome, kad šis gyvūnas galėjo jausti skausmą ir po procedūros. Procedūros metu nesame tikri. Bet vis gi didelę žalą organizmui daro ir gyvūno užmigdymas, pati narkozė. Tai manome, kad žala padaryta“, – sako Gyvūnų gerovės iniciatyvos atstovė Kamilė.

Tatuiruotę kiaulei padarė tatuiruočių meistras Donatas. Jis teigia taip pasielgęs ne dėl pramogos, o vardan mokslo. Prašymą taip ištaturuoti kiaulę Donatas gavo iš Inovatyvios medicinos centro, kuriančio lazerius skirtus tatuiruočių šalinimui. Vyras sako, kad procedūros metu kiaulė jokio skausmo nejautė, mat ją prižiūrėjo veterinarai ir mokslininkai.

REKLAMA
REKLAMA

„Prie pačio gyvūno visada stebėjo, žiūrėjo ir kvėpavimą, ir leido mačiau vaistus nuo skausmo. Ir migdė. Tai gyvūnas visiškai, manau, jokio skausmo nejautė“, – pasakoja Tatuiruočių meistras Donatas.

REKLAMA

Inovatyvios medicinos centro atstovai sako, kad kiaulės tatuiravimo tikslas yra įvertinti didelio intensyvumo lazerinės spinduliuotės saugumą bei veiksmingumą naikinant odoje esančius pigmentinius darinius. Tai pirmas toks tyrimas Lietuvoje, kuomet naudojamos būtent moksliniams tyrimams skirtos kiaulės. Kalbėti prieš TV3 žinių kamerą mokslininkai atsisakė, tačiau situaciją paaiškino raštu:

„Siekiant sukelti kuo mažesnį diskomfortą ir skausmą gyvūnui, tatuiravimo eigos metu buvo taikyta bendra inhaliacinė narkozė, laikantis gyvūnų tiekėjo ir tarptautinėmis rekomendacijomis. Pasiekus tinkamą bendrosios nejautros lygį, gyvūnas buvo pozicionuojamas ant šildomo kilnojamojo stalo, o tolesnė tatuiravimo eiga buvo taikoma analogiška, kokia taikoma žmonėms. Visos procedūros metu gyvūnas buvo stebimas veterinarijos gydytojo“.

REKLAMA
REKLAMA

Nors kiaulė skausmo ir nepatogumų jautė netgi mažiau nei jaučia savo kūną dėl grožio taturuojantys žmonės, ir jaučiasi puikiai, meistras Donatas sulaukė ne tik gyvūnų gynėjų pasipiktinimo, bet ir grasinimų susidoroti. Donatas sako, kad kai kurie net gi  žadėjo susprogdinti ir studiją, kurioje jis dirba.

„Ten aišku su keiksmažodžiais, aš nenoriu jų vardinti. Bet mes atvažiuosime pas tave ir tau bus „chana“, – teigia Donatas.

Taturuotojų bendruomenę telkiančio, „Baltic tatoo convention“ organizatoriai sako turėję konfliktų su kiaulę taturavusiu meistru ir mano, kad jo atvejį turėtų vertinti specialistai. Tačiau Aurimas Mockus, sako manantis, kad mokslinius tyrimus ir bandymus su oda verčiau reikėtų atlikinėti su žmonėmis, o ne su kiaulėmis:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, čia mano nuomone, jeigu jau galima be tų gyvūnų apsieiti ir tatuiruotes išbandyti ar bent jau būdus, kaip jos naikinamos, tuos pačius lazerius ar kažką galima ir ant savanorių, taip pat, kaip yra vaistai, kaip vakcinos kažkokios bandomos, tai lygiai taip pat galima ant savanorių mokant jiems kažkokius honorarus už tai, kad ji aukoja savo odą išbandyti“.

Tatuiruočių meistrai paprastai mokosi ir treniruojasi naudodami paskerstų kiaulių odą, dėl to skandalų nekyla. Gyvūnų gerovės iniciatyvos atstovė Kamilė aiškina, kad šiuolaikiniame pasaulyje yra ir kitų būtų bandymams atlikti neišnaudojant gyvūnų.

„Šiuo atveju, kada buvo tatuiruojama kiaulės oda, žinome, kad tikrai alternatyvų yra – ir sintetinė oda, ir kiti variantai, todėl šis variantas stebina“, – kalbėjo Gyvūnų gerovės iniciatyvos atstovė Kamilė.

Inovatyvios medicinos centras pažymi, kad alternatyvūs metodai jų lazerio atveju, negalėjo būti naudojami, nes jais remiantis neįmanoma būtų įvertinti tam tikrų žmogaus odos reakcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų