REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne tik mes, lietuviai, šiomis dienomis džiaugiamės arba atvirkščiai – nesidžiaugiame vasarišku karščiu. Senasis žemynas taip pat leipsta, ten karščiausios dienos per šį vasaros sezoną. Minios žmonių plūsta ir į paplūdimius. Belieka tikėtis, kad po masinių maudynių ir deginimosi Europoje dar labiau neišaugs COVID-19 susirgimų.

Ne tik mes, lietuviai, šiomis dienomis džiaugiamės arba atvirkščiai – nesidžiaugiame vasarišku karščiu. Senasis žemynas taip pat leipsta, ten karščiausios dienos per šį vasaros sezoną. Minios žmonių plūsta ir į paplūdimius. Belieka tikėtis, kad po masinių maudynių ir deginimosi Europoje dar labiau neišaugs COVID-19 susirgimų.

REKLAMA

Britų paplūdimiai ir vėl pilnutėliai. Kaipgi kitaip vasarą, kai oro temperatūra prikaista iki 35°C. Tik ši vasara ne vien britams, o ir visam pasauliui neeilinė – siaučiant koronavirusui Jungtinė Karalystė dabar kasdien registruoja po beveik tūkstantį naujų susirgimų. Pilnuose paplūdimiuose laikytis atstumo sudėtinga, bet įmanoma. Belieka tikėtis, kad po šių, vienų karščiausių šį sezoną dienų Jungtinėje Karalystėje, britai nepasijus prastai.

Skelbiama, kad poilsiautojų antplūdis dabar juntamas ir Braitone, Litlhamptone, Bornmute ir kitur.

Kas neišvažiuoja iš miestų į paplūdimius – atgaivos ieško parkuose ir prie fontanų. Londone šiandien temperatūra kaista iki 35°C. Britai perspėjami stengtis išlaikyti saugų atstumą vienas nuo kito ir, žinoma, neprisigerti alkoholio, kad kepimas saulėje nesibaigtų vizitu ligoninėje.

REKLAMA
REKLAMA

Saulėje kepa ne tik britai, bet ir prancūzai. Čia dar karščiau – Paryžiuje fiksuojami 39°C. Kai kur šalyje ir iki 40°C. Panašaus scenarijaus tikimasi iki pat kito ketvirtadienio, kuomet prognozuojamas lietus.

REKLAMA

„Jau geriau būti Senos upės pakrantėse, nei riogsoti namie be balkono ar terasos. Aš neturiu balkono, taigi bandau gaivintis čia, kartais pūsteli vėjo gūsis“, – tikino prancūzė.

Maždaug pusėje Prancūzijos dėl karščio šiuo metu paskelbtas pavojus, ypač senjorai perspėjami pasisaugoti ir vartoti pakankamai skysčių.

„Matome, kad miestuose šiomis dienomis temperatūra tik kils. O ir naktimis visiems gyviems padarams bus sunku. Bet tai klasikinė karščio banga“, – teigė meteorologas Oliveris Proustas.

Tuo metu kai kurie vokiečiai nuo karščio suskubo sprukti į kalnus – kur ledas ir sniegas. Pietryčių Vokietijoje, Bavarijoje, stūksantis aukščiausias šalies kalnas Zugspitze – dabar lyg ledų ragelis karštą vasaros dieną: aplink karštis, o viršūnėje atgaiva.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia neįtikėtinai gera. Maniau, bus šalčiau, bet jaučiu, kaip šildo saulė. Čia prognozavo 12°C laipsnių, todėl su striuke pats tas“, – teigė vokietis.

„Čia viršuje vėsu. O vaizdas: kalnų panorama ir mėlynas dangus – tikras sapnas“, – džiaugėsi kalnuose nuo karščio besislepianti vokietė.

Tuo metu Berlyne kaista iki 36°C ir beveik visą ateinančią savaitę ne mažiau kaip 30-imt.

Vasariškos nuotaikos ir Europos Sąjungos sostinėje Briuselyje, kur temperatūra kyla iki 37°C karščio.

„Atsinešiau daugiau vandens ir stengiuosi per daug nejudėti, o ilsėtis šešėlyje.“

„Tikiuosi, orai kiek atvės, nes man nepatinka tokia kaitra.“

„O viešajame transporte siaubinga, ypač dėl kaukių. Bet tenka susitaikyti.“

Na, bet Briuselyje bent jau nieks nelups, nevers daryti atsispaudimų ar sėdėti valandą gatvėje tiesiai po kaitinančiais saulės spinduliais už akimirkai nuo veido patrauktą kaukę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Venesuelos sostinėje Karakase taikomos fizinės bausmės už karantino reikalavimų nesilaikymą. Kone 30-ies laipsnių karštis gatvėse tvarką prižiūrinčių karių čia naudojamas kaip bausmės įrankis.

„Ėjau nupirkti vaikams kukurūzų miltų, trumpam kilstelėjau kaukę, kad nusibraukčiau prakaitą, ir vėl užsidėjau. Bet mane sustabdė kareivis. Tai beprotystė. Tikra katastrofa.“

„Tai neteisinga. Aš išeinu iš namų 11 val. į darbą ir pasiimti maisto paramos, o jie man neleidžia dirbti. Griebia ir pasodina.“

Žmogaus teisių gynėjai Venesueloje sako, kad tokias bausmes gatvėse patruliuojantys kariai taiko ir už kaukės nedėvėjimą, ir atstumo eilėse nesilaikymą ar komendanto valandos nepaisymą. Karantinas Venesueloje įvestas kovą, tuomet badaujančią šalį valdantis diktatorius Maduro ir nusprendė, kad su pandemija šalyje kovos kariuomenė.

Visą reportažą pamatykite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų