REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per mažiau nei dvejus metus Lietuvoje daugiabučiuose turėtų nelikti viryklėms naudojamų dujų balionų. Energetikos ministerija žada kompensuoti gyventojams elektrinių ar gamtinėmis dujomis kūrenamų viryklių įsirengimą. O ir toliau neketinantiems atsisakyti dujų balionų gyventojams grasina baudomis.

Per mažiau nei dvejus metus Lietuvoje daugiabučiuose turėtų nelikti viryklėms naudojamų dujų balionų. Energetikos ministerija žada kompensuoti gyventojams elektrinių ar gamtinėmis dujomis kūrenamų viryklių įsirengimą. O ir toliau neketinantiems atsisakyti dujų balionų gyventojams grasina baudomis.

REKLAMA

Griaunanti vos vieno dujų baliono sprogimo galia yra didžiulė: lieka visiškai neatpažįstamas butas, išgriautos ir dvi buto sienos, ir sugriuvusi laiptinė. Galingas sprogimas Rusnės gyventojus paryčiais iš lovų išvertė prieš kelias savaites.

Tuomet gelbėtojai išsiaiškino, kad sprogimas įvyko dėl dujų nuotėkio iš baliono 94-erių senolės bute. Ir tik per stebuklą išvengta aukų.  Galima tik įsivaizduoti, kas nutiktų, jei po sprogimo išgriuvus sienoms pradėtų griūti ir visas namas.

Lietuvoje dujų balionai butuose sprogsta nuolat. Ir bent keli sprogimai kasmet nugriaudžia didesniuose už šį – trijų ar daugiau aukštų daugiabučiuose, kuriuose formaliai ir dabar draudžiama naudoti dujų balionus. Bet jie vis dar naudojami.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiabučio Klaipėdos Laukų gatvėje gyventoja Rima rodo savo bute stūksantį dujų balioną: „Atsisuka šitaip va, o paskui baigi ir vėl užsuku. Ir problemų nėra.“

REKLAMA

Moteris sako už balioną sumokanti kiek daugiau nei 20 eurų ir naudoja jį ilgai. Nebijo, kad šis sprogs: „Man visai patogu, man užtenka baliono beveik metams, kai aš viena. Beveik metams užtenka, tai vat. Man problemų nėra. Aišku, būtų gamtinės dujos – būtų geriau.“

Lietuvoje iki 2022 metų dujų balionų 3 a. ir didesniuose daugiabučiuose privalo nelikti. Gyventojams siūlomos subsidijos, kuriuos padengtų daugiausia elektrinių viryklių ir joms būtinų elektros tinklų įsirengimą.

„Skirstymo sistemos operatorius padengs visus reikalingus kaštus įvadui iki daugiabučio atvesti arba galiai padidinti. O likusi dalis kompensuojama pagal formulę 200, 200, 200. Tai reiškia, kad 200 eurų bus skiriama įvadui laiptinėje sutvarkyti. 200 eurų bus skiriama įvadui pačiame bute sutvarkyti ir 200 eurų viryklei įsigyti“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Tas pats ir su dujinėmis viryklėmis. Atsisakę dujų baliono galite tikėtis ir 200 eurų subsidijos dujų vamzdynui bute įrengti. Ir 200 eurų subsidijos naujai viryklei.

Bet gamtinių dujų nebus galimybės įrengti visur, todėl tikimasi, kad dujų balionus naudoję tautiečiai prisijaukins elektros energiją. Žinoma, daugiabučių gyventojai turės visi kartu nuspręsti, kas bus įrengta name.

„Daugiabučių administratoriai ir bendrijos – ne gyventojai turėtų surinkti bendrijas, priimti sprendimus, dėl keitimo dujų balionų kitomis energijos rūšimis. Dažniausiai tai tikėtina bus elektros energija. Ir surinkus sprendimus, pasiruošti dokumentus ir pateikti paraiškas“, – pasakoja ESO generalinis direktorius Mindaugas Keizeris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiais metais yra numatyta šiai programai įgyvendinti skirti 15 mln. eurų. Kitais metais tam planuojama skirti dar papildomai 10 mln. eurų. Ir su šia suma praktiškai galima bus 100 proc. padengti tiek projektavimo, tiek rangos darbus“, – teigia Ž. Vaičiūnas.

O nenorintiems pokyčių primenama apie jau dabar galiojančias baudas už dujų balionus daugiabučiuose.

„Yra numatytos baudos, jos siekia nuo 40 iki 400 eurų asmeniui ir fiziniam asmeniui taip pat. Tačiau mes suprasdami tą situaciją, kad gyventojai ne visi turi pajamų ir nėra galimybių pasirinkti alternatyvą energijos šaltinio, tai labai ribotai naudojame šitas priemones“, – kalbėjo energetikos reguliavimo tarybos pirmininkė Inga Žilienė.

REKLAMA

Paraiškas subsidijoms Energijos Skirstymo Operatoriaus, arba kitaip ESO, puslapyje galima bus pateikti jau nuo liepos 15 d. O norintys dujų balionų atsisakyti dar šiemet turėtų suskubti iki spalio 1 d. užbaigti darbus daugiabutyje tuomet tektų iki gruodžio.

Mažesniems nei 3 a. daugiabučiams ir nuosaviems namams, pasak ministerijos, ruošiamas atskiras finansavimo mechanizmas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų