REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su nekantrumu Vyriausybės sprendimo leisti koncertus ir renginius laukusiems kultūros ir pramogų pasaulio atstovams teko nusivilti. Nors karantino švelninimo masiniams renginiams klausimas ir buvo aptartas – žalia šviesa didesniam renginių tiek lauke, tiek uždarose patalpose dalyvių kiekiui dar neįjungta. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos prašymu svarstymas nukeltas kitai savaitei.

Su nekantrumu Vyriausybės sprendimo leisti koncertus ir renginius laukusiems kultūros ir pramogų pasaulio atstovams teko nusivilti. Nors karantino švelninimo masiniams renginiams klausimas ir buvo aptartas – žalia šviesa didesniam renginių tiek lauke, tiek uždarose patalpose dalyvių kiekiui dar neįjungta. Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos prašymu svarstymas nukeltas kitai savaitei.

REKLAMA

Nors dar šįryt buvo paviešintos gairės, pagal kurias palaipsniui būtų didinamas dalyvių skaičius tiek atviruose, tiek uždaruose masiniuose renginiuose, ministras Veryga spustelėjo stop mygtuką ir pasiūlė klausimą galutinai aptarti po savaitės. 

Iki tol buvo siūlyta nuo birželio pirmosios leisti iki šimto dalyvių uždarose erdvėse ir iki 300 atvirose. O jei koronavirusas Lietuvoje stipriai neplistų – nuo birželio 16-osios atitinkamai iki 150 ir iki 500 žiūrovų, klausytojų ar dalyvių.

REKLAMA
REKLAMA

Nors ir pats premjeras sako, kad šią vasarą tūkstantinių masinių renginių nereikia tikėtis, buvo numatyta, kad nuo liepos 16 dienos lauke renginiais galėtų mėgautis iki 900 žmonių. Saulius Skvernelis kultūros atstovus ramina, kad plano švelninti karantino jų sąskaita neatsisako.

REKLAMA

„Šiandien tas protokolinis sprendimas jau yra priimtas, jis bus paskelbtas, bet tą teisinę galią įgys tuomet, kai šie principai bus įdėti ir patvirtinti Vyriausybės nutarimu“, – sako premjeras Saulius Skvernelis.

Ministras Aurelius Veryga sako, kad tvarką uždarose erdvėse dar reikia apsvarstyti. Taip pat ir pagalvoti, kaip atsekti renginių dalyvius, jei po vieno ar kito renginio įvyktų viruso protrūkis. Esą dalyvius būtų galima atsekti ir pagal įsigytus elektroninius bilietus.

„Uždaroje patalpoje kyla kitų problemų. Žmonės turi lankytis tualetuose, atėjus turi lukterėti, kol įeina į patalpą ar salę, tai atsižvelgus į šiuos aspektus ir yra galvojama koks skaičius lankytojų skaičius galėtų būti leidžiamas“, – pasakoja ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak užkrečiamų ligų ir AIDS centro vadovo Sauliaus Čaplinsko, net ir atviroje erdvėje, nesilaikant tvarkos, virusas netruktų išplisti. Kuo ilgiau žmonės buriuosis greta ir kalbėsis, užsikrėtimo pavojus augs, mat nežinia kas yra užsikrėtęs besimptome COVID-19 forma.

Todėl renginių organizatoriai turi užtikrinti atstumus, privalomą kaukių dėvėjimą, rankų dezinfekavimo priemones ir net temperatūros matavimą prieš patenkant į renginio erdvę.

„Jei kalbėsime apie uždaras erdves, tai tos socialinės distancijos laikytis gali būti sudėtinga. Jei naudoti kaukes – vėlgi, ar jas naudos žmonės“, – teigia ULAC vadovas Saulius Čaplinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prodiuseris ir per karantiną susibūrusios renginių organizatorių asociacijos valdybos pirmininkas Gediminas Jaunius juokauja, kad po štai šio kultūrininkų pasivaikščiojimo prie Vyriausybės, valdžia pagaliau dėmesį atkreipė ir į juos. Visgi jam keista, kodėl karantino švelninimas šiam sektoriui nebuvo taikomas anksčiau, kuomet prekybos centruose jau seniausiai buriavosi gausybė žmonių. Taip pat jis stebisi, kodėl buvo pasirinkti būtent tokie renginių lankytojų skaičiai.

„Visiškai yra neatsižvelgiama į arenų siūlymus, kurie yra labai konstruktyvūs ir techniški. Labai konkrečiai pasiūlyta kaip „Žalgirio“ ar „Siemens“ arenoje galėtų įvykti renginys, kuriame galėtų tilpti ir keli tūkstančiai žmonių. Bet į tai neatsižvelgiama ir viskas pakišama po uždarų ir atvirų renginių terminu“, – kalbėjo pašnekovas.

REKLAMA

Grupės BIX lyderis ir televizijos projektų prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas pripažįsta, kad kultūrininkų bendruomenė tokios prošvaistės laukė, visgi ja pasinaudos ne visi. Net ir padidinus renginių dalyvių skaičių iki pusės tūkstančio ar 900, didesni festivaliai ar atlikėjai negalės įgyvendinti savo planų – koncertai paprasčiausiai neatsipirks.

„Masiškesnei kultūrai, dideliems festivaliams tai yra peilis po kaklu. Kaip matome dauguma kavinių ir restoranų neatsidaro, nes tiesiog neapsimoka. Tiesiog tai nepateisina nei tavo išlaidų, nei darbo sąnaudų. Lygiai taip pat pas mus restoranams ir kavinėms“, – sako prodiuseris Saulius Urbonavičius-Samas.

REKLAMA

Jei du mėnesius, nuo pat karantino paskelbimo muzikantams ar kitiems kūrėjams teko tenkintis koncertais nuotoliniu būdu ar atvirose erdvėse be žiūrovų, tai nuo gegužės 30-osios bus taikoma kiek švelnesnė tvarka. Renginiai tiek lauke, tiek viduje jau galės vykti su klausytojais bei žiūrovais.

Tiesa, jų skaičius negalės viršyti 30-ies, taip pat reikės laikytis socialinės distancijos bei kitų saugumo taisyklių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų