REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtampa Kaune – Jurgio Dobkevičiaus mokykla priversta nutraukti pamokas dėl neaiškios infekcijos. Žarnyno infekcija išguldė net trečdalį šios mokyklos mokinių ir mokytojų, dalis jų dėl itin prastos sveikatos atsidūrė ligoninėje. Įtariama, kad priežastys gali slypėti ir valgykloje. Įstaigą dabar tikrina specialistų desantas. Tokio protrūkio Kaune nepamena ir kasdien su infekcijomis kovojantys medikai.

Įtampa Kaune – Jurgio Dobkevičiaus mokykla priversta nutraukti pamokas dėl neaiškios infekcijos. Žarnyno infekcija išguldė net trečdalį šios mokyklos mokinių ir mokytojų, dalis jų dėl itin prastos sveikatos atsidūrė ligoninėje. Įtariama, kad priežastys gali slypėti ir valgykloje. Įstaigą dabar tikrina specialistų desantas. Tokio protrūkio Kaune nepamena ir kasdien su infekcijomis kovojantys medikai.

REKLAMA

Tuščia šiandien šešta klasė Jurgio Dobkevičiaus progimnazijoje. Pamokoje sėdi vos keli vaikai. Toje pat klasėje – dar pora aštuntokų, pamokos čia sujungtos. Per savaitgalį moksleiviai iškrito kaip lapai – blogai pasijuto net 170 vaikų, į ligos patalą atgulė ir 18 mokytojų.

Štai, ką sako sutikti vaikai:

„Pažįstamų gal dešimt ar aštuoni serga. Aš pats va šeštadienį toks buvau: ir vėmiau, ir viduriavau.“

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien septyni serga, tai gal 18 klasėj. Tai daug sergančiųjų. Keliems yra blogai.“

Visus kamuoja panašūs simptomai – pykinimas, viduriavimas, silpnumas ir aukšta temperatūra. Mokykloje nutraukiamos pamokos.

REKLAMA

„Virš 20 proc. sergant bendruomenės narių yra ugdymo procesas nutraukiamas ir skelbiamas karantinas dabar dviem dienom. Kada žinosime tikslesnes susirgimo priežastis, tada matysime ar reikia pratęsti, ar galėsime saugūs grįžti ketvirtadienį į darbą“, – sako progimnazijos direktorė Lina Viršilienė.

Vaikai jau skuba iš mokyklos, tėvams paprašius jie išleidžiami namo, kad neliktų ten, kur tikėtina tūno infekcijos židinys. Kiti iš viso į ugdymo įstaigą šiandien nebeleido atžalų. Po mokyklą zuja darbuotojai nešini dezinfekavimo skysčiais ir šluostėmis, intensyviau valomi kabinetai, tualetai, suolų ir kriauklių paviršiai, vaikams rekomenduojama kuo dažniau plauti rankas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mokykloje yra toks infekcinis susirgimas dėl kurio visi sunerimome. Užfiksuota, kad vaikai pradėjo sirgti trečiadienį, ketvirtadienį – 4-5 vaikai, kurie tais pačiais simptomais skundėsi ir buvo išleisti ir gydomi namuose.“, – teigia L. Viršilienė.

Vis dėlto didžiajai daliai susirgusiųjų – sveikata sušlubavo savaitgalį. Visų akys krypsta į valgyklą. Sutapimas ar vis dėlto ten slypėjo užkartas – mat atsisakiusieji sočių pietų penktadienį išvengė ir ligos, o pasisotinę – atkrito kitądien.

Štai, ką sako mokyklos vaikai:

„Čia dėl maisto yra, daug kas taip galvoja. Nes čia nelabai toks gaunasi sveikas maistas.“

„Šiek tiek vėmiau, buvo taip. Arbatų daug geriu.“

„Apsivėmė brolis, tada mes vakare – kai dar kartą apsivėmė mama jį nuvežė į ligoninę. Aš nevalgiau, o jis valgė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kelios dešimtys viduriuojančiųjų ir vemiančių kreipėsi į Kauno klinikinę ligoninę – medikai sako, tokio vienu metu sunegalavusių vaikų skaičiaus nepamenantys. Kelis itin nusilpusius iš karto guldė į skyrių, jiems paskirtos lašinės. Kiti po apžiūros išleisti namo

„Vėmimas, viduriavimas, ryški dehidracija, kurie daugiausia dehidruoti, tuos ir guldome, tai paguldyti iš tos mokyklos šeši vaikai. Gali perduoti ir žmogui žmogui, žinom, kad plitimas pakankamai greitas, o jei kas būna sąlytyje su maistu, tai tas plitimas dar greitėja, didėja“, – pasakoja priėmimo skyriaus vadovas Darius Varaškevičius.

O štai stipriausieji atėjo į mokyklą. Tačiau vadovybė jiems pasiūlė susilaikyti nuo užkandžių ar pietų valgykloje. Kol nepaaiškės paniką sėjančio viruso priežastys.

REKLAMA

„Tai yra šeimos apsisprendimo reikalas, tai ar vaikai nešasi savo maistą, arba jei yra atsparūs ir drąsūs prieš visus virusus –tai jie pietauja“, – mano L. Viršilienė.

Visą savaitgalį tėvams ir moksleiviams iš auklėtojų skriejo nerimo žinutės apie infekcijos protrūkį.

Štai, ką sako tėvai:

„Žinutę gavom, ar jūsų vaikas sveikas, kad tokia situacija, kad kiti vaikai truputėlį sirguliuoja.“

„Žinom tą situaciją, kad siaučia kažkoks tai virusas, kad pasisaugot. Įspėjimas buvo.“

Valgyklą nuomojančios įmonės vadovas sako apie ligos protrūkį sužinojęs tik šįryt, iš mokyklos valdžios. Kaip mat išsikvietė specialistus, kad dezinfekuotų patalpas. Jis abejoja, kad kalta valgykla. Esą ir sergančių darbuotojų nėra

REKLAMA

„Valgykla reaguoja, žinia nemaloni ir bandysime imtis visų įmanomų priemonių, kad spręsti tą situaciją ir suvaldyti, jeigu tai iš valgyklos kažkas išėjo. Ruošiam pietus, bijom, kad toliau niekas neplistų, nu tikimės kad stabilizuosis“, – kalbėjo valgyklos vadovas Darius Bautrukevičius.

Aišku, kad mokinius ir pedagogus pakirto žarnyno infekcija, tačiau kas tiksliai sukėlė tokias siaubingas pasekmes – dar nežinia…Situaciją aiškinasi ir visuomenės sveikatos centro ir maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai. Tikslesnius atsakymus žadama pateikti kai bus gauti tyrimų rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų