REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol atšilus orams dažnas galvoja, kokias daržoves sėti, kiti – jau ima pavasarinių smidrų derlių, mat ūkininkų laukuose pumpurus jau leidžia baltieji, žalieji ir violetiniai šparagai. Už egzotiškosios šakninės daržovės ryšulėlį po žiemos išsiilgę lietuviai negaili pakloti ir virš 10 eurų.

Kol atšilus orams dažnas galvoja, kokias daržoves sėti, kiti – jau ima pavasarinių smidrų derlių, mat ūkininkų laukuose pumpurus jau leidžia baltieji, žalieji ir violetiniai šparagai. Už egzotiškosios šakninės daržovės ryšulėlį po žiemos išsiilgę lietuviai negaili pakloti ir virš 10 eurų.

REKLAMA

Lietuvių ūkininkai trina rankomis, nes populiarėja ir kitokios daržovės – į madą vėl grįžta rabarbarai.

Šiaulietės Jurgitos Krištopaitienės ūkyje jau stiebiasi pirmieji smidrų ūgliai. Prasideda vienas pirmųjų egzotiškų pavasario daržovių sezonas, o kelios sušilę gegužės mėnesio dienos augintojai pagaliau leidžia pradėti šparagų pjovimą.

„Šiais metais jaučiam, kad vėluojam, nors pernai atsivertus pasižiūrėjau, kad šią dieną mes turėjom sniego. Tad šiais metais dengėm“, – pasakoja augintoja Jurgita Krištopaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso augintojos smidrų plantacija driekiasi per 7 ha. Daugiausiai užauginama salotinių žaliųjų, bet tarp gurmanų žaibiškai populiarėja ir užsienyje vertinami baltieji šparagai.

REKLAMA

Smidrai ne veltui vadinami karališkais, ne tik dėl savo brangumo, bet ir, kaip juokauja ūkininkė, dėl specifinio jų auginimo. Baltasis daržo auksas auga tik apkauptuose ir aklinai dengtose vagose.

Šparagų kainos pirmųjų visada brangesni, gali siekti nuo 10 eurų ir jau į viršų, o didmena jau vėl kita kaina“, – sako Jurgita Krištopaitienė.

Ūkininkai Krištopaičiai be smidrų augina ir desertinius rabarbarus. Nustebsite, bet ši daržovė vėl madinga. Močiučių daržus prisiminę pirkėjai juos mėgsta kepti, valgyti kartu su braškėmis ar gardinti naminius kompotus.

REKLAMA
REKLAMA

„Kas buvo užmiršta, sena, tai dabar atrasta naujai ir kasmet jaučiam didėjantį poreikį ir atsiranda naujų produktų: ir liofilizuotų, ir cukatai, ir saldainius gamina“, – pasakoja augintoja.

Kad šparagai nepamainomas gardumynas ant pavasarinio stalo, teigia ir Aukštaitijos krašto smidrų augintojai. Nedideliame, vos 2 ha ekologiniame ūkyje, sukasi jauna anykštėnų sutuoktinių pora. Šaltas pavasaris šiemet ir vėlina šparagų derlių, bet pirmųjų daržovių klientai išsiilgę.

„Dabar sezonas vėlyvas, tai žmonės jau rašė, nors nei reklamos leidom, bet žmonės jau rašė, klausė, ar yra, bet jų nelabai dar yra, nes buvo šalta“, – sako augintojas Algirdas Meidus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar kai jie prasideda ne po vieną kitą, o šeimomis sprogsta panašu, kad kelių dienų bėgyje nemaži kiekiai bus. Ir visus norinčius galėsim patenkinti“, – sako Algirdo žmona Kotryna Meidė.

Meidų ūkyje auga tik žalieji šparagai, salotiniai ir tamsesni violetiniai. Iš hektaro jauni augintojai tikisi priskinti iki 3 tonų smidrų.

Tiek anykštėnai, tiek šiaulietė džiaugiasi, kad smidrai kasmet populiarėja, plečiasi jų valgytojų gretos, kadangi sezoniškieji šparagai nekaloringi. Deja, smidrų sezonas gana trumpas jų auginimas trunka tik iki Joninių.

Anykštėnų poros ūkyje smidrus papildo ir šiitaki grybai. Štai Kotryna jau renka pirmąjį ant rąstelių auginamų kepurėtųjų derlių. Gurmaniškų grybų šeima planuoja turėti visą vasarą. Šis derlius dar brangesnis nei smidrų, jų kg kainos siekia ne mažiau kaip 20 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų