• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atkreipti visuomenės dėmesį į sveiką mitybą, informuoti apie pasaulio maisto problemą ir stiprinti žmonių solidarumą kovojant su badu, prasta mityba bei skurdu - tokius tikslus išsikėlė spalio 16-ąją - Pasaulinę maisto dieną mininčios šalys.

Atkreipti visuomenės dėmesį į sveiką mitybą, informuoti apie pasaulio maisto problemą ir stiprinti žmonių solidarumą kovojant su badu, prasta mityba bei skurdu - tokius tikslus išsikėlė spalio 16-ąją - Pasaulinę maisto dieną mininčios šalys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasaulinė maisto diena minima nuo 1979 metų. Tądien, pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), rengiamos nemokamo maitinimo ir paramos akcijos, siekiama atkreipti dėmesį į sveiką mitybą.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, netinkama mityba ir padidėjusi tarša yra didėjančio žmonių mirtingumo priežastis. Skaičiuojama, kad pasaulyje dėl blogos mitybos silpsta per milijardą žmonių, didžioji jų dalis - vaikai. Tačiau, kai vieni žmonės badauja, kiti - kenčia nuo persivalgymo, nutukimo ir jo sukeliamų ligų.

REKLAMA
REKLAMA

Mityba yra bene svarbiausia žmogaus sveikatai ir gyvenimo kokybei. Netinkama mityba turi įtakos lėtinių neinfekcinių ligų, tokių kaip kraujotakos sistemos ligos, antrojo tipo diabetas, kai kurių tipų vėžys, skeleto ir raumenų sistemos ir net įvairūs psichikos sveikatos sutrikimai, išsivystymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atliktų tyrimų duomenimis, mažiau nei pusė Lietuvos moksleivių kasdien vartoja vaisius, daržoves, pieno produktus, tačiau net trečdalis jų kasdien valgo saldumynus bei geria gazuotus saldžius gėrimus.

Minint Pasaulinę maisto dieną, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina vartotojus daugiau dėmesio skirti sveikesnės mitybos įpročiams ugdyti. VMVT primena ir bendras sveikos mitybos rekomendacijas: maistui vartoti kuo įvairesnių šviežių maisto produktų, domėtis jų sudėtimi ir rinktis tuos, kuriuose yra kuo mažiau konservantų, stengtis, kad dienos raciono pagrindą sudarytų grūdiniai produktai; valgyti daugiau sezoninių daržovių, uogų ir vaisių, kai jie pigiausi, o skonis - pats geriausias. Pasak VMVT specialistų, pirmenybę reikėtų teikti augaliniams riebalams ir tinkamai pasirinkti užkandžius: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvim, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu, rinktis mažiau druskos turinčius maisto produktus ir valgyti mažiau saldumynų, kasdien išgerti 6-8 stiklines vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
  • Šventiniai atradimai su VILVI

TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų