Vilnietė Gintarė su mažąja Eglute iš parduotuvės skuba namo. Dvimetės rankose ledai, o mintyse – arbūzas.
„Per savaitę turbūt septynis kartus ir perku. Kiekvieną dieną po ketvirtį arba po pusę nedidelio arbūzo“, - šypsosi pirkėja Gintarė.
Skanu arbūzas ir suaugusiems. Nors kainos astronominės, kaip sako pirkėjai, bet atsispirti šiai uogai-vaisiui – sunku.
„Paprastom dienom nuperkama nuo kelių iki keliolikos tonų. Nes tai tikrai mėgstamas vaisius. Pats tas pikas, žinoma, yra vasara. Turbūt rugpjūčio mėnesį būna arbūzų sezonas. Jie tada ir atkeliauja iš mums artimesnių šalių – Vengrijos, Ukrainos ar Rusijos. Šiuo metu arbūzai atkeliauja iš Pietų Europos, Turkijos, iš Ispanijos, Graikijos“, - sako „IKI“ atstovė Berta Čaikauskaitė.
Kaip ir prekybos centrai, turgaus prekeiviai bei žmonės, parduodantys pakelėse, tvirtina, kad arbūzas šį pavasarį itin populiarus dėl vasariškai šiltų orų.
„Viskas nuo oro priklauso, būna gegužis blogesnis, tai nelabai perka. O kai šiltesnis, pavyzdžiui, praeita savaitė, tai pirkdavo“, - atvirauja turgaus prekeivis Jarekas.
Ir tada jau, kaip sako prekeivis, žmonės piniginę praveria plačiau, perka net ne po pusę ar ketvirtį. Tą patį sako vos prieš kelias savaites arbūzus, atvežtus iš Maroko, pradėjusi pardavinėti pakelės pardavėja Ilona. Jie čia kiek brangesni nei parduotuvėje, kainuoja per du eurus. Per dieną ji parduoda maždaug po dešimt štai tokių gražuolių. Mergina sako, prekyba tik įsibėgėja, ir tikimasi, kad iki rugpjūčio bus parduodama dar intensyviau.
Plačiau apie tai – TV3 reportaže.