Ilgaamžės Italijos vyndarių tradicijos praranda ritmą – čia nuimami ankstyviausi per 70 metų derliai.
Kai kuriuose vyno regionuose augintojai pradėjo nuiminėti derlių per pirmąjį rugpjūčio dešimtadienį. Soavėje, žinomoje jos baltaisiais vynais, derliaus nuėmimas prasidėjo mėnesiu anksčiau – rugsėjo 1 d. Skinamos Garganegos vynuogės, iš kurių gaminamas tradicinis vynas, bei vynuogės, iš kurių gaminamas putojantis Spumante.
Tai buvo prieštaringi metai: kai Šiaurė liepą kentė karščio bangą, Pietus kamavo neįprastas lietaus sezonas, dėl ko Šiaurėje anksti sunoko vynuogės, o Pietuose jos buvo menkos, nes vynuogynuose buvo įsiveisęs mirtinas grybelis, sumažinęs derlių Sicilijoje 30-čia procentų.
Italijos vyno gamintojai pranašauja žemiausią per 50 metų vyno gamybos lygį: 1,14 mlrd. galonų, t. y. 13 proc. mažiau nei prieš metus. Kainos dėl to išaugo 30 proc., - sako Giancarlo Prevarinas, italų vyndarių asociacijos prezidentas.
Tokie cikliniai pakilimai ir nuosmukiai nėra naujiena žmonėms, kurių likimai susieti su žeme.