REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prašymas susimokėti už pensijų pristatymą į namus būtų tolygus žmonių įžeidimui. O sakyti, kad toks pristatymas nieko nekainuoja, yra visiškai netikslu. Tokio požiūrio laikosi ekonomistas Romas Lazutka, sukritikavęs socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio žodžius.

Prašymas susimokėti už pensijų pristatymą į namus būtų tolygus žmonių įžeidimui. O sakyti, kad toks pristatymas nieko nekainuoja, yra visiškai netikslu. Tokio požiūrio laikosi ekonomistas Romas Lazutka, sukritikavęs socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio žodžius.

REKLAMA

Trečiadienį L. Kukuraitis pensijos atnešimą pavadino nemokama paslauga, kalbėdamas laidoje „Delfi dėmesio centre“, už kurią esą sumoka tie, kas gauna pinigus į savo banko sąskaitas. R. Lazutka tikina, kad viskas yra kiek kitaip.

„Reikia pirmiausiai prisiminti, kad tie žmonės už pensijų atnešimą jau yra susimokėję. Nieko nemokamo nėra, žmogus daug metų dirba, moka įmokas „Sodrai“ ir iš tų pinigų apmokamas pristatymas į namus.

Dėl to sakyti, kad pristato nemokamai, negalima. Be to, galima kelti idėjos, kad tiems žmonėms, kurie atsisako nešimo į namus, jiems būtų galima prie pensijos pridėti tą sumą, kuri šiaip skiriama išnešiojimui“, – sako ekonomistas.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl, pasak R. Lazutkos, kalbas apie galimą pensijų į namus apmokestinimą išgirdęs senjoras tikrai turėtų teisę įsižeisti.

„Žmonių versti susimokėti už pensijų atnešimą tikrai negalima. O ir naikinti tokios paslaugos negalima, nes žmonių yra įvairių. Dalis tiesiog nepasitiki bankais, bijo naudotis bankinėmis kortelėmis, bankomatais. Jiems tai tebėra naujas dalykas.

REKLAMA

Yra ir sunkiai vaikščiojančių žmonių ar tų, kurie teikia pirmenybę apsipirkimui turguje, kur tenka atsiskaityti grynaisiais. O galiausiai ir nereikia pamiršti bankų įkainių už pinigų išgryninimą“, – teigia R. Lazutka.

Pasak ekonomisto, laikui bėgant gauti pensijas į banko korteles rinksis vis daugiau žmonių, o to priežastis – kartų kaita. Dabartiniai 50–60-mečiai dažniausiai atlyginimus gauna į savąsias bankines korteles, prie kurių kasdieniame gyvenime jau pripratę.

Lietuvos bankų asociacijos vadovas Mantas Zalatorius, gruodį viešėdamas tv3.lt studijoje, sakė, kad šiuo metu Lietuvoje internetine bankininkyste nesinaudoja apie pusė milijono žmonių. 

REKLAMA
REKLAMA

Priminė paslaugos pavojus

Kaip tv3.lt sakė „Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis, pensijos į namus šiuo metu pristatomos arba išmokamos pašto skyriuose kone 195 tūkst. senjorų. Tai 2018 m. kainavo 7,5 mln. eurų.

Vertinti galimybę įvesti mokestį tiems, kurie nori gauti pensijas į namus, S. Jarmalis atsisakė.

„Visada bus asmenų, kuriems iš tiesų gauti pensiją į namus dėl įvairių aplinkybių bus vienintelis priimtinas būdas. Kita vertus šis būdas iš tiesų yra labai brangus ir nesaugus tiek patiems pensijas į namus gaunantiems senjorams, tiek tų įmonių, kurios teikia paslaugą, darbuotojams.

Būtent dėl to nėra viešai skelbiami nei pensijų pristatymo grafikai, o jas pristatantys žmonės neturi skiriamųjų ženklų. Stebina, kad daugiausiai į namus pristatomų pensijų yra Vilniuje, Kaune – miestuose su visiškai išvystyta finansine infrastruktūra, kur naudotis banko kortele šiai dienai yra ir saugiau ir patogiau“, – aiškino S. Jarmalis.

Pagal dabartinę tvarką pensiją į namus gauti gali tik tam tikrus reikalavimus atitinkantys asmenys: vyresni nei 80 m., turintys 75 – 100 procentų neįgalumą, gyvenantys ten, kur nėra galimybės pasiekti artimiausio finansinių paslaugų teikėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų