REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Lietuvoje veiklą pradeda Šiaurės šalių elektros biržos „Nord Pool Spot“ prekybos zona.

REKLAMA
REKLAMA

Jos įsteigimui visas prielaidas sudarė šių metų vasarį įsigaliojęs Elektros energetikos įstatymas ir kovo 26 d. pasirašyta sutartis tarp šalies elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ ir Šiaurės šalių elektros prekybos biržos „Nord Pool Spot“.

REKLAMA

„Nord Pool Spot“ prekybos zonos Lietuvoje atidarymas yra Europos Komisijos inicijuoto Baltijos valstybių elektros rinkų sujungimo plano - BEMIP - dalis. Premjero Andriaus Kubiliaus teigimu, bendra Šiaurės šalių elektros rinka yra vienas svarbiausių Baltijos šalių elektros rinkų sujungimo plano ir Lietuvos energetikos strategijos tikslų.

„Šiandien yra labai svarbi diena (...) Mes nuosekliai, žingsnis po žingsnio vis labiau tampame europietiškos elektros sistemos dalimi (...) Su „Nord Pool Spot“ biržos atėjimu į Lietuvą realizuojamas vienas iš strateginių energetikos tikslų - laipsniškai įsilieti į bendrą Europos elektros rinką. Šios biržos startas Lietuvoje yra puikus įrodymas, kad energetikos projektai sėkmingai juda į priekį“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė Premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, Lietuvos elektros prekybos sistema atitinka visus „Nord Pool Spot“ skaidrumo ir konkurencingumo standartus.

„Tai yra gera diena žengiant didelį žingsnį į priekį“, - džiaugėsi Vyriausybės vadovas.

Energetikos ministro Arvydo Sekmoko teigimu, kaina elektros biržoje visada priklauso nuo tiekėjų teikiamų kainos ir kiekio pasiūlymų, todėl prekyba elektros energija bus visiškai skaidri.

„Prekyba elektros energija bus visiškai skaidri. Mes net negalime pretenduoti gauti informaciją, kas, kiek pasiūlė už kokią kainą elektros energijos ir kas, kiek ir už kokią kainą tos elektros energijos norėjo įsigyti. Birža veikia pagal visiškai skaidrias rinkos taisykles ir jai niekas nebegali daryti įtakos, kadangi prekyba vyksta Osle“, - pirmadienį sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Sekmoko teigimu, šiuo metu elektros energijos kaina nėra konkurencinga, nes Lietuva yra priklausoma nuo tiekimo iš Rusijos, tačiau tapimas „Nord Pool Spot“ prekybos zona užtikrins „normaliai veikiančią rinką“.

„Šiuo metu didžiausia dalis Lietuvos rinkoje parduodamos elektros importuojama iš Rusijos. Dideli kainų svyravimai dar kartą patvirtina vietinės konkurencingos ir galingos elektros gamybos būtinybę“, - teigia ministras.

„Litgrid“ generalinio direktoriaus Virgilijaus Poderio teigimu, Lietuvoje veiklą pradėjus šalių elektros biržos „Nord Pool Spot“ prekybos zonai, šaliai atsiveria didelė rinka ir naujos galimybės.

REKLAMA

„Bendra elektros birža užtikrina vienodas taisykles rinkos dalyviams ir lygias sąlygas konkurencijai bei kuria skaidrią elektros kainą (...) Mes esame teisingame traukinyje ir teisingu laiku“, - sako „Litgrid“ vadovas.

Jis taip pat teigė, jog tikisi, kad nuo sausio pradžios prie elektros biržos prisijungs ir Latvija, nes kol kas ji - neįveikta grandis, neleidžianti sumažinti elektros kainos.

„Šiandienos kaina Lietuvoje nusistovėjo apie 24 centus, o Estijoje - 10. Taip yra dėl to, kad dar Latvija nėra Šiaurės šalių prekybos sistemos dalis. Labai tikimės ir labai norime, kad Latvija taip pat prisijungs prie Estijos ir Lietuvos (...) Visos trys Baltijos šalys bus bendra subrinka Šiaurės šalių rinkoje“, - sakė V. Poderys.

REKLAMA

BEMIP numatyta, kad 2013 m. visų Baltijos šalių elektros biržos bus administruojamos „Nord Pool Spot“ principais, o kiekviena šalis bus atskira prekybos zona šioje elektros biržoje. Svarbiausiu prekybos tarp Baltijos šalių pasikeitimu įvardijama lygiateisė elektros prekyba su trečiosiomis (ne Europos Sąjungos) šalimis.

Lietuvos elektros biržos operatorė „Baltpool“ tampa energijos išteklių birža, kuri vykdys prekybą dujomis, biokuru, naftos produktais bei elektros išvestinėmis finansinėmis priemonėmis.

ELTA primena, kad šių metų sausį „Litgrid“, „Augstsprieguma Tikls“ (Latvija), „Elering“ (Estija) ir „Nord Pool Spot“ pasirašytame ketinimų protokole trijų Baltijos šalių elektros perdavimo sistemų operatoriai (PSO) išreiškė ketinimą dalyvauti „Nord Pool Spot“ akciniame kapitale ir valdyme. Baltijos PSO atstovo dalyvavimas „Nord Pool Spot“ valdyboje užtikrins šalių interesų atstovavimą priimant strateginius sprendimus dėl elektros rinkų integracijos ir plėtros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nord Pool Spot“ - pirmaujanti Europoje Šiaurės šalių elektros prekybos birža, veikianti nuo 2002 metų. Joje prekiauja 350 įmonių iš 20 šalių.

Grupės metinė apyvarta 2011 m. buvo 316 teravatvalandžių (TWh). Lietuvos metinis suvartojimas 2011 m. buvo 10,4 TWh - 3,3 proc. „Nord Pool Spot“ apyvartos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų