REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus daugiabučiuose, prisijungusiuose prie „5 žingsnių šilumos taupymo programos“, 2011 m. gruodį vidutinis svertinis šilumos suvartojimo koeficientas siekė 35. Šis rodiklis sumažėjo 7 proc., palyginus su atitinkamu 2010 m. laikotarpiu, kuomet buvo 38.

REKLAMA
REKLAMA

Tai rodo Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos (NPAA), visoje Lietuvoje vykdančios minėtą programą, duomenys. Kuo svertinis šilumos koeficientas mažesnis, tuo efektyviau daugiabučiai vartoja šilumą.

REKLAMA

„Dėl gana šiltų orų gruodžio mėnesį daugiabučių šildymui reikėjo mažiau šilumos energijos. Negana to, mūsų stebėjimų duomenys įrodė, kad name tinkamai įdiegus šilumos taupymo priemones, išlaidas įmanoma dar labiau „apkarpyti“, – teigia Vytautas Turonis, Nacionalinės pastatų administratorių asociacijos pirmininkas.

Kiekviename „5 žingsnių šilumos taupymo programoje“ dalyvaujančiame name, priklausomai nuo jame įdiegtų taupymo priemonių, sutaupytos šilumos kiekiai skiriasi. Pavyzdžiui, Vilniuje, Žemaitės g. 11, stovinčiame daugiabutyje prieš prasidedant šildymo sezonui buvo iš dalies atnaujinta šilumos balansavimo įranga. 2011 m. gruodį, palyginus su atitinkamu 2010 m. laikotarpiu, namui savo svertinį šilumos suvartojimo koeficientą pavyko sumažinti 12 proc. ir jis siekė 27,6.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinėje, Statybininkų g. 7, esančiame daugiabutyje praėjusį gruodį svertinis šilumos suvartojimo koeficientas siekė 40 ir buvo 9 proc. mažesnis palyginus su atitinkamu 2010 m. laikotarpiu. Tai pavyko pasiekti užsandarinus rūsio ir laiptinės langus, įėjimo ant stogo duris, atnaujinus namo vamzdynų izoliaciją.

NPAA duomenimis, šiltesnis 2011-ųjų gruodis turėjo įtakos tam, kad net esant didesnei šilumos kainai vidutinė namo sąskaita už šildymą mažėjo, lyginant su 2010 m. Daugiabučiuose išlaidos šildymui vidutiniškai sumažėjo 27,7 proc. arba 4647 Lt. Kai kuriuose namuose bendros visų gyventojų sąskaitos 2011 metų gruodį buvo net 10 tūkst. litų mažesnės, nei metais anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„5 žingsnių šilumos taupymo programa“ apima tokias priemones kaip veiksmai, mažinantys šilumos nuostolius butų viduje ir bendrose daugiabučių patalpose – laiptinėse, rūsiuose ir kt., taip pat – šilumos punktų automatizavimas, šilumos sistemų balansavimo įrangos montavimas ir realiu laiku valdomos šilumos sistemos įdiegimas.

Kokių žingsnių rekomenduojama imtis, siekiant taupyti šilumą, kaip prisijungti prie iniciatyvos, galima sužinoti  interneto svetainėje www.taupykimesiluma.lt. Apie programos įgyvendinimą savo name NPAA priklausančių įmonių gyventojai gali sužinoti, paskambinę į informacijos centrą telefonu 8 700 55966 arba kreipęsi tiesiogiai į administruojančią bendrovę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų