REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apyvartos kritimas ir indekso kybojimas tęsėsi. Indeksas kinta nežymiai, bet prekybos apyvarta ir investuotojų ūpas mažėja gerokai daugiau. Todėl laukiamam atsigavimui reikės itin stipraus susidomėjimo rinka ir pinigų plūstelėjimo, nes nemažam prekeivių skaičiui vos pakilus kainoms maga nešti kailį ir išlaisvintus pinigus perkelti kitur. Vilniaus prekeivių vangumas gerokai skyrėsi nuo aistrų pasaulio rinkose. Nors – keista, Lietuvos bendrovės vis labiau išnaudoja šį laiką kapitalui pritraukti.

REKLAMA
REKLAMA

Baltijos rinkas kausto ir tai, kad ekonomikos ribojimo ar valdymo priemonės - politikų rankose, o politinė situacija nėra itin skaidri.

REKLAMA

Pirmadienio apyvarta be tiesioginių sandorių  - 1,4 mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis - 12/16. Didžiausia apyvarta „TEO“ (TEO1L) akcijomis siekė apie 1 mln. Lt. Akcijos kaina krito iki 2,33 Lt. „Rokiškio sūris“ (RSU1L) paskelbė apie savų akcijų  supirkimą - iki 333 000 vnt. paprastųjų vardinių akcijų. Minimalus numatomų supirkti savų akcijų kiekis - 1 000 vnt., įsigijimo kaina - 60 Lt.

Antradienio apyvarta be tiesioginių sandorių  - 4,2  mln.Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis - 9/14. Didžiausią apyvarta vėl buvo TEO1L - 2,29 mln. Lt, kaina - 2,34 Lt. „Mažeikių nafta“ (MNF1L) teigė, kad planuojamas pelnas bus didesnis negu iki gaisro. Bus tiesiamas produktotiekis į Klaipėdą, o vėliau MNF1L atstovai pareikš ir apie norus išgauti naftą ginčijamame šelfe Latvijos ir Lietuvos pasienyje, bei žlugusius planus išgauti naftą Rytuose. Vėl nematyti stabilumo ir aiškumo - bet tai jau nebe prekeivių reikalas.

REKLAMA
REKLAMA

Nepavyko viešas AB „Stumbras“ (STU1L) 5 proc. akcijų pardavimas. Ko gero, didžiausia nesėkmės priežastis - paketu nesusidomėjo instituciniai investuotojai. Atsargus platinimas nedidelėmis porcijomis siekiant nenumušti kainos rinkoje ir bijantis antrinės prekybos suaktyvėjimo (paradoksas, ar ne?) nepavyko. Ar bus keičiama gana miglota platinimo strategija - mažinama kaina arba/ir didinami parduodami akcijų paketai, - dar neskelbiama.

Šiek tiek aiškėja padėtis „Alytaus tekstilėje“ (ATK1L), kurios kontrolinį akcijų paketą ir skolas už ekonominės klasės buto kainą Vilniuje, įsigijo keturi asmenys: 3 prisistatė, o ketvirtas - X. Prisistatę savininkai paskelbė, kad nuo liepos bus dalinai atnaujinta gamyba ir kuriama nauja įmonė, kurioje dirbtų apie 250 žmonių. Žinoma, kad pernelyg mažai informacijos pertvarkant įmonę su 40 mln. Lt skolų, nėra aiškūs ir naujųjų savininkų finansiniai pajėgumai. Spekuliantai ir dar likę optimistai nusprendė bėgti - akcija krito 8,33 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienio apyvarta be tiesioginių sandorių - 2,4  mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis - 7/17. „Invalda“ (IVL1L) pranešė pirmo ketvirčio veiklos neaudituotus konsoliduotus rezultatus. Visa įmonių grupė kartu sudėjus, uždirbo 12,9 mln. Lt grynojo pelno, pernai tuo pačiu metu patirtas 21 tūkst. Lt nuostolis. Sparčiausiai - net 358 proc. augo finansinio tarpininkavimo pajamos - nuo 1,9 mln. Lt 2006 m. pirmąjį ketvirtį iki 9,1 mln. Lt 2007-aisiais. Grupės EPS (pelnas vienai akcijai) šių metų pirmąjį ketvirtį - 0,22 Lt, pernai metų to paties laikotarpio rodiklis neigiamas -0,03 Lt.

REKLAMA

Ketvirtadienio apyvarta be tiesioginių sandorių  - 1,9  mln. Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis - 16/3. Didžiausia dienos apyvarta vėl TEO1L - 1,97 mln. Lt. Paskelbti „Klaipėdos naftos“ (KNF1L) veiklos rezultatai pirmą ketvirtį prasti - nors pajamos padidėjo nuo 21 iki 23 mln. Lt, tačiau grynasis pelnas sumažėjo tris kartus - iki  2,48 mln. Lt. Įtakos turėjo 38,47 proc. padidėjusi savikaina ir 95,81 proc. išaugusios veiklos sąnaudos. Savikainos padidėjimą bendrovė prospekte paaiškina dideliais mokesčiais už prastovas, atsiradusias dėl nepalankaus krovai oro ir didesniu brangusių gamtinių dujų sunaudojimu. Bet įdomiausias didžiosios veiklos sąnaudų dalies paaiškinimas: jį nulėmė 1,3 mln. Lt sukaupimas mokėtinoms tantjemoms ir priedams už 2006 m. veiklos rezultatus ir 404 tūkst. Lt sukaupimas premijoms už 2007 m. veiklos rezultatus (!).

REKLAMA

Penktadienio apyvarta be tiesioginių sandorių - 2,4  mln.Lt, brangusių ir pigusių akcijų santykis - 15/8. Didžiausia apyvarta TEO1L - 1,67 mln. Lt. 14,81 proc. kilo AB „Linas“ (LNS1L) akcijos. Priežastis -VPK nepatvirtintas didžiosios LNS1L akcininkės Lionės Lenčiauskienės pateiktas privalomo oficialaus pasiūlymo cirkuliaras. Kita gera penktadienio naujiena - sėkmingas „City service“ IPO. Bendra paklausa pasiūlą viršijo 6,55 karto.

Neįtikinamai privatizuotos ATK1L akcijos kaina krito 10 proc. iki 0,09 Lt, apyvarta siekė net 243 tūkst. Lt (gana didelė šiais vasarinės stagnacijos laikais).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savaitė ypatinga tuo, kad pirmąkart dominavo vyravo itin mažos apyvartos - apie 2,5 mln. Lt. Apyvartos tirpsta netgi sparčiau nei krenta indeksas. Kitas įdomus dėsningumas - kuo birža ramesnė, tuo emitentai aktyvesni. Trūksta prekeivių. Gal padėtį pataisys kitą penktadienį „City Service“ pradedama prekyba antrinėje rinkoje?

Kitą trečiadienį laukiama ECB sprendimo dėl palūkanų normų, penktadienį skelbiami JAV prekybos balanso duomenys.

OMXV savaitės pokytis - 0,11 proc. žemyn. ATK1L per savaitę krito 25 proc.

Smulkieji ir instituciniai - reikalingi ir vis sunkiau tramdomi investuotojai

Bendrovės kiek per vėlai susigriebė, kad IPO yra galingas plėtros variklis, o kai kurios bendrovės tik neseniai pradėjo suprasti, kad santykiai su investuotojais skiriasi nuo laukinių santykių su investicinių čekių turėtojais laikų. Praėjusi savaitė buvo pilna iliustratyvių įvykių.

REKLAMA

Smulkiųjų „Lino“ akcininkų pergalę lėmė VPK priimtas smulkiuosius akcininkus ginantis sprendimas. VPK nusprendė, kad Lionė Lenčiauskienė veikia sutartinai su sūnumi, „Lino“ valdybos pirmininku Ramūnu Lenčiausku ir jo 100 proc. valdoma "Nordic investicija", todėl oficialus supirkimas turės būti skelbiamas iš naujo. Oficialiojo pasiūlymo kaina taip pat neatitiko Lietuvos respublikos vertybinių popierių įstatyme numatyto kainos sudarymo principo. Anot VPK atstovo, supirkimo kaina apytikriai turėtų būti 2,5 karto didesnė.

REKLAMA

Dėl neskaidrių sandorių, naudingų pagrindiniam akcininkui - SBA, atsistatydino du „Utenos trikotažo“ (UTR1L) valdybos nariai, vienas jų - investicijų fondo „Amber Trust“ atstovas. SBA dar kart patvirtino siekį parduoti savo akcijų paketą, „Amber Trust“, savo ruožtu taip pat siekia pasitraukti iš UTR1L - todėl nė viena pusė nėra suinteresuota kainos kritimu. Tik skaidrumo nauda, matyt, suprantama savaip.

Kitos koncerno bendrovės - „Klaipėdos baldų“ (KBL1L) stambiųjų akcininkų elgesys taip pat nežavi investuotojų - mat, pagrindinis bendrovės produkcijos pirkėjas yra koncerno SBA bendrovė - todėl tenka nuolat spėlioti, - kas dirbs pelningai: pardavėjas ar pirkėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smukusį pasitikėjimą apsidraudėliškai tikrins „Gubernija“ (GUB1L) - dar tik planuojamame pirmame emisijos etape akcijų galės įsigyti visi bendrovės akcininkai, proporcingai turimam akcijų skaičiui, o antrame etape likusios akcijos bus parduotos pagrindiniam savininkui. Tik, mažas laisvų akcijų skaičius (lengva manipuliuoti akcijomis), tikėtina, dar labiau sumažėsiantis po emisijos, ir pavėluoti pranešimai apie įvykius, fundamentalūs rodikliai neatrodo patraukliai.

„City Service“, platindama IPO, bendraudama su potencialiais pirkėjais padarė daug. Kaip bendravimas su investuotojais vyks išplatinus emisiją - matysime. Dabar įdomiausia, koks bus institucinių ir privačių investuotojų santykis - pirmadienį įvyks akcijų paskirstymas (alokacija). Tai lems ir prekybos antrinėje rinkoje aktyvumą.

REKLAMA

Stebint įvairius triukus su smulkiais investuotojais, aišku, kad ryšių su investuotojais kultūra dar tik formuojasi - ji bus stipresnė vis labiau augant smulkiųjų akcininkų įtakai ir papildomo kapitalo pritraukimo svarbai. O kol kas šiuo metu smulkiesiems privatiems investuotojams naudinga atidžių fondų - nepagrindinių akcininkų veikla, jų turimi greitai mobilizuojami teisės ir analizės specialistai.

Kai kada stambiesiems akcininkams norėtųsi atsikratyti smulkiaisiais, bet pigiai to padaryti irgi nepavyksta. Todėl ir „kabo“ ne viena akcinė bendrovė Papildomame arba net Pagrindiniame sąraše.

REKLAMA

Pirkimo - pardavimo svarstyklės ir Kiti

Plika akimi regimas mažas apyvartas biržoje atspindi ir kita veidrodžio pusė - žemas klientų prekybos aktyvumas. VPK duomenimis (akcijų, įmonių obligacijų, VVP ir investicinių fondų vienetų prekybos), 2007 m. pirmą ketvirtį FMĮ ir komercinių bankų klientų prekyba vertybiniais popieriais Lietuvos rinkoje buvo 6,3 mlrd. Lt mažesnė, o užsienio vertybinių popierių rinkoje 0,5 mlrd. Lt didesnė nei 2006 m. IV ketvirtį. Lyginant I ketvirtį su IV ketvirčiu tendencijas gali iškreipti kalendorinės ypatybės biržoje, be to, 2006 metų pabaigoje įvyko didelis „Yukos International“ ir „PKN Orlen“ sandoris dėl MNF1L akcijų paketo perleidimo.

REKLAMA
REKLAMA

Štai ką rodytų 2006 ir 2007 I ketvirčių palyginimas:

Pirmiausia į akis krenta žymiai išaugęs nerezidentų aktyvumas. Įdomios ir pirkimo-pardavimo tendencijos - rezidentai šių metų I ketvirtį buvo linkę parduoti kur kas labiau nei nerezidentai: rezidentai pirko už 1 984,7 mln. Lt, pardavė už 1 281,6 mln. Lt, nerezidentai pirko už 1 091,5 mln. Lt, pardavė beveik dvigubai mažiau -  už 577 mln. Lt.

Kitas įdomus rodiklis yra tai, kad instituciniai investuotojai (rezidentai) pirko beveik triskart daugiau nei pardavė, o svetimšalių instituciniai buvo „meškų“ pusėje - pirko už 303,4 mln. Lt, pardavė už 516 mln. Lt.

Fiziniai asmenys rezidentai (smulkieji daugiausia) elgėsi beveik identiškai - pardavė už 584,6 mln. Lt,  pirko už 376,7 mln. Lt

Svarstykles į pirkėjų pusę nusveria smulkiau neklasifikuojami Kiti, kurių prekybos dalis rezidentų ir nerezidentų tarpe didžiausia.

Tik vargiai ar tokias tendencijas matysime II ketvirčio, kurio sąstingį dabar jaučiame, apžvalgoje - greičiausiai jau nebus metų pradžios rekordinių apyvartų įrašų.

Nieko naujo po vasaros saule. Portfelio akcijų monotonija tęsėsi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų