REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuolat lankyti ir prižiūrėti artimųjų kapus gali ne visi, todėl daugėja žmonių, kurie samdo kapų prižiūrėtojus. Šie tikina, kad karštomis vasaromis darbo netrūksta. Žmonės dažniausiai prašo ne tik palaistyti, bet ir pasodinti, vėliau ravėti gėles, uždegti žvakes, nuvalyti antkapius ir atlikti kitus darbus.

Nuolat lankyti ir prižiūrėti artimųjų kapus gali ne visi, todėl daugėja žmonių, kurie samdo kapų prižiūrėtojus. Šie tikina, kad karštomis vasaromis darbo netrūksta. Žmonės dažniausiai prašo ne tik palaistyti, bet ir pasodinti, vėliau ravėti gėles, uždegti žvakes, nuvalyti antkapius ir atlikti kitus darbus.

REKLAMA

Šiuo metu kapų prižiūrėtojų skelbimų netrūksta. Tačiau jų siūloma kaina skiriasi. Brangiausiai tokią paslaugą teikia įmonės už vienkartinį kapo sutvarkymą.

Vienkartinis kapo tvarkymas nuo 49 eurų

Štai Kaune ir jo rajone kapų priežiūra užsiimanti įmonė skelbia, kad šiuo metu taiko nuolaidas, todėl kapų tvarkymas mėnesiui kainuoja 25 eurus. Į šią sumą įeina visas kapavietės aplinkos tvarkymas gėlių sodinimas, ravėjimas, laistymas, paminklo nuvalymas, gamtos šiukšlių surinkimas, žvakių uždegimas.

Svarbu paminėti, kad gėlės, žvakės ir kiti kapų tvarkymui reikalingi dalykai į 25 eurų sumą neįeina. Taip pat papildomai kainuoja prižiūrėtojų kelionės kaina, jeigu kapinės yra už Kauno miesto ribų.

REKLAMA
REKLAMA

Kapų prižiūrėtojai kapą lanko 2 kartus per savaitę, o rezultatus įamžina nuotraukose ir siunčia klientams.

Taip pat galima užsisakyti vienkartinius ar proginius kapų sutvarkymo darbus. Vienkartinis kapo sutvarkymas kainuoja nuo 49 eurus, tačiau į šią sumą neįeina gėlės ir kitos kapavietės sutvarkymui reikalingos priemonės.

REKLAMA

O proginis, artėjant kokiai nors svarbiai progai kapo sutvarkymas dar brangesnis, jis kainuoja nuo 59 eurų. Tokio tvarkymo metu atliekami ne tik įprasti darbai, bet taip pat kapas papuošiamas gėlėmis pagal klientų pageidavimą.

Prižiūrėtoją rekomendavo pažįstami

Samdant kapų prižiūrėtojus, kurie dirba „patys ant savęs“ galima šiek tiek sutaupyti, šie nuolatiniams klientams negaili nuolaidų, o už vienkartinį kapo sutvarkymą prašo nuo 15 eurų.

Vilnietės Auksės artimųjų kapai Mažeikių rajone. Moteris pasakoja, kad jau keletą metų samdo kapų prižiūrėtoją, nes pačiai kaskart ten važiuoti yra per toli.

REKLAMA
REKLAMA

„Artimųjų Mažeikiuose nebeturiu, ten liko tik kapai. Kelias tolimas, tad ten vykstu tik švenčių proga, pavyzdžiui, kiekvienais metais kapus aplankau per Vėlines. Tad atėjus pavasariui kapais rūpinasi prižiūrėtoja. Ji pasodina gėles ir jas prižiūri.

Ši paslauga man kainuoja mėnesiui 20 eurų. Prižiūrėtoja mano artimųjų kapus aplanko kartą per savaitę. Po kiekvieno aplankymo ji man elektroniniu paštu atsiunčia nuotraukų, kad matyčiau, kaip kapai atrodo“, – pasakoja moteris.

Anot jos, kapų priežiūros paslaugą ji užsisako nuo balandžio iki lapkričio 1 dienos.

„Iš viso išeina 7 mėnesiai, tad metams kapų priežiūra man kainuoja 140 eurus. Tačiau į šią sumą neįeina gėlės ir žvakės. Manau, ši suma nėra didelė, nes jeigu reikėtų man pačiai važiuoti prižiūrėti kapų, jau vien kelionė kainuotų kur kas daugiau negu keli šimtai eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pasitikiu ir esu patenkinta kapų prižiūrėtojos darbu. Ją man rekomendavo mažeikiškiai, kurių kapus ji prižiūri“, – sako Auksė.

Samdo vyresni žmonės

Kapų prižiūrėtojas Edvinas Genutis teigia, kad prasidėjus karščiams klientų padaugėjo, žmonės rūpinasi, kad būtų palaistytos gėlės.

„Nuolatinė kapo priežiūra Vilniaus miesto kapinėse, jo lankymas 2 kartus per savaitę kainuoja 30 eurų mėnesiui. Tačiau būna, kad žmonės prašo retesnio lankymo, jiems užtenka, kad kapas būtų aplankomas 1 kartą per savaitę. Tokia paslauga šiek tiek pigesnė, ji kainuoja 25 eurus mėnesiui.

Į šią sumą įeina ne tik gėlių laistymas, bet ir jų sodinimas, ravėjimas, paminklo nuvalymas, lapų, spyglių rinkimas ir kiti darbai. Retai kada žmogus užsisako tik kurią nors vieną šių paslaugų. Jeigu jie jau negali patys dažnai lankyti ir prižiūrėti kapų, nori, kad viskas būtų atlikta.

REKLAMA

Kas 2 savaites klientai jiems patogiu būdu gauna ataskaitines nuotraukas. Taip jie gali pamatyti, ar visi jų nurodymai vykdomi ir kaip kapas atrodo“, – aiškina Edvinas.

Anot jo, dažniausiai kapų priežiūros paslaugas užsisako žmonės, kurie gyvena užsienyje, ar vyresni, kurie turi sveikatos problemų.

„Dažnai prašo, kad prižiūrėčiau po 2 ar 3 kapus. Tokiais atvejais taikau nuolaidas jeigu žmogus prašo prižiūrėti 2 kapus, tai jam kainuoja 25 eurus mėnesiui už kapą, o jeigu klientas turi 3 kapus, jų priežiūra jam kainuoja 20 eurų už kapą.

Šiuo metu turiu 15 kapų, kuriuos nuolat prižiūriu. Žmonės dažniausiai paslaugą užsisako visam sezonui, nuo nuo balandžio iki lapkričio mėnesių“, – pasakoja kapų prižiūrėtojas.

REKLAMA

Pasak Edvino, jo klientai jau keletą metų nesikeičia.

„Kiekvienais metais kreipiasi tie patys žmonės. Tačiau publikuoju skelbimus socialiniuose tinkluose ir skelbimų portaluose, šie būdai padeda pritraukti naujų klientų“, – pastebi kapų prižiūrėtojas.

Žmonės taupo, prašo retesnės kapo priežiūros

Kapus Kaune ir jo rajone prižiūrinti Dalia teigia, kad klientų būna visokių.

„Vieni nori, kad kapus prižiūrėčiau kiekvieną savaitę, kitiems užtenka, kad aplankyčiau ir jį sutvarkyčiau vieną kartą per mėnesį. Vienkartinis kapo sutvarkymas kainuoja 15 eurų, o nuolatinė jo priežiūra yra šiek tiek brangesnė.

Šiuo metu turiu daugiau klientų, kurie prašo kapą sutvarkyti kartą per mėnesį ar rečiau. Žmonės taupo. Tad šiuo laikotarpiu kapų, kuriuos tvarkyčiau nuolat, turiu mažai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiariausia paslauga – gėlių sodinimas ir jų laistymas. Tačiau atskirai kiekvienos paslaugos neišskiriu ir neapmokestinu. O dažnai ir žmonės tiesiog prašo, kad kapas gražiai atrodytų ir nebūtų apleistas. Mano darbo rezultatus klientai gali pamatyti nuotraukose, kurias jiems nusiunčiu“, – pasakoja kapų prižiūrėtoja.

Anot moters, klientai ją rekomenduoja vieni kitiems.

„Dalis jų nesikeičia jau keli metai iš eilės. Nuolatiniams klientams taikau nuolaidas“, – teigia kapų prižiūrėtoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų