REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43,5 tūkst. gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė kaupimo bendroves ir išsiuntė pranešimus į asmenines paskyras. Jie turės galimybę rinktis – bet kada patys sudaryti kaupimo sutartį su pasirinkta kaupimo bendrove arba iki birželio 30 dienos atsisakyti dalyvauti kaupime.

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43,5 tūkst. gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė kaupimo bendroves ir išsiuntė pranešimus į asmenines paskyras. Jie turės galimybę rinktis – bet kada patys sudaryti kaupimo sutartį su pasirinkta kaupimo bendrove arba iki birželio 30 dienos atsisakyti dalyvauti kaupime.

REKLAMA

  • Dalyvauti pensijų kaupime siūloma gyventojams, kurie niekada kaupime nedalyvavo ir nebuvo įtraukti į kaupimą pernai. Jie turės priimti sprendimą iki birželio 30 d.
  • Pernai į kaupimą įtraukti ir atsisakę dalyvauti arba kaupimą sustabdę gyventojai šiais metais įtraukiami nebus
  • Gyventojai, kurie kaupime jau dalyvauja, šiemet atsisakyti dalyvauti kaupime negalės
  • Keičiasi pereinamasis pensijų kaupimo tarifas, kuris šiemet 2,1+0,6 (pernai buvo 1,8+0,3)
  • Visą asmeninę informaciją apie kaupimą gyventojai ras asmeninėje „Sodros“ paskyroje
  • „Sodra“ į asmenines gyventojų paskyras išsiuntė pranešimus apie įtraukimą į pensijų kaupimą, tvarką ir pasirinkimo galimybes. Tiems, gyventojams, kurie neperskaitys pranešimų asmeninėse paskyrose, „Sodra“ vasario mėnesį siųs registruotus laiškus paštu.

     „Į pensijų kaupimą įtraukiami gyventojai, iš kurių daugelis pernai pradėjo savo karjerą – įsidarbino, ar ėmėsi savarankiškos veiklos ir, svarbu, anksčiau nedalyvavo ar nebuvo įtraukiami į pensijų kaupimą.

    REKLAMA
    REKLAMA

    Darome viską, kad asmeninėse paskyrose informacija jiems būtų pateikta paprastai ir aiškiai. Taip ir gyventojams pasirengę padėti ir mūsų konsultantai“, – sako „Sodros“ Klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis.

    REKLAMA

    Jeigu gyventojai neišreikš valios nedalyvauti kaupime, nuo šių metų liepos 1 dienos taps pensijų kaupimo dalyviais. Vėliau jie galės keisti kaupimo bendrovę, tačiau atsisakyti dalyvauti kaupime nebegalės. Įmokos bus pradedamos mokėti tik nuo liepos mėnesio. Tai reiškia, kad į kaupimą įtraukti gyventojai iki liepos jokių pensijų kaupimo įmokų nemokės. Atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime galima prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros arba bet kuriame „Sodros“ klientų aptarnavimo skyriuje.

    Į pensijų kaupimą įtraukiami tie gyventojai, kurie sausio 2 dieną buvo jaunesni nei 40 metų amžiaus, ir tą dieną turėjo samdomą darbą ar vykdė savarankišką veiklą Lietuvoje – turėjo tą dieną galiojantį verslo liudijimą, individualios veiklos pažymą, buvo individualios įmonės savininkai ar mažosios bendrijos nariai.

    REKLAMA
    REKLAMA

    Taip pat svarbu, kad į kaupimą įtraukiami tik tiek gyventojai, kurie niekada nebuvo sudarę pensijų kaupimo sutarties ir nebuvo įtraukti į kaupimą pernai.

    Jeigu gyventojai į kaupimą buvo įtraukti pernai ir atsisakė dalyvauti, taip pat jeigu pernai sustabdė pensijų kaupimą, šiemet jie į kaupimą įtraukiami nebus.

    Visą informaciją apie įtraukimą į pensijų kaupimą gyventojai ras asmeninėje „Sodros“ paskyroje gyventojui . Čia galima sužinoti, ar gyventojas dalyvauja pensijų kaupime, kokiu tarifu ir kokioje kaupimo bendrovėje kaupia, ar yra įtraukiamas į kaupimą, taip pat savo stažą, pensijų apskaitos vienetus ir kitą informaciją.

    Nuo šių metų pradžios keičiasi ir pereinamasis pensijų kaupimo tarifas bei valstybės paskatų kaupiantiesiems dydis.

    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA

    Gyventojai, kurie iki šiol kaupė pereinamuoju 1,8 proc. tarifu, šiemet mokės jau 2,1 proc. įmokas nuo savo darbo užmokesčio ir valstybės paskata padidės nuo 0,3 iki 0,6 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio. Toks pat tarifas bus taikomas ir automatiškai į pensijų kaupimą šiemet įtrauktiems gyventojams, tačiau jie galės pasirinkti ir didesnį – 3 proc. tarifą.

    Gyventojams, kurie iki šiol kaupė standartiniu tarifu 3 + 1,5 (3 proc. nuo darbo užmokesčio ir 1,5 proc. valstybės paskata nuo vidutinio darbo užmokesčio), niekas nesikeičia, tik valstybė į jų sąskaitas pensijų kaupimo fonduose perves 10 proc. daugiau lėšų nei pernai – 216 eurų per metus. 

    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKLAMA
    REKOMENDUOJAME
    rekomenduojame
    TOLIAU SKAITYKITE
    × Pranešti klaidą
    SIŲSTI
    Į viršų