REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Budapešto kalėdinė mugė (nuotr. SCANPIX)

Lietuvoje prieš keletą metų išpopuliarėjusios kalėdinės mugės turi senas tradicijas kitose Europos šalyse. Kaip ir mūsų šalyje, taip ir europiečių yra labai mylimas karštas šokoladas ir karštas vynas. Tačiau užsienyje Kalėdos neatsiejamos ir nuo vokiškų keptų dešrelių. Tačiau mokant už skanėstus, skirtinguose miestuose teks skirtingai ir piniginę atverti.

16

Lietuvoje prieš keletą metų išpopuliarėjusios kalėdinės mugės turi senas tradicijas kitose Europos šalyse. Kaip ir mūsų šalyje, taip ir europiečių yra labai mylimas karštas šokoladas ir karštas vynas. Tačiau užsienyje Kalėdos neatsiejamos ir nuo vokiškų keptų dešrelių. Tačiau mokant už skanėstus, skirtinguose miestuose teks skirtingai ir piniginę atverti.

REKLAMA

Vilniuje šventiniu laikotarpiu veiks du kalėdiniai miesteliai – Katedros ir Rotušės aikštėse. Abu jie veiks iki sausio 7 d. Vilniuje Kalėdinės mugės prie Katedros aikštės kainos nelabai daug skiriasi nuo kainų užsienyje: karštas vynas kainuoja 4 eurus, zefyras šokolade – 3 eurus, skrudinti migdolai su cukrumi ir cinamonu – 2,6 eurų už 100 gr.

Britanijos mugėse populiarios vokiškos dešrelės

Viename didžiausių Jungtinės Karalystės miestų Mančesteryje kalėdinių mugių ne viena, tad šventinės nuotaikos įkvėpti žmonės turi platų pasirinkimą. Visas muges vienija bendras atributas – kalėdinis puodelis. Už jį reikės palikti 3,54 eurų depozitą. Baigdami valgymą ir apsipirkinėjimą, puodelį galėsite grąžinti ir atgauti pinigus, tačiau galite pinigus palikti ir kalėdinį puodelį parsinešti namo. Įvairiuose interneto forumuose kalėdinių mugių mylėtojai rašo, kad dažniausiai pinigų nepasiima ir kolekcionuoja puodelius iš skirtingų Europos miestų.

REKLAMA
REKLAMA

Karšto vyno kainos Mančesteryje svyruoja tarp 4,72–7,09 eurų, puodelis karšto šokolado nuo 2,95 iki 6,5 eurų, kavos ir arbatos kainos: 1,77–3,54 eurų. Nebijantiems peršalti ir norintiems atsigaivinti britišku alumi, teks pakloti 5,20–5,90 eurus.

REKLAMA

Norintiems užkasti Mančesterio kalėdinės mugės siūlo gana platų įvairių keptų dešrelių asortimentą. Jų kainos svyruoja nuo 5,31 iki 5,90 eurų. Norintiems pasisaldinti gyvenimą, Mančesterio mugės siūlo ir gana platų desertų asortimentą, susidedantį iš įvairių pyragėlių, vaflių. Saldėsių kaina svyruoja nuo 1,77 iki 5,90 eurų.

Platų maisto pasirinkimą siūlo kito Jungtinės Karalystės miesto – Bristolio – kalėdinės mugės. Čia taip pat populiarios įvairios keptos dešrelės, tačiau čia jos kiek brangesnės nei Mančesteryje – 5,90–8,27 eurai. Bristoliečiai kviečia paragauti ir specialių kalėdinių mėsainių, kurių kaina svyruoja nuo 7,68 iki 11,81 eurų. Bristolyje brangesnis ir karštas šokoladas – 4,13–5,85 eurai.

REKLAMA
REKLAMA

Pakilusiomis kainomis savo kalėdinėje mugėse skundžiasi Birmingemo gyventojai. Jie ypač pasipiktinę dėl pabrangusių populiarių keptų vokiškų dešrelių kainos, kuri nesikeitė metų metus. Ji dabar mugėse siekia 5,31–7,68. Birmingemo gyventojai piktinasi ir išaugusiomis alaus kainomis mugėse. Pintos kaina svyruoja nuo 5,90 iki 10,63 eurų.

Nors Birmingemo paaugusios kainos panašios kaip Bristolyje ar Mančesteryje, karšto šokolado gerbėjams šiame mieste tenka plačiau atverti piniginę, nes jis mugėse kainuoja 4,72–7,09 eurus.

Bitlų gimtinės Liverpulio kalėdinė mugė miestiečiams ir turistams siūlo laukti artėjančių švenčių su plačiu maisto asortimentu iš viso pasaulio. Liverpulyje galėsite paskanauti vokiškų keptų dešrelių, kurių kainos svyruoja nuo 3,54 iki 5,90 eurų, kinų virtuvės atstovų, tokių kaip kiniški makaronai už 8,27 eurus, traški vištiena už 5,90 eurus, koldūnų su kiauliena už 4,13 eurus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liverpulio kalėdinėje mugėje laukia ir lenkiškas kioskelis. Už 5,90 eurus galima nusipirkti dešrainį su tradicine lenkiška dešra arba lenkiško troškinio su dešrelėmis, raugintais kopūstais, grybais, pomidorais ir kiauliena.

Liverpulyje nuskriausti nebus ir smaližiai, nes mugėje gausus saldumynų asortimentas. Už 4,13 eur galima paskanauti spurgos su įdaru, nusipirkti milžinišką sausainį už 2,39 eurus ar pyragaičio už 2,95 eurus.

Siūlo tradicinius skanėstus

Miuncheno kalėdinėse mugėse didžiausias delikatesas yra vokiškos dešrelės. Bavarai ir turistai mugėje gali paskanauti nuo trumpųjų Niurnbergo iki Bratwurst dešrelių. Jų kainos – 4–8 eurai.

REKLAMA

Miuncheno kalėdinė mugė siūlo ir tradicinių vokiškų kalėdinių saldėsių: į meduolį panašų Lebkuncken (1,5–4 eurai), tradicinis kalėdinis sausainį Platzchen (3,5–6 eurai) ir vaisių pyrago Christollen (3,5 eurai).

Miunchene galima pasirinkti iš kelių karšto vyno rūšių: paprasto, su romu ir cukrumi arba su keptais obuoliais. Jų kainos svyruoja nuo 3 iki 6 eurų.

Žymaus vengrų poeto ir dramaturgo Michalio Vorosmarčio vardo aikštėje vykstanti kalėdinė mugė yra viena žymiausių ne tik Vengrijoje, bet ir visoje Centrinėje ir Rytų Europoje.

Sušilti kvies skirtingos karšto vyno rūšys, kurių kaina – 1,81–4,51 eurai. Budapešte gana platus vietinės virtuvės asortimentas. Čia ypač populiarus visų laikų favoritu vadinamas lagošas – aliejuje gruzdintas tešlos blynas su įvairiais įdarais (nuo šokoladinio kremo iki sūrio ar grietinės). Lagošo kaina svyruoja nuo 2,72 iki 6,05 eurų.

REKLAMA

Budapešto, kaip ir daugelio Europos miestų, kalėdinėse mugėse populiarios keptos dešrelės. Vengrijos sostinėje jos kainuoja 4,54 eurus.

Desertų mėgėjai galės paragauti štrudelio, kuris kainuoja 1,81 eurą, ar tradicinio skanėsto – kurtų, jų kaina – 3,63–4,53 eurai. Kurtos pastaraisiais metais išpopuliarėjo ir Vilniaus kalėdiniame miestelyje.

Ryga – pigiausias kalėdinis miestas

O štai kaimyninės Latvijos sostinė Ryga paskelbta pigiausiu miestu, kurį galite aplankyti per kalėdinį laikotarpį. Tai paaiškėjo po britų kompanijos „Post Office Ltd“ atlikto tyrimo.

Tyrimas matavo, kiek kainuoja trijų dienų apsilankymas mieste. Buvo žiūrima, kiek kainuoja 4 puodeliai kavos, 2 trijų patiekalų vakarienė dviems, 2 autobuso ar traukinio bilietai iš oro uosto į miesto centrą, 4 stiklinės karšto vyno miesto kalėdinėje mugėje, 4 meduolio ar pyrago gabalėliai kalėdinėje mugėje, 2 naktų nakvynė dviem asmenims viešbutyje su pusryčiais ir kelionės kaina tiesioginiu skrydžiu ar traukinio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visas šis rinkinys, jei savo viešnagei pasirinksite Rygą, jums kainuos 588,16 eurus. Trečiąją vietą tyrime užima Talinas, kuriame šis komplektas kainuoja 628,56 eurus. Brangiausia kryptimi paskelbta Viena, kurioje šis komplektas jums atsieis 919,88 eurus. Vilnius tyrime neminimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų