REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Devynių mėnesių užtenka, kad būtų pradėtas ir gimtų vaikas. Tačiau valdininkams tiek laiko yra gerokai per mažai, kad jie priimtų sprendimus, kurie reikalingi naujo vaikų darželio projektavimui ir statyboms. Vis dėlto galiausiai, panašu, reikalai pajudėjo.

Devynių mėnesių užtenka, kad būtų pradėtas ir gimtų vaikas. Tačiau valdininkams tiek laiko yra gerokai per mažai, kad jie priimtų sprendimus, kurie reikalingi naujo vaikų darželio projektavimui ir statyboms. Vis dėlto galiausiai, panašu, reikalai pajudėjo.

REKLAMA

Bene tankiausiai apgyvendinto Vilniaus Perkūnkiemio rajono gyventojai seniausiai skundžiasi, kad čia trūksta ne tik vaikų darželio. Apie jį savivaldybė prakalbo šių metų sausio pradžioje, bet reikėjo sulaukti lapkričio, kad Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) priimtų sprendimus, reikalingus statyboms.

Perkūnkiemio iniciatyvinės grupės atstovė Vilma Čekauskaitė portalui tv3.lt pasakojo, kad problemos dėl darželio statybų ir institucijų aiškinimasis tęsiasi jau ilgą laiką.

„Žinote, šituos dalykus ne mes valdome. Tiesiog, mūsų žiniomis, vyko ilga diskusija, susirašinėjimas tarp savivaldybės ir NŽT. Jos, sakykime, iki šiol kaltino viena kitą. Tai viena neparašo tinkamai rašto, tai kita prašo taisyti ir pan. Galbūt toks jų bendravimo stilius, susikalbėjimo stoka, sunku įvardinti. Mes tų raštų, susirašinėjimo, nematėme, jų nerodė“, – pasakojo pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, tarp NŽT ir savivaldybės vyko kažkoks nesusikalbėjimas. Savivaldybė rašė kažkokius raštus, tačiau NŽT vis stabdė kažkokių sprendimų priėmimą.

REKLAMA

„Vertiname tikrai neigiamai, nes Perkūnkiemyje nėra dėkinga situacija apskritai, kas susiję su visos socialinės infrastruktūros įrengimu. Visus įmanomus žingsnius darėme, ir prašėme mus kviestis kartu, kad girdėtume, matytume ir galėtume padėti susitarti.

Žinote, yra labai patogu – su savivaldybe susitinkame, ji savo pozicija teigia, kad NŽT vilkina. Kiek žinome iš NŽT pabendravimo, ji sako, kad savivaldybė nesugeba tinkamai sąvokų suformuluoti rašte.

Tiesiog viena ant kitos „varo“. O iš kitos pusės ne kartą prašėme, kad kviestųsi kartu į susitikimus, kad matytume bendrą situaciją, kad prireikus pagelbėtume. Labai nedėkinga situacija, visi metai tai vyksta“, – nusivylimo neslėpė V. Čekauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašyta pakomentuoti situaciją, Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad vaikų darželio statybą Perkūnkiemio mikrorajone būtų galima pradėti tik tuomet, kai bus išspręstas žemės klausimas. Šiuo metu yra inicijuota trijų privačių žemės sklypų (Bieliūnų  g. 9 ir 5, Perkūnkiemio g. 22) paėmimo visuomenės poreikiams procedūra.

„Vilniaus miesto savivaldybės taryba dar vasario mėnesį pateikė prašymą Nacionalinei žemės tarnybai pradėti paėmimo procedūrą. Savivaldybė tikisi, kad NŽT sprendimą priims artimiausiu metu ir bus galima pradėti rengti žemės paėmimo projektą.

Projekto rengimo eiga ir terminai labai priklauso ir nuo paimamų visuomenės poreikiams sklypų savininkų geranoriškumo bei bendradarbiavimo. Numatoma, kad per 2020 metus pavyks parengti ir patvirtinti projektą. Tik tuomet bus galima sudaryti darželiams reikalingų sklypų panaudos sutartis ir pradėti darželių statybą“, – komentare paaiškino savivaldybės atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinės žemės tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Ruslanas Golubovas tikino, kad jo atstovaujama institucija nedarė jokių kliūčių dėl sklypų paėmimo visuomenės reikmėms. Esą pati savivaldybė kaitaliojo savo sprendimus, dėl to ir sprendimai užtruko.

Vedėjas taip pat informavo, kad veikiausia jau artimiausiomis dienomis tarnybos direktorius Laimonas Čiakas pasirašys dokumentus dėl sklypų paėmimo ir taip neliks kliūčių naujo vaikų darželio statybų pradžiai.

Tiesa, jau parengus publikaciją NŽT pranešė, kad galiausiai vadovas tai padarė ir sklypų paėmimo visuomenės poreikiams procedūra pradėta.

„Sprendimas šiuos sklypus paimti visuomenės poreikiams padės Vilniaus miesto savivaldybei spręsti sostinei itin opią ikimokyklinio ugdymo įstaigų trūkumo problemą ypač intensyviai užstatytuose ir sparčiai besiplečiančiuose gyvenamuosiuose kvartaluose.

REKLAMA

Pradėjus sklypų paėmimo visuomenės poreikiams procedūrą, Vilniaus miesto savivaldybė paimamų žemės sklypų savininkams turės atlyginti sklypo ir jame esančių statinių ar įrenginių vertę, ją nustačiusi lyginamuoju metodu pagal Turto ir verslo vertinimo metodikas, patvirtintas finansų ministro įsakymu“, – informavo NŽT.

Primename, kad dar šių metų sausio 9 d. Vilniaus savivaldybė pranešė suplanavusi naują didelį vaikų darželį Perkūnkiemyje, į kurį pakvies 440 vaikų. Tądien miesto taryba nusprendė kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą dėl dviejų sklypų Bieliūnų ir Perkūnkiemio g. perėmimo visuomenės poreikiams. Jų vietoje įrengs ir vaikų žaidimų aikštelę, ir erdvų darželį.

REKLAMA

„Kadencijos pradžioje visame Vilniuje darželiuose trūko net 7 tūkst. vietų, o per ketverius metus ši problema buvo kompleksiškai išspręsta – dabar į darželius patenka visi vilniečių vaikai. Būsimi darbai – suplanuoti ir pastatyti darželius arčiau namų tuose rajonuose, kur jų labiausiai trūko. Iki 2019 metų pabaigos taip pat suplanavome pastatyti visiškai naują savivaldybės darželį Verkiuose ir du Pilaitėje, kuriuos galės lankyti dar apie 660 mažųjų vilniečių“, – tuo metu pranešime buvo cituotas Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Sklypas Bieliūnų g. 5 priklauso fiziniams asmenims. Kiti du sklypai – juridiniam asmeniui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų