REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anglijoje nebebus naudojamas prieštaringai vertinamas uolienų hidraulinio plėšymo metodas, leidžiantis išgauti dujas iš skalūnų telkinių, nes vykstant šiam procesui kyla pavojus sukelti žemės drebėjimų, šeštadienį pranešė Didžiosios Britanijos vyriausybė.

Anglijoje nebebus naudojamas prieštaringai vertinamas uolienų hidraulinio plėšymo metodas, leidžiantis išgauti dujas iš skalūnų telkinių, nes vykstant šiam procesui kyla pavojus sukelti žemės drebėjimų, šeštadienį pranešė Didžiosios Britanijos vyriausybė.

REKLAMA

„Išnagrinėjus... ataskaitą apie seisminį aktyvumą Preston Niu Roudo skalūnų dujų gavybos vietoje], aišku, kad negalime atmesti būsimo nepriimtino poveikio vietos bendruomenei“, – pareiškė verslo ir energetikos sekretorė Andrėja Ledsom, kalbėdama apie energetikos bendrovės „Cuadrilla“ objektą Lankašyro grafystėje šiaurės vakarų Anglijoje.

„Dėl šios priežasties padariau išvadą, kad turėtume nedelsdami paskelbti Anglijoje hidraulinio plėšymo moratoriumą“, – pridūrė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Jungtinės Karalystės naftos ir dujų valdybos (OGA) neseniai paskelbtoje ataskaitoje nurodoma, kad šiuo metu neįmanoma tiksliai prognozuoti hidraulinio plėšymo potencialo žemės drebėjimams sukelti. Dėl šios priežasties ministras pirmininkas Borisas Džonsonas pareiškė jaučiantis „labai reikšmingą nerimą“ dėl skalūnų dujų gavybos.

REKLAMA

Naujasis sprendimas buvo paskelbtas Britanijai ruošiantis gruodžio 12-ąją vyksiantiems visuotiniams rinkimams. Tikėtina, kad skalūnų dujų gavyba taps vienu iš rinkimų kampanijos klausimų.

Nuo 2016 metų britų visuomenės nepritarimas skalūnų dujų gavybai išaugo nuo 21 proc. iki 40 proc., rodo Nacionalinio audito biuro duomenys.

„Visuomenės susirūpinimas visų pirma susijęs su grėsmėmis aplinkai ir gyventojų sveikatai dėl uolienų plėšymo sukeliamų žemės drebėjimų, taip pat su galiojančių aplinkosaugos normų adekvatumu“, – sakoma biuro pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Praeitais metais „Cuadrilla“ pradėjus pirmuosius darbus Preston Niu Roudo skalūnų telkinyje kilo gyventojų protestų.

Projektas sulaukė itin prieštaringų vertinimų, jam priešinosi vietos valdžia, gyventojai ir aplinkosaugininkai. Buvo kreiptasi į teismą, kad įmonės darbai būtų sustabdyti.

„Cuadrilla“ hidraulinį plėšymą pirmąkart išbandė prieš septynerius metus. Tąsyk įvyko keli nedideli žemės drebėjimai, todėl darbai buvo sustabdyti, kol bus įvesta griežtesnių priežiūros priemonių.

Tačiau pernai spalį Aukštasis teismas nutarė neįžvelgiantis rimtų priežasčių bylai nagrinėti.

Pernai lapkritį „Cuadrilla“ paskelbė pirmąkart pradėjusi išgauti dujas nuo draudimo įvedimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naudojant hidraulinio plėšymo metodą dideliu slėgiu į žemės gelmes pumpuojamas skystis uolienose atveria įtrūkimų ir atpalaiduoja jose susikaupusias dujas.

Kaip rodo Britanijos geologijos tarnybos vertinimai, „Cuadrilla“ žvalgomame telkinyje yra apie 90 trln. kubinių metrų skalūnų dujų.

Toks kiekis teoriškai galėtų patenkinti Britanijos gamtinių dujų poreikius ilgiau kaip tūkstantį metų.

Tuo metu dujų gavyba Jungtinėje Karalystėje pastaruoju metu mažėjo, o 2004 metais šalis tapo kuro importuotoja.

Vyriausybė šeštadienį pareiškė „nemananti, kad išduos naujų leidimų hidrauliniam plėšymui“, nebent būtų pateikta kokių nors naujų įrodymų.

REKLAMA

Kaimiškų bendruomenių labdaros projektų grupės CPRE vykdomojo direktoriaus pavaduotojas Tomas Fajensas šį sprendimą vadino „fantastiška pergale“.

„Šiandien švenčiame kartu su vietos bendruomenėmis, aktyvistais ir aplinkosaugininkais, daug metų narsiai kovojusiais, kad hidraulinis plėšymas būtų sustabdytas, – sakė jis. – Tai fantastiška pergalė vietos demokratijai ir visiems, kuriems rūpi apsaugoti kaimiškas vietoves nuo klimato katastrofos bei masinės industrializacijos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų