• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelionės po įvairius pasaulio miestus ir jų išskirtinių patiekalų ragavimas yra populiari ir įdomi veikla, skirta tiems, kurie itin mėgaujasi kulinariniais atradimais. Šie keliautojai ieško ne tik žymių lankytinų vietų ar pramogų, bet ir unikalių gastronominių patirčių, kurios dažnai tampa svarbiausia jų kelionės dalimi.

Kelionės po įvairius pasaulio miestus ir jų išskirtinių patiekalų ragavimas yra populiari ir įdomi veikla, skirta tiems, kurie itin mėgaujasi kulinariniais atradimais. Šie keliautojai ieško ne tik žymių lankytinų vietų ar pramogų, bet ir unikalių gastronominių patirčių, kurios dažnai tampa svarbiausia jų kelionės dalimi.

REKLAMA

Kai kurie keliautojai renkasi miestą pagal kultūrinę pasiūlą – išsirenka geriausius muziejus ir galerijas, kuriuos verta aplankyti. Kiti renkasi miestus, kuriuose verda naktinis gyvenimas, festivaliai ar renginiai. Tačiau daugeliui poilsiautojų įdomiausia kelionės dalis yra maistas. Tai keliautojai, kurie pirmąją kelionės dieną pabunda susijaudinę dėl visų jų laukiančių kulinarinių malonumų: nuo plačių turgaviečių, siūlančių vietinius skanėstus, iki vėlyvo naktinio gatvės maisto ir nepriklausomų restoranų, siūlančių išskirtinių patiekalų, kurių greitai nepamiršite.

Būtent tokius keliautojus gurmanus turėjo omenyje „Time Out“, kai sudarė naują geriausių pasaulio miestų gurmanų reitingą, skelbia CNN.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji vieta tenka Italijos miestui – Neapoliui

„Keliaujant maistas yra viskas, – CNN sakė „Time Out“ kelionių redaktorė Grace Beard. – Geras (arba blogas) maistas gali pakeisti arba sugriauti kelionę – paprastai tai vienas iš dalykų, kuriuos prisimename labiausiai“.

REKLAMA

Pirmąją vietą „Time Out“ sąraše užima Italijos miestas Neapolis, kuris, kaip dažnai kalbama, yra picos gimtinė. Nenuostabu, kad „Time Out“ sąraše kaip „patiekalas, kurį privaloma paragauti“ paminėta sūrio pica „Margherita“, tačiau taip pat paminėtas prabangus makaronų patiekalas neapolietiškas „ragù“ ir saldžioji „sfogliatella“ (sluoksniuotas, trapus desertas).

Sudarydamas šį sąrašą „Time Out“ apklausė tūkstančius viso pasaulio miestų gyventojų ir klausinėjo vietinių apie maisto pasirinkimą jų mieste, daugiausia dėmesio skirdamas kokybei ir įperkamumui. „Time Out“ redaktoriai išrinko rezultatus ir į sudarytą reitingą įtraukė geriausiai įvertintą kiekvienos šalies miestą.

REKLAMA
REKLAMA

Neapolyje svarbu ne vien pica

Keliautojams, norintiems Neapolyje paragauti autentiškos picos, „Time Out“ siūlo apsilankyti picerijoje „Santa Maradona“, įsikūrusioje miesto ispaniškame kvartale.

Picerijos „Santa Maradona“ savininkas Andrea Viviani sakė CNN, kad jam buvo „malonu“ patekti į „Time Out“ dėmesio centrą, nors pridūrė, kad „Neapolį vertinti tik kaip maisto kryptį yra tikra pražūtis“.

„Maistas neabejotinai yra svarbi mūsų kultūros dalis, tačiau Neapolis yra daug daugiau, daug daugiau, – sakė A. Viviani. – „Santa Maradona“ idėja yra būtent tokia: perteikti visus Neapolio aspektus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis paaiškino, kad jo restoranas yra ne tik picos, bet ir futbolo šventė. Jis pavadintas Argentinos futbolininko Diego Armando Maradonos, kuris devintajame dešimtmetyje žaidė Neapolio komandoje, garbei.

Nors A. Viviani tikisi, kad į Neapolį atvykę keliautojai mėgausis ne tik maistu, jis pridūrė, kad įdomu, jog daugelis keliautojų atvyksta į miestą „labai norėdami sužinoti apie mūsų tradicijas ir paragauti mūsų fantastiškų picų“.

Gardus maistas ir pirmoji vieta svarbiuose apdovanojimuose

Antrąją vietą „Time Out“ sąraše užima Pietų Afrikos miestas Johanesburgas, „Time Out“ cituoja Johanesburgo maisto rašytoją Thando Moleketi-Williamsą, kuris rekomenduoja centrinį Braamfonteino rajoną ir tokias vietas kaip vyno baras „Mamakashaka and Friends“ De Beer gatvėje ir restoranas bei galerijos erdvė „Artivist“.

REKLAMA

„Time Out“ skelbia, kad privalomas valgyti miesto patiekalas yra sumuštinis „kota“ – duona, įdaryta skaniais ingredientais, tokiais kaip bulvių traškučiai, dešra, kiaušinis ar sūris; taip pat atkreipia dėmesį į „bunny chow“ – Pietų Afrikos gatvės maistą, kuriame duona įdaryta kariu, mėsa ar pupelėmis.

„Time Out“ geriausiųjų trejetuką užbaigia Lima, Peru, kur „Time Out“ rekomenduoja lankytojams paragauti firminių patiekalų „ceviche“ ir „arroz con pollo“ (vištiena su ryžiais). Savaime suprantama, kad paminėtas ir miesto centrinis restoranas, neseniai pripažintas pirmuoju numeriu 2023 m. 50 geriausių pasaulio restoranų apdovanojimuose.

REKLAMA

Pirmenybės teikimas įperkamumui

Į sąrašą taip pat pateko Ho Ši Mino miestas (ketvirtoji vieta), Pekinas (penktoji vieta) ir Bankokas (šeštoji vieta).

Pasak „Time Out“ žurnalistės Grace Beard, visus sąraše esančius miestus vienija tai, kad jie „išgyvena kulinarinį renesansą“ arba šiuo metu yra „ypač gyvybingi“.

G. Beard sakė CNN, kad „sudarant šį reitingą įperkamumas buvo toks pat svarbus kaip ir kokybė“, o redaktoriai ieškojo miestų, „kuriuose geros kokybės maistas yra prieinamas keliautojams su bet kokiu biudžetu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Time Out“ sudarytame reitinge geriausiu JAV miestu tapo Portlandas (Oregono valstija, JAV), užėmęs 10 vietą. Pasak „Time Out“, Portlandas yra dar viena vieta, kurią būtina aplankyti picų mėgėjams, o meksikietišką picą – picą su taco ingredientais – vietiniai gyventojai įvardijo kaip geriausiai vertinamą miesto patiekalą.

Jungtinėje Karalystėje Liverpulio miestui nedaug trūko, kad patektų į „Time Out“ dešimtuką, ir jis užėmė 11 vietą. „Time Out“ išskyrė firminį miesto patiekalą „Scouse“ – sotų troškinį, kurį paprastai sudaro jautiena arba ėriena – ir tai, ką Liverpulyje gyvenanti rašytoja Alice Porter vadina „daugybe visiškai naujų gurmaniškų įmonių“, tokių kaip „Manifest“ – restoranas, įtrauktas į „Michelin“ žvaigždes renkančių restoranų sąrašą.

„Time Out“ geriausią maistą tiekiantys miestai 2024 m.:

  1. Neapolis, Italija;
  2. Johanesburgas, Pietų Afrika;
  3. Lima, Peru;
  4. Hošiminas, Vietnamas;
  5. Pekinas, Kinija;
  6. Bankokas, Tailandas;
  7. Kvala Lumpūras, Malaizija;
  8. Mumbajus, Indija;
  9. Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai;
  10. Portlandas, JAV;
  11. Liverpulis, Jungtinė Karalystė;
  12. Medeljinas, Kolumbija;
  13. Sevilija, Ispanija;
  14. Portas, Portugalija;
  15. Marakešas, Marokas;
  16. Lionas, Prancūzija;
  17. Sidnėjus, Australija;
  18. Monrealis, Kanada;
  19. Osaka, Japonija;
  20. Kopenhaga, Danija.

Kiekvienam maisto gurmanui yra verta apsilankyti šiuose miestuose, ir paragauti jų išskirtinių patiekalų, kurie vien savo išvaizda sužadina apetitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų