REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apskaičiuota, kad dėl alkoholio vartojimo kasmet miršta 3 milijonai žmonių. Daugeliu atvejų tai susiję su ilgalaikiu pertekliniu vartojimu. Mokslininkai rado būdą kaip lengvai ir greitai išblaivinti alkoholio padauginusį žmogų.

Apskaičiuota, kad dėl alkoholio vartojimo kasmet miršta 3 milijonai žmonių. Daugeliu atvejų tai susiję su ilgalaikiu pertekliniu vartojimu. Mokslininkai rado būdą kaip lengvai ir greitai išblaivinti alkoholio padauginusį žmogų.

REKLAMA

Josephas Fisheris iš Kanados universiteto sveikatos tinklo (UHN) pažymėjo, kad 90 procentų etanolio patekus į kraują, yra pašalinamas metabolizuojantis kepenyse – organe, kurio negalima paskubinti. Be dializės, viskas, ką šiuo metu galima padaryti žmogui, kurio kraujyje pavojingai didelis alkoholio kiekis, yra gydyti simptomus, pavyzdžiui, užtikrinti, kad smegenys gautų pakankamai deguonies.

Kiti 10 procentų alkoholio pašalinimo vyksta per inkstus ir plaučius. Tai yra priežastis, dėl kurios kvėpavimo testai rodo alkoholio koncentraciją kraujyje, ir mes galime pasakyti, kad kas nors gėrė, užuodęs jo iškvepiamą orą. Fisheris ir jo kolegos domėjosi, ar sunkiau ir greičiau kvėpuojant alkoholis gali būti perdirbamas greičiau. Ši idėja buvo panaudota pašalinant kenksmingas kraujo priemaišas, tokias kaip anglies monoksidas, gautas mažiau linksmais būdais.

REKLAMA
REKLAMA

„Scientific Reports“ komanda atskleidžia, kad idėja gali veikti, tačiau reikia tam tikros pagalbos.

„Negalite tiesiog hiperventilizuotis, nes per minutę ar dvi jūs pasijusite silpnai ir atsijungsite“, – pabrėžė Fisheris.

REKLAMA

Nesvarbu, kokia anglies dvideginio padaryta žala atmosferoje, jis vaidina gyvybiškai svarbų vaidmenį kraujyje, o dažnas kvėpavimas jį išstumia kartu su etanoliu. Jeigu galūnių dilgčiojimas ir galvos svaigimas nesustabdo nuo per gilaus ir dažno kvėpavimo, tikrai nualpsite.

Fišeris ir jo komanda sukūrė prietaisą, kuris surenka dalį išmetamo CO2 ir grąžina jį į kūną įkvėpiant, taip išlaikant optimalų dujų kiekį kraujyje, o alkoholis yra nuolat šalinamas.

„Tai labai paprastas, paprastų technologijų prietaisas, kurį galima pagaminti bet kurioje pasaulio vietoje: nereikia jokios elektronikos, jokių kompiuterių ar filtrų, – sako Fisheris. – Beveik nepaaiškinama, kodėl mes to neišbandėme prieš kelis dešimtmečius“.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas tyrimo imties grupė apsiriboja penkiais sveikais vyrais, kurių alkoholio koncentracija kraujyje yra apie 0,1 proc., greičiausiai nesanti pavojinga, nebent prie automobilio vairo ar valdant mechanizmus. Kaip gerai tai veiktų klinikinėje aplinkoje, dar reikia pamatyti, nes pakankamai girti žmonės, kuriems gresia pavojus, gali nesilaikyti nurodymų. Nepaisant to, tie, kurie dalyvavo tyrime, sugebėjo padidinti etanolio išsiskyrimą trigubai.

Dalyviams pasirodė, kad procesas yra nuobodus, bet gana patogus. Fišerio prietaisas gali būti naudingas tiems, kurie po per didelio išgerto alkoholio kiekio turi greitai išblaivėti.

Šaltinis: www.technologijos.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų