REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV demokratų kandidatas į prezidento postą Joe Bidenas antradienį išsakė palaikymą Baltarusijos opozicijai, protestuojančiai prieš Aliaksandro Lukašenkos valdžią, pareiškęs, kad jis nėra legitimus šalies vadovas.

JAV demokratų kandidatas į prezidento postą Joe Bidenas antradienį išsakė palaikymą Baltarusijos opozicijai, protestuojančiai prieš Aliaksandro Lukašenkos valdžią, pareiškęs, kad jis nėra legitimus šalies vadovas.

REKLAMA

Artėjant kitos savaitės JAV prezidento rinkimams, J. Bidenas, kuris, kaip rodo rinkėjų apklausos, pirmauja prieš dabartinį Baltųjų rūmų šeimininką Donaldą Trumpą, pažadėjo savo pergalės atveju kartu su Europos sąjungininkais „gerokai išplėsti“ sankcijas prieš „Lukašenkos pakalikus“.

„Nors prezidentas Trumpas atsisako kalbėti jų vardu, aš ir toliau palaikau Baltarusijos žmones ir remiu jų demokratinius siekius“, – sakoma J. Bideno pranešime.

„Aš taip pat smerkiu pasibaisėtinus žmogaus teisių pažeidimus, kuriuos įvykdė Lukašenkos režimas“, – sakė J. Bidenas.

REKLAMA
REKLAMA

„Joks lyderis, kuris kankina savo žmones, niekada negali pretenduoti į teisėtumą“, – pridūrė jis.

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

REKLAMA

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. 

Anksčiau buvusi kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja paskelbė „ultimatumą“, ragindama nuo spalio 26 dienos pradėti „visuotinį streiką“, jeigu A. Lukašenka nepatenkins protestuotojų reikalavimų.

Pirmadienį virtinės gamyklų darbininkai pradėjo streiką, A. Lukašenkai ignoravus S. Cichanouskajos terminą atsistatydinti ir nutraukti smurtą prieš protestuotojus.

Baltarusijos protestų judėjimo rengiamose sekmadieninėse demonstracijose dalyvauja dešimtys tūkstančių žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Po rinkimų valdžiai slopinant demonstracijas, žuvo keli žmonės, dar tūkstančiai buvo areštuoti, taip pat pasirodė šiurpių sulaikytųjų pasakojimų apie smurtą kalėjimuose.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Stephenas Biegunas rugpjūtį buvo susitikęs su S. Cichanouskaja Lietuvoje, kur ji pasitraukė, o Jungtinės Valstijos, koordinuodamos planus su Europos Sąjunga, paskelbė sankcijų aukšto rango Minsko režimo pareigūnams.

Kaip pranešė Valstybės departamentas, valstybės sekretorius Mike'as Pompeo šeštadienį paragino A. Lukašenką paleisti žinomą amerikiečių politinį strategą, kuris buvo suimtas jo šalyje prieš rinkimus, ir pareiškė paramą „Baltarusijos žmonių demokratiniams siekiams“.

Tačiau D. Trumpas sukėlė prieštaravimų, girdamas autokratinius lyderius, įskaitant Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, pagrindinį A. Lukašenkos sąjungininką užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų