REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sunku patikėti, kad tai vyksta už mažiau nei 200-tų kilometrų nuo Vilniaus. Milžiniškas būrys ginkluotų milicininkų, Omon pareigūnų ir kariškių viena centrinių Minsko gatvių artėjo prie minios taikių protestuotojų. Juos Aliaksandro Lukašenkos režimas tramdyti pasiruošęs toli gražu ne tik guminėmis lazdomis.

Sunku patikėti, kad tai vyksta už mažiau nei 200-tų kilometrų nuo Vilniaus. Milžiniškas būrys ginkluotų milicininkų, Omon pareigūnų ir kariškių viena centrinių Minsko gatvių artėjo prie minios taikių protestuotojų. Juos Aliaksandro Lukašenkos režimas tramdyti pasiruošęs toli gražu ne tik guminėmis lazdomis.

REKLAMA

„Šiandien nuo vidurnakčio jėgos struktūros pradėjo aptvėrinėti visas pagrindines Minsko aikštes, yra labai daug karinės technikos. Ko gero, netgi daugiau nei prieš savaitę. Vėlgi, nėra nė vienos aikštės, kur nebūtų karinės technikos, kur nebūtų OMON pajėgų. Dar daugiau mašinų su vandens patrankomis, kita karinė technika, taip pat šarvuočiai“ – pasakoja įvykių liudininkas Maksimas Milta.

Štai tokios miesto centre sutelktos pajėgos – bandymas įrodyti, kad diktatorius dar kontroliuoja padėtį daugiau nei ketvirtį amžiaus valdomoje šalyje. Ypač tokią dieną kaip ši, kai jis švenčia 66-ąjį gimtadienį. Skelbiama, kad jį šiandien telefonu pasveikino Vladimiras Putinas ir pakvietė A Lukašenka artimiausiomis savaitėmis susitikti Maskvoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Liepos 30-oji – paskutinė vasaros diena. O Baltarusijoje tai ir prezidento Aleksandro Lukašenkos gimimo diena. Žinoma, baltarusiai negalėjo tokia svarbia proga likti nuošalyje ir išėjo į gatves. Dabar visuose Baltarusijos miestuose vyksta „Taikos ir nepriklausomybės žygis“, nors patys baltarusiai jį vadina „Atsisveikinimo su prezidentu A. Lukašenka maršu“. Be abejo, gimimo dienos proga priklauso dovanos. Ir baltarusiai mano, kad geriausia dovana A. Lukašenkai bus bilietas į vieną pusę Hagon. Baltarusiai čia įžvelgia ir mistinį ženklą. Pasvarstykite patys. A. Lukašenkai sueina 66-eri metai ir tai jo 6 prezidento kadencija“ – patikina žurnalistas Denisas Dudinskis.

REKLAMA

Visgi gimtadienis neapsieina be propagandos. Štai Gomelio pareigūnai taip sveikina A. Lukašenką.

Su gimimo diena. Visas jūsų gyvenimas liudija pasiaukojantį atsidavimą Baltarusijos žemei ir savo tautai. Linkime jums sveikatos, neišsenkančios energijos ir našaus darbo Baltarusijos tautos labui.“

Iš tiesų, „pasveikinti“, tiksliau pasiųsti velniop, A. Lukašenką nori minios Baltarusijos žmonių. Jie protestuoja jau tris savaites iš eilės, o trečia savaitgalį šimtatūkstantinėmis plūsta į gatves, siekdami diktatorių išversti iš posto.

„Taikos ir nepriklausomybės žygio“ dalyviai dar prieš 14 valandą pradeda judėti Nepriklausomybės aikštės link, tačiau ji uždaryta. Daugelis jų iš miegamųjų Minsko rajonų didelėmis kolonomis keliauja pėstute. Įvairaus amžiaus protestuotojai neša baltos ir raudonos spalvų vėliavas, plakatus. Daug žmonių eina su vaikais. Visgi beveik visas centrines gatves blokuoja pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tos karinės pajėgos ir OMON bando išskaidyti protestą į skirtingas mažesnes dalis. Šiuo momentu pora tūkstančių žmonių yra aptverti į tokį katilą tarp Nacionalinio banko ir KGB būstinės. Panašūs katilai susiformavę visame centre, yra pranešimų apie tai, kad tuoj pat dings ryšys“ – pabrėžia D. Dudinskis.

Tik akivaizdu, kad žmonės pareigūnų, regis, nebebijo. Baltarusiai stoja akis į akį su pareigūnais. Štai senolė rodo, kad jai jų jėga – nė motais. Kita moteris eina prie jų su gėlėmis. Tiesa, šios dienos įvykius Minske stebintis žurnalistas Denisas Dudinskis sako, kad bent pirmoje dienos pusėje jėgos struktūroms duodami tik štai tokie įsakymai: „Nedaužyti. Nemušti. Tik sulaikyti.“ Ir sulaikymai prasideda. Vaizdų nedaug, nes apie 15 valandą šalyje ima trūkinėti interneto ryšys, bet čia matyti, kaip protestuotojas grūdamas į automobilį. Skelbiama, kad tokių kaip šis vyras – dešimtys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai sunku nuspėti, kas bus vakare, bet matosi, kad A. Lukašenka per savo gimtadienį nusprendė jėgos scenarijų įgyvendinti“ – sako įvykių M. Milta.

Beje, režimas iš peties stengiasi užtildyti Minske dirbančius žurnalistus. Užsienio žiniasklaidos priemonių, įskaitant BBC, „Reuters“, „Laisvosios Europos radiją/Laisvės radiją“ ir kitas, praneša, kad vidaus reikalų ministerija akreditacijas atšaukė mažiausiai 20-iai reporterių, keletą jų deportavo. O per šiandienos protestus įsakė nuo demonstracijų dalyvių laikytis 100 metrų atstumu. Buvusi Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja pareiškė, kad šalies valdžios sprendimas panaikinti užsienio žurnalistų akreditacijas yra dar vienas ženklas, jog A. Lukašenkos režimas yra „morališkai bankrutavęs“. Beje, štai kokią dovaną A. Lukašenkai siunčia S. Cichanouskaja. Šiandien jos štabas informavo, kad po valdžios perdavimo ketina atkurti 1994 metų konstituciją ir suformuoti laikinąją vyriausybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų