REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijoje, kur pasibaigus rinkimams, prezidentu paskelbtas Aleksandras Lukašenkos jėgos struktūros vėl parodė, kad žmogiškumo jose neliko – naktį gaudė ir lupo pavienius žmones, mat tokių masinių protestų šį kartą nebuvo. Skelbiama ir apie pareigūnų panaudotą tarnybinį ginklą, o internete plinta ir vaizdo įrašai, kaip režimo pakalikai su žmonėmis elgiasi areštinėse. 

Baltarusijoje, kur pasibaigus rinkimams, prezidentu paskelbtas Aleksandras Lukašenkos jėgos struktūros vėl parodė, kad žmogiškumo jose neliko – naktį gaudė ir lupo pavienius žmones, mat tokių masinių protestų šį kartą nebuvo. Skelbiama ir apie pareigūnų panaudotą tarnybinį ginklą, o internete plinta ir vaizdo įrašai, kaip režimo pakalikai su žmonėmis elgiasi areštinėse. 

REKLAMA

Minske – plojimai ir ašaros. Baltarusiai prie izoliatoriaus Okrestino gatvėje bando bent akies krašteliu pamatyti pareigūnų transporte už grotuotų langų pervežamus savo sūnus ar vyrus. Išties jautri akimirka:

„Vakare išėjo dviračiu pasivažinėti 8 val. Skambinau, sakiau „sūneli, pagailėk manęs, niekur nelįsk.“

„Nežinau, kur mano anūkas, jį išsivežė 9 dieną. Ir jau dvi paras nerandame. Ir tėvas ieško, ir aš ieškau.“

REKLAMA
REKLAMA

Sunku suvokti, bet juk šiuos režimo brutalumo jau negalinčius daugiau pakęsti žmones Lukašenka po rinkimų tiesiog išvadino šventę gadinančiais individais.

REKLAMA

Nufilmuota, kaip išsivežamas 15-metis jaunuolis. Tuomet ir jis – aršus protestuotojas, einantis prieš sąžiningai perrinktą valdžią?

„Paklausykite savo sąžinės nors kartą. Jūs gyvenate už žmonių mokesčius“, – žmogus sako pareigūnams.

Režimo pakalikai atrodo visai atbukę. Surakinę penkiolikmetį aplinkiniams grasina granata, kad nesiartintų. Ir laukia pastiprinimo, kad padėtų išsivežti aršų nusikaltėlį. Po kelių akimirkų išsiveža ten, kur vargu ar kas norėtų pakliūti.

Išplatintas dar vienas įrašas apie tai, kas šiomis dienomis vyksta jėgos struktūrų pastatų kiemuose. Areštuoti taikūs protestuotojai parklupdomi, lupami lazdomis ir spardomi. Iš jų tyčiojamasi.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie juos muša. Varo į lauką ir lupa OMON. Va prie sienos stato ir…“, – pasakoja liudininkai.

O oficialusis Minskas tuo metu giriasi neva sulaikęs provokatorių ir riaušių koordinatorių, platina ir vaizdo įrašus, kuriuose pareigūnų lazdų gavę jaunuoliai. Propaganda bandoma įtikinti pasaulį, kad tai ne laisvės trokštantys baltarusiai, o užsienio jėgų valdomos avys išeina į gatves.

Tuo pat metu tildomi protestus ir OMON’o brutalumą nušviečiantys žurnalistai. Per kelias dienas buvo areštuoti daugiau nei 20 žurnalistų. Nufilmuota, kaip Minske trys OMON’o mikroautobusai sustabdo žurnalistus patikrinimui. Vienas šios žurnalistų komandos narys vėliau vakare buvo užpultas pareigūnų. Pranešama, kad OMON’as nuo protestų pradžios tikslingai taikosi į žurnalistus, gadina jų vaizdo techniką, atima laikmenas su įrašais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakar Minske ir dešimtyse kitų Baltarusijos miestų vėl vyko protestai, tiesa, ne tokie masiniai – baltarusiai pasiskirstė mažesnėmis grupėmis.

O pareigūnai tiek sužvėrėjo, kad lupo visus iš eilės, kas pasitaikė kelyje. Ir taikėsi į daugiabučių langus, žmones. Štai, ką pasakoja gyventojai:

„Ištraukė vaikinus iš krūmų, pasodino stotelėje ir ėmė šaudyti.“  

„Aš galvojau, paleido, o jie pasodino ir apšaudė…“

Gatvėje tiesiog stabdomi ir mušami pravažiuojantys motociklininkai. Kartais jų dar paprašoma sėsti ant žemės, kad vanoti būtų lengviau.

O Breste, pranešama, pareigūnai prieš protestuotojus panaudojo ir tarnybinius ginklus, yra sužeistų.

REKLAMA

 Iš viso vakar pareigūnai visoje Baltarusijoje areštavo apie 1000 protestuotojų, maždaug pusšimčiui žmonių prireikė medikų pagalbos.

Šiandien vidurį dienos įvairiose Baltarusijos vietose žmonės ėmė rinktis į gyvas grandines. Štai Minske prie Komarovskio turgaus taikiai protestuoti į gatvę išėjo pustrečio šimto moterų.

„Mes prieš smurtą, prieš žmonių mušimą, prieš tai, kad mūsų vaikai gyventų tokioje smurtinėje valstybėje. Esame už šviesią savo ir vaikų ateitį“, – kalbėjo viena moteris.

Atvykus OMON’ui, jos išsiskirstė pakėlusios rankas.

Tuo metu į Lietuvą iš Baltarusijos atvykusios Svetlanos Cichanouskajos kolegė pareiškė neabejojanti, kad užvakar kelias valandas su jėgos struktūromis praleidusi kandidatė buvo spaudžiama vaizdo įrašuose nuraminti protestuotojus.

REKLAMA

„Manau, kai visa tavo aplinka ir šeima yra įkaitai, vargu, ar įmanoma nejausti spaudimo ir daryti pareiškimus“, – sako Cichanouskajos komandos narė Marija Kolesnikova.

Šiandien skelbiama, kad į Lietuvą atvykusi Lukašenkos varžovė, kartu su kitais opozicijos kandidatais oficialiai apskundė Baltarusijos Centrinės rinkimų komisijos paskelbtus rinkimų rezultatus ir reikalauja perskaičiuoti balsus. Šiandien skelbiama ir apie kelis sulaikytus iš rinkimų anksčiau pašalinto Viktoro Babarykos kolegas. Lukašenkos režimas šiandien skelbia, neva Babarykos štabas prisideda prie neramumų šalyje organizavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų