REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV įsiplieskę neramumai dėl policijos nužudyto juodaodžio vyro pasireiškia ne tik piketais, smurto proveržiu ar socialinėmis akcijomis internete. „Black live matters“ judėjimo banga daugelį paskatino peržiūrėti visuotinai priimtus dalykus per rasizmo prizmę.

JAV įsiplieskę neramumai dėl policijos nužudyto juodaodžio vyro pasireiškia ne tik piketais, smurto proveržiu ar socialinėmis akcijomis internete. „Black live matters“ judėjimo banga daugelį paskatino peržiūrėti visuotinai priimtus dalykus per rasizmo prizmę.

REKLAMA

Australijos nacionalinio radijo transliuotojo iškeltas rasizmo šachmatų žaidimo taisyklėse klausimas – tik vienas iš tokių pavyzdžių. 

„Ar šachmatai yra rasistinis žaidimas?“

Birželio pabaigoje Australijos nacionalinis radijas iškėlė klausimą, ar šachmatai yra rasistinis žaidimas, nes „baltieji visada pradeda ėjimą pirmi“ ir todėl tariamai turi viršenybę prieš juoduosius. 

Buvęs Australijos šachmatininkas Johnas Adamsas viešai pasipiktino tokiu „mokesčių mokėtojų pinigų švaistymu“. Jis pripažino sulaukęs „ABC Sydney“ prodiuserio skambučio ir klausimo dėl šachmatų žaidimo taisyklių rasizmo kontekste – ką ekspertas mano apie baltųjų pirmenybę eiti pirmiems.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomisto teigimu, jis atsisakė komentuoti šį klausimą, nes nebėra tiesiogiai susijęs su šachmatais, bet vėliau išliejo savo pykti „Twitter“ paskyroje. J. Adamso teigimu, tokių temų eskalavimas rodo, kad nacionalinis transliuotojas užsiima niekais ir švaisto mokesčių mokėtojų lėšas.

REKLAMA

„Patikėkite, mokesčių mokėtojų finansuojamas nacionalinis transliuotojas pritaikys ideologinius marksistinius rėmus viskam, viskam Australijoje!“ – cituojamas jis „news.com.au“. 

Jam antrino ir vienas geriausių pasaulio istorijoje šachmatininkų Garis Kasparovas. Jis pasiūlė tiems, kuriems atrodo, kad šachmatai yra rasistinis žaidimas, žaisti „Go“, kuriame „juodieji“ visada pradeda pirmi.

Šachmatų ekspertas Kevinas Bonhamas papasakojo, kad baltieji pradeda pirmi „dėl taktinių šachmatų niuansų ir nėra būtina taisyklė mėgėjų lygyje“, o vėliau savo tviteryje parašė, kad „tai yra kvailiausias kultūrų karas per visą žmonijos istoriją“. 

REKLAMA
REKLAMA

Autorinės laidos, kurios metu ir turėjo būti nagrinėjamas šis klausimas, autorius Jamesas Valentine’as vėliau aiškino, kad „yra nepelnytai kritikuojamas, o laida taip ir nebuvo paleista į eterį“. 

„Mano programa ir mano prodiuseriai yra tarkuojami visame pasaulyje remiantis pasisakymais, kuriuos pateikė kažkas kitas, apie laidos segmentą, kuris net nebuvo transliuotas“, – piktinosi jis. Laidos autorius prisipažino, kad idėja iškelti šį klausimą kilo pamačius kažkokio žmogaus įrašą tviteryje, kuriame tariamai vaikas paklausė tėvo, kodėl šachmatuose baltieji visada pradeda ėjimus pirmi.

Pasak J. Valentine’o, tėvas suabejojo, ar yra koks nors rasistinis kontekstas šachmatų taisyklėse, todėl laidos rengėjai nusprendė apklausti šachmatų ekspertus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dienos aktualijų pokalbių laidos vedėjas J. Valentine’as atsakė ir į eksperto kaltinimą dėl marksizmo propagavimo: „Aš esu muzikas, aš vargiai galėčiau įvardinti, kas yra tas marksizmas“. 

Anksčiau jau buvo skelbta, kad HBO televizija nusprendė laikinai pašalinti iš savo tinklapio legendinį filmą „Vėjo nublokšti“ kuomet sulaukė kaltinimų dėl vergijos romantizavimo juostoje.

JAV keičiasi požiūris į „Black“

Birželio 19-ąją naujienų agentūra „Associated Press“ savo žurnalistų biblija vadinamose gairėse įrašė taisyklę „juoduosius“ („Black“) rašyti iš didžiosios raidės, kuomet žodis yra naudojamas „rasiniame, etniniame ar kultūriniame kontekste“.

REKLAMA

Naujienų agentūros atstovų teigimu, tokia „Black“ rašyba demonstruoja, kad „kalba evoliucionavo“ ir pažymėjo ypatingą JAV kontekstą šiuo klausimu: „Ši sąvoka atspindi bendrą identitetą ir kultūrą, o ne vien tik odos spalvą“. Tuo pat metu analogišką sprendimą priėmė ir kiti didieji JAV leidiniai: „USA Today Network“ „NBC News“, „Los Angeles Times“, „New York Times“ ir kiti.

Socialinis tinklas „Twitter“ ir didžiausias JAV bankas „JPMorgan Chase“ taip pat paskelbė iš savo naudojamo programinio kodo pašalinantys žodžius „master“ („šeimininkas“), „slave“ („vergas“) ir „blacklist“ („juodasis sąrašas“). Vietoje to programuotojai pasirinks kitus programavimo kalbos įrankius.

REKLAMA

„Žodžiai yra svarbūs“, – „The Guardian“ cituojamas „Twitter“ programuotojų vadas Michaelis Montano, pridūręs, kad jo darbuotojai pritaikys ne tokias jautrias sąvokas programavimo kalboje.

„Master“ ir „slave“ yra žodžiai, programavimo kode apibūdinantys tam tikro proceso kontrolę prieš kitą, o „blacklist“ dažnai naudojamas, kuomet reikia automatiškai blokuoti tam tikrą imtį neleistinų simbolių, pavyzdžiui, IP adresų.

2020-ieji be pasaulį jau sukrėtusios pandemijos gali atnešti ir biblinio masto tragediją – Rytų Afrikos, Artimųjų Rytų, Azijos ir net Rusijos pietiniuose regionuose pastebėti gigantiški spiečiai skėrių. Jie naikina pasėlius milžiniškose teritorijose – nuo Tanzanijos, Kenijos ir Somalio iki Pakistano, Indijos ir Kinijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų