REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apokalipsės vaizdai iš Kinijos: žmonės be sąmonės tiesiog krinta gatvėse

rekomenduoja nevykti į centrinę Kiniją

Siaubą keliantys vaizdai pasiekia iš Kinijos, kur siaučia naujo koronaviruso epidemija. Žmonės tiesiog krinta be sąmonės gatvėse, ligoninės perpildytos, o į miestus įvedama kariuomenė. 

Siaubą keliantys vaizdai pasiekia iš Kinijos, kur siaučia naujo koronaviruso epidemija. Žmonės tiesiog krinta be sąmonės gatvėse, ligoninės perpildytos, o į miestus įvedama kariuomenė. 

REKLAMA

Redakcija primena, kad vaizdo įrašų šaltiniai – „Twitter“ vartotojai, todėl jų tikrumas negali būti garantuojamas. Tačiau dėl cenzūros Kinijoje ir valstybinės žiniasklaidos nenoro skelbti nepalankią valdžiai informaciją, tai yra vienintelis būdas atspindėti galimai tragišką ligos suvaldymo situaciją.

Kai kurios detalės (pavyzdžiui, medikai specialiais kostiumais ligoninėse) leidžia teigti, kad bent dalis socialiniuose tinkluose plintančių vaizdo įrašų iš tiesų yra iš šių metų koronaviruso epidemijos Kinijoje. 

Maža to, užkrėstuose miestuose nesusitvarkoma su ligonių antplūdžiu. Uhane yra skubiai statoma 1 tūkst. vietų ligoninė, kurią žadama pastatyti per savaitę, skelbiama „Reuters“. 

REKLAMA
REKLAMA

Internete plintantys vaizdo įrašai iš Kinijos:

Kinijoje augant viruso aukų skaičiui įvedama naujų susisiekimo apribojimų

Kinija penktadienį izoliavo milijonus žmonių, gyvenančių netoli naujo koronaviruso protrūkio epicentro, nutraukdama viešąjį susisiekimą devintame mieste, šaliai imantis precedento neturinčių karantino priemonių dėl ligos, pareikalavusios jau 26 žmonių gyvybių.

REKLAMA

Nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), nepaisydama patvirtintų užsikrėtimo atvejų dar keliose valstybėse, nepaskelbė tarptautinio masto krizės, Pekinas įvedė naujų prevencinių gyventojų judėjimo suvaržymų, dabar liečiančių apie 32 mln. žmonių. Siekiant užkirsti kelią ligos plitimui, taip pat buvo atšaukti kai kurie šventiniai renginiai, Kinijai ruošiantis sutikti Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių.

Iš centrinio Uhano miesto atkeliavęs virusas jau užkrėtė 830 žmonių, pranešė Nacionalinė sveikatos apsaugos komisija.

Hubėjaus provincijoje esančio Dzingdžou valdžia penktadienį pranešė, kad nuo 4 val. Grinvičo (6 val. Lietuvos) laiku iš miesto nebeišleidžiami traukiniai, taip pat laikinai stabdomas susisiekimas viešuoju transportu, keltais ir kitais laivais.

REKLAMA
REKLAMA

Susisiekimo ribojimas jau paveikė apie 32 mln. žmonių centrinėje Hubėjaus provincijoje.

Naujasis koronavirusas kelia nerimą dėl savo panašumo į ūminio kvėpavimo takų sindromą SARS, 2002–2003 metais pareikalavusį žemyninėje Kinijoje ir Honkonge beveik 650 žmonių gyvybių.

PSO pripažino, kad Kinijoje susiklostė nepaprastoji padėtis, bet nusprendė neskelbti pasaulinės ekstremalios padėties. Toks žingsnis suteiktų galimybę sutelkti daugiau finansinių ir kitokių išteklių, bet susirūpinusioms vyriausybėms tai taip pat gali suteikti pagrindą riboti keliones ir prekybą su paveiktomis šalimis.

Uhanas – svarbus 11 mln. gyventojų turintis pramonės ir transporto mazgas šalies viduryje – tapo miestu vaiduokliu, Kinijai paskelbus beprecedenčio griežtumo transporto karantiną jame ir netoliese esančiuose miestuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinijoje prasidėjo šventinis Naujųjų metų laikotarpis, kuriuo paprastai susitinka šeimos ir organizuojami vieši renginiai, tačiau Uhano gatvės yra tuščios, o parduotuvės – uždarytos.

Net policijos pajėgos, paprastai aktyviai veikiančios Kinijos miestuose, yra vos pastebimos.

Sunerimę pacientai

Tuo metu vienoje ligoninėje, kurioje lankėsi naujienų agentūros AFP žurnalistai, buvo kilęs sujudimas, nerimaujantiems pacientams užplūdus įstaigą dėl tyrimų.

Temperatūros matavimo punkte medikas, dėvėjęs visą kūną dengiantį apsauginį kostiumą, veido kaukę ir akinius, pasiėmė termometrą iš pusamžės moters, žvilgtelėjo į skalę ir tučtuojau vėl atsigręžė į pacientę.

REKLAMA

„Ar užsiregistravote? Tada eikite pas gydytoją“, – sakė ligoninės darbuotojas.

Vienas 35 metų vyras išreiškė nuogąstavimus, kurių turi ir daugelis kitų gyventojų.

„Aš karščiuoju ir sloguoju, todėl nerimauju, kad užsikrėčiau, – kalbėjo tik pavarde Li prisistatęs vyriškis. – Dar nežinau rezultatų; šiek tiek jaudinuosi.“

Kadangi atostogų metu šimtai milijonų žmonių keliauja po Kiniją, vyriausybė įšaldė išvykimus iš Uhano visomis transporto priemonėmis. Mieste taip pat buvo nutrauktas viešasis susisiekimas, o gyventojams buvo liepta neišeiti iš namų.

Be to, buvo atšaukta dauguma atvykstančių skrydžių – taigi, miestas tapo dar labiau izoliuotas.

REKLAMA

„Šiemet turime baisius kinų Naujuosius metus. Žmonės dėl viruso neišeina į lauką“, – mieste sakė vienas taksi vairuotojas, pageidavęs likti anonimas.

Vis tik jis nebuvo susirūpinęs, kad dėl potencialiai ilgalaikių judėjimo apribojimų gyventojams gali pritrūkti maisto.

„Tai kinų Naujieji metai, ir žmonės jau yra nusipirkę daugybę prekių, kad galėtų kelias dienas gaminti maistą namuose“, – paaiškino jis.

Tačiau patogenas, kurio techninis pavadinimas yra 2019-nCoV, sukėlė nerimą visoje šalyje, o chirurginės kaukės žaibiškai išparduodamos daugelyje parduotuvių Šanchajuje, Pekine ir kituose miestuose.

Ministerija rekomenduoja nevykti į centrinę Kiniją

Kinijoje plintant mirtinai pavojingam koronavirusui, Užsienio reikalų ministerija (URM) rekomenduoja Lietuvos piliečiams nevykti į centrinės Kinijos Hubei provincijos miestus.

Ministerija ragina nevykti į Uhano, Huanggango, Edžou, Čibi, Čiandžiango, Džidžiango, Džingmeno, Šiantao, Huangši miestus, kur yra paskelbtas karantinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų