REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento Vladimiro Putino žaibiškas vajus Rusijos politinei sistemai pertvarkyti šalies opoziciją užklupo netikėtai ir Kremliaus kritikai nelabai žino, kaip į tai reaguoti.

Prezidento Vladimiro Putino žaibiškas vajus Rusijos politinei sistemai pertvarkyti šalies opoziciją užklupo netikėtai ir Kremliaus kritikai nelabai žino, kaip į tai reaguoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po ilgo šventinio laikotarpio V. Putinas, praėjusią savaitę pasiūlęs konstitucijos pakeitimų, sukėlė politinę audrą. Iškart po prezidento pranešimo atsistatydino nepopuliarus premjeras Dmitrijus Medvedevas ir jo vyriausybė.

REKLAMA

Praėjus vos penkioms dienoms po pasiūlymo dėl konstitucijos pataisų V. Putinas pateikė atitinkamas priemones svarstyti parlamentui.

Kremliaus kritikai vieningai reiškė priešiškumą reformai. Opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas sakė, kad V. Putinas nori pasidaryti „lyderiu iki gyvos galvos“, bet vis dar galvoja, kaip tam priešintis.

„Opozicija, įskaitant Navalną, buvo apstulbinta“, – naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikas ir buvęs Kremliaus patarėjas Glebas Pavlovskis. Jis pridūrė, kad valdžia stengsis išlaikyti tempą.

REKLAMA
REKLAMA

Reformos numato perduoti parlamentui kai kuriuos prezidento įgaliojimus, įskaitant galią parinkti premjerą, ir stiprinti patariamosios Valstybės tarybos, kuriai galėtų vadovauti V. Putinas, vaidmenį.

Daug kas spėja, kad 67 metų V. Putinas pasinaudodamas šiuo postu galės toliau formuoti vidaus ir užsienio politiką 2024-aisiais pasibaigus jo ketvirtai kadencijai Kremliuje.

Tačiau dar neaišku, kaip veiks naujoji sistema ir kodėl V. Putinas ją siūlo dabar.

„Niekas nesupranta“

„Tai galbūt pirmas kartas, kai nesuprantu Putino vidinės logikos“, – sakė buvęs opozicijos parlamentaras Genadijus Gudkovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiesiog negaliu suprasti, kodėl buvo taip beprotiškai skubama“, – sakė jis.

Kai kurie opozicijos veikėjai, tarp jų liberalios partijos „Jabloko“ atstovai, yra sakę, kad parengs alternatyvius pasiūlymus konstitucijai reformuoti. Dabartinė konstitucija buvo priimta 1993 metais, valdant Borisui Jelcinui.

Kiti, įskaitant A. Navalną, atrodo sutrikę.

„Niekas nesupranta, kas vyksta, – šią savaitę savo tinklaraštyje rašė 43 metų A. Navalnas. – Niekas. Neaišku. Visiškai.“

„Gyvenimas netolimoje ateityje išaiškins mūsų taktiką“, – pridūrė jis.

Aišku tik tai, kad procesas vyksta sparčiai.

Valstybės Dūmos, kurioje dominuoja valdančioji partija „Vieningoji Rusija“, deputatai jau pradėjo analizuoti pasiūlymus ir kalbėjo apie konstitucijos pataisų patvirtinimą per kelias savaites.

REKLAMA

Valdžia pažadėjo žmonių balsavimą dėl reformos, kuris, kaip kai kas mano, gali įvykti iki balandžio pabaigos.

Opozicija suvaržyta

Pasak kritikų, Kremlius nori per rekordiškai trumpą laiką prastumti pataisas, kad užbėgtų už akių bet kokiai kritikai ir išvengtų galimų protestų gatvėse.

Per 20 savo valdymo metų V. Putinas tildė nepriklausomą žiniasklaidą ir suvaržė opoziciją, o teisėsaugos agentūros areštuodavo ir baugindavo aktyvistus.

Antivyriausybiniai protestai, įskaitant dideles 2011–2012 metų demonstracijas, kurioms vadovavo A. Navalnas, būdavo nuslopinami griežtomis priemonėmis, įskaitant protestuotojų areštą ir, kai kuriais atvejais, ilgas įkalinimo bausmes.

REKLAMA

Praėjusį sekmadienį demonstracijoje Maskvoje dalyvavo mažiau nei 1,5 tūkst. žmonių, kurie protestavo prieš politines represijas.

A. Navalno sąjungininkas Ilja Jašinas yra sakęs, kad opozicija nori vasario 29 dieną surengti didelį mitingą ir pareikšti nepritarimą V. Putino reformoms, bet iki to laiko įstatymų projektai jau gali būti praėję svarbų antrą svarstymą žemuosiuose parlamento rūmuose.

Analitikai sako, kad proceso sparta yra pavojinga ir kad tokių esminių šalies valdymo struktūros bei įstatymų pakeitimų nederėtų skubinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinis „žaibo karas“

Kremlius suformavo 75 narių grupę, turinčią padėti parengti konstitucines pataisas, bet kritikai vadina tai farsu, nes V. Putinas jau pasiūlė pakeitimus, kurių nori.

„Visa, kas vyksta, yra pažeminimas ir konstitucijai, ir visuomenei“, – sakė Levas Šlosbergas, „Jabloko“ priklausantis regiono įstatymų leidėjas iš šalies šiaurės vakaruose esančio Pskovo. V. Putino planą jis pavadino žaibo karu.

Ypač kritikuojama reforma dėl Valstybės tarybos vaidmens. Kai kas ją lygina su sovietų laikų Komunistų partijos Politiniu biuru, kuris iš esmės valdė šalį.

Dabar užsienyje gyvenantis Kremliaus kritikas Michailas Chodorkovskis pakeitimus vadina mafijos stiliaus paveldėjimo planu.

„Tai, kas vyksta, yra sistemos, kuri užtikrins Putino gaujos nenušalinimą, išsaugojimas visam gyvenimui“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų