REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijoje paskelbus apie į jauną rinkėją orientuotos „technologijų“ partijos atsiradimą ekspertai išsyk prabilo apie jai kilsiančius sunkumus registruojantis rinkimams. Tačiau netrukus „Meduza“ išsiaiškino, kad tai tėra dar vienas Kremliaus organizuojamas demokratijos imitacijos projektas.

Rusijoje paskelbus apie į jauną rinkėją orientuotos „technologijų“ partijos atsiradimą ekspertai išsyk prabilo apie jai kilsiančius sunkumus registruojantis rinkimams. Tačiau netrukus „Meduza“ išsiaiškino, kad tai tėra dar vienas Kremliaus organizuojamas demokratijos imitacijos projektas.

REKLAMA

Rusijos prezidento administracija yra pasirengusi sukurti apie dešimt naujų partijų prieš 2020-ųjų regionų ir 2021-ųjų Valstybės Dūmos rinkimus. Didžioji jų dalis bus taip vadinamos „televizijos šou partijos“, kurioms nėra numatytas ilgalaikis ir rimtas darbas politikoje ir kuriose bus skirtos sukurti konkurencijos iliuziją ir pasiimti protesto elektorato balsus.

Galimai panašus projektas jau buvo naudojamas 2018-ųjų Rusijos prezidento rinkimuose, kuomet nebuvo prileisti opozicijos lyderiai, tačiau rinkėjams leista „pažaisti demokratiją“ į rinkimų mūšį įtraukiant buvusio Sankt Peterburgo mero A. Sobčako, kuris buvo tiesioginis V. Putino vadovas, dukrai  ir televizijos žvaigždei Ksenijai Sobčak.

REKLAMA
REKLAMA

Tankiukų partija

Vienas iš Kipre registruotos baltarusių žaidimų gamintojų „Wargaming“ direktorių Viačeslavas Makarovas yra nusiteikęs įkurti „Tiesioginės demokratijos partiją“, su kuria dalyvautų jau 2020-ųjų regioniniuose ir 2021-ųjų parlamento rinkimuose. Partija sieks išsiskirti savo naudojamomis technologijomis – pagrindu taps „blockchain“ paremta telefono programėlė, kuria ir balsuos judėjimo dalyviai.

REKLAMA

Anot V. Makarovo, partija yra nusiteikusi jau šiais metais pradėti kovą dėl regioninių parlamentų vietų, o vėliau žada iškelti savo kandidatus į Valstybės Dūmą. Programėlės kūrimui planuojama išleisti 1 mln. dolerių, o į partiją šiuo metu yra kviečiami didžiųjų regiono IT bendrovių darbuotojai.

„Daugelyje regionų IT bendrovės yra didžiausios mokesčių mokėtojos ir yra gerai susipažinusios su vietos problemomis“, – pareiškė V. Makarovas. Steigiamasis susirinkimas yra planuojamas kovo 5-ąją dieną. 

Į partijos organizacinį komitetą, be paties V. Makarovo, vieno iš pagrindinių „Wargaming“ vadovų, pateks Eurazijos komunikacijos centro direktorius Aleksejus Pilko, „Jandex.Dengi“ teisės skyriaus vienas iš vadovų Borisas Čigidinas, „Unwired Devices“ direktorius Olegas Artamonovas ir buvęs „Lifejournal“ prodiuseris, „GR-Consulting S.r.l“ bendrasavininkis Timofejus Ševjakovas.

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų manymu, Rusijos politikoje trūksta informacinių technologijų, tačiau čia nepadės „blockchain“ technologijų pritaikymas. Maža to, abejojama partijos galimybėmis pasirodyti jau 2020-ųjų rinkimuose: liko tik teorinės galimybės spėti sukurti savo atstovybes 43 regionuose, kaip to reikalauja įstatymai, perspėja „Newsru“ cituojami ekspertai.

Manoma, kad pagrindinis partijos tikslas bus skatinti el. balsavimo perspektyvas, o verslas ėmėsi finansavimo tikėdamasis palankumo skatinant IT srities projektus. 

Portalo šaltinių žaidimų industrijoje duomenimis, „Wargaming“ „jau seniai nustojo būti tik žaidimų kūrėjai ir reklamos jiems tikrai nereikia“. Šaltinio teigimu, bendrovė aktyviai dalyvauja remdama patriotinius Rusijos ir Baltarusijos renginius, ir „turi įtakos, kuri gerokai išsiplėtė už IT sferos ribų“. „Newsru“ pašnekovo teigimu, V. Makarovas „galėjo sugalvoti pažaisti politiką“ ir paversti bendrovės įtaką bei pinigus „į kažką daugiau“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalo „Meduza“ duomenimis, „Tiesioginės demokratijos partija“, apie kurios įkūrimą sausio pradžioje paskelbė vienas iš „World of Tanks“ kūrėjų „Wargaming“ produkcijos direktorius Viačeslavas Makarovas, yra vienas iš Kremliaus projektų, skirtų nukreipti dėmesį nuo realios opozicijos neprileidimo prie rinkimų ir atimti balsus iš teorinę grėsmę keliančių komunistų. Leidiniui šią informaciją atskleidė „artimas Rusijos prezidento administracijai šaltinis“.

Rusijos prezidento administracija neigia Kremliaus ryšius su „tankiukų partija“, tačiau tam, kad ši galėtų savarankiškai sudalyvauti regionų rinkimuose, laiko jau faktiškai nebeliko. 

REKLAMA

„Wargaming“ yra 1998-aisiais Baltarusijoje įkurta (šiuo metu registruota Kipre) žaidimų kūrimo bendrovė. Didžioji dalis akcijų priklauso broliams Viktorui Kislyj ir Vladimirui Kislyj. „Bloomberg“ „Wargaming“ savininko turtą vertina 1 mlrd. dolerių. Žymiausias bendrovės produktas – internetinis žaidimas „World of Tanks“ yra itin populiarus posovietinėje erdvėje. 2018-aisiais žaidimas turėjo 160 mln. registruotų vartotojų.

Kurs šou rinkėjams

Dar viena „televizijos šou partija“ bus patriotinis rašytojo Zacharo Prilepino projektas  „Už teisybę“. Vieno iš „Meduza“ pašnekovų teigimu, ši partija bus orientuota į „sofų generolus arba politinių pokalbių laidų, rodomų valstybinėse televizijose, elektoratą“. Judėjimas jau vysto organizacinį darbą Irkutsko srityje, kur jiems padeda Kremliaus samdyti politiniai technologai.

REKLAMA

Iš esmės šios „televizijos šou partijos“ egzistuos tik žiniasklaidoje. „Svarbiausia – ryškus pareiškimai, triukšmas informacinėje erdvėje“, – aiškino „Meduza“ šaltinis. 

Rusijos prezidento administracija, kuriai turėtų kelti rūpestį V. Putino reitingų kritimas ir bendras nepasitenkinimas šalyje, numatė sukurti ir kelias pilnavertes sistemines partijas, kurios bus orientuotos į „nuosaikią dešinę ar net iš dalies liberalią rinkėjų grupę“. „Meduza“ teigimu, lyderiais yra numatyti tokie žymūs Rusijos veikėjai, kaip žurnalistas Jurijus Dudis ir „Leningrad“ grupės siela Sergejus Šnurovas. 

Naujų partijų finansavimo imsis Kremliui artimi verslininkai, įskaitant brolių Kovalčukovų, vadinamų V. Putino draugais, bendrovės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų