REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kokia rizika nukentėti avarijoje, gamtos katastrofų, politinių neramumų metu ar užsikrėsti, pavyzdžiui, Ebolos virusu? Su kokios kvalifikacijos medicinos pagalba galima susidurti įvairiose šalyse? Tai yra klausimai, į kuriuos kasmetinėje savo ataskaitoje atsako „Control Risks“ ir „International SOS“, sudarantys pasaulio žemėlapį su labiausiai pavojingų ir saugių šalių reitingu.

Kokia rizika nukentėti avarijoje, gamtos katastrofų, politinių neramumų metu ar užsikrėsti, pavyzdžiui, Ebolos virusu? Su kokios kvalifikacijos medicinos pagalba galima susidurti įvairiose šalyse? Tai yra klausimai, į kuriuos kasmetinėje savo ataskaitoje atsako „Control Risks“ ir „International SOS“, sudarantys pasaulio žemėlapį su labiausiai pavojingų ir saugių šalių reitingu.

REKLAMA

2020-ųjų prognozėje didelės saugumo grėsmės išskirtos tokiose šalyse, kaip Jemenas, Sirija ar Libija. Didelė rizika yra išskirta ir Venesueloje, kai kuriuose Indijos regionuose. Rizikos lygis Brazilijoje ir PAR yra vertinamas kaip vidutinis, Maroke ir Vokietijoje – žemas, o Slovėnijoje ir Danijoje – nežymus“, – rašoma „Der Spiegel“.

Artėjančiais metais visos matuojamos tyrime rizikos, nuo geopolitikos iki gamtos katastrofų ar epidemijų, augs, įsitikinę ekspertai. 

REKLAMA
REKLAMA

Geopolitinės ir klimato kaitos išprovokuotų gamtos katastrofų grėsmės

Pasak ataskaitos autorių, rizika išaugo tokiose šalyse, kaip Libija, Kongas, Mozambikas, Burkina Fasas, Hondūras ir Belizas. Nikaragva ir kai kurie Meksikos regionai, atvirkščiai, kilstelėjo saugumo klausimais aukščiau. Nerimą kelia politinė situacija Honkonge, o taip pat politinė įtampa tarp Saudo Arabijos ir Irano.

REKLAMA

Ekspertai prognozuoja, kad 2020-aisiais išaugs gamtos katastrofų skaičius, tačiau konkrečių regionų įvardinti negalėjo. 

Atkreipiamas dėmesys ir į artėjančius rinkimus JAV, kurie gali nulemti viso pasaulio politinę situaciją: „Klausimas, ar Donaldas Trumpas išliks prezidentu ar ne, gali turėti pasekmių ne tik JAV – kuriose gali kilti protesto akcijos, – tačiau ir dėl viso pasaulio“. Dėmesio centre taip pat atsidūrė JAV santykiai su Artimaisiais Rytais, Šiaurės Korėja ir Kinija. 

Egzistuoja ir islamistinių grupuočių grėsmė: „ne tik Artimuosiuose Rytuose, bet ir Pietų ar Pietryčių Azijoje, kai kuriose Afrikos teritorijose ir toje pačioje Europoje. Nors „Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al Baghdadis ir buvo nukautas JAV spec. pajėgų, teroristinė grupuotė vis dar kelia grėsmę, kaip ir anksčiau jau „eliminuota“ „Al Qaeda“. Ekspertai taip pat stebi „Palestinos islamiškojo džihado“ ir Izraelio konfliktą. 

REKLAMA
REKLAMA

Europoje „International SOS“ išskyrė galimus socialinių klausimų iššauktus neramumus. Atkreipiamas dėmesys į politines tendencijas, visų pirma į tas, kurios siejasi su masiniais neramumais – pavyzdžiui, protestai dėl klimato kaitos.

Ekspertai pažymėjo, kad nerimą kelia Rusija: „Pastaraisiais metais šalis gerokai išplėtė savo įtaką tarptautinėje arenoje. Dabar Rusija gerokai stipriau atstovauja Sirijos šiaurėje, iš kur pasitraukė JAV, vis dar bando būti aktyvi kai kuriuose Artimųjų Rytų ir Afrikos regionuose. Tai lemia ne tik kitų šalies politinę situaciją, tačiau ir gali turėti pasekmių keliautojams, kurie kartais skraido į Rusiją šios šalies oro linijomis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vertindami rizikas, susijusias su medicinos paslaugomis, ekspertai vertina sveikatos apsaugos sektoriaus ir gelbėjimo tarnybų darbo efektyvumą, medikamentų pasiekiamumą ir infekcinių susirgimų išplitimą. Pavyzdžiui, rizika užsikrėsti maliarija Vakarų Afrikoje yra vertinama kaip itin didelė. 

Pagerėjo medicinos paslaugų situacija Turkijoje, Tunise ir Maroke, o taip pat tokiose Europos šalyse, kaip Bulgarija ar Rumunija. 

10 sveikatos ir saugumo rizikų 2020-iesiems

„International SOS“ pasamdyti ekspertai išskyrė šiuos faktorius, kurie kels didžiausią riziką sveikatos ir saugumo srityse:

Geopolitinių pokyčių pagimdytos rizikos bus pagrindiniu iššūkiu verslo mobilumui

Psichinės sveikatos klausimai kels vis daugiau rūpesčių

Fizinė sveikata: organizacijos skirs daugiau dėmesio žmonių fizinei sveikatai

Kibernetinių nusikaltimų skaičius augs ir didins saugumo klausimų riziką

Klimato kaita ir toliau didins su tuo susijusius gamtos pokyčius

Išaugs infekcinių ligų protrūkių tikimybė, dėl jau nustatytų ir naujai atsirandančių patogenų, kurių atsiras dėl daugelio veiksnių, įskaitant klimato pokyčius, didėjančią urbanizaciją, mažėjančią vakcinaciją ir politinį nestabilumą.

REKLAMA

Darbo kelionių, suderinamų su laisvalaikiu, apmokėjimo klausimas: kils debatai dėl to, ar darbdavys privalo padengti tokių darbo kelionių kaštus. 

Tūkstantmečio ir Z kartos darbuotojų atėjimas į darbo rinką, su skirtingais įgeidžiais, lūkesčiais ir rizikos suvokimu, privers verslą peržiūrėti savo apsiimamų rizikų strategijas. 

Privalomo darbuotojų draudimo bylų skaičius išaugs

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų