REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės Gynybos štabo vadas sekmadienį apkaltino Rusiją „beatodairišku elgesiu“, kuris pažeidžia tarptautines normas ir gali sukelti karą.

Jungtinės Karalystės Gynybos štabo vadas sekmadienį apkaltino Rusiją „beatodairišku elgesiu“, kuris pažeidžia tarptautines normas ir gali sukelti karą.

REKLAMA

Generolas Nickas Carteris pareiškė, kad Maskva veikia „pilkojoje zonoje“, kurioje informacija naudojama kaip ginklas, o konfliktuose pasitelkiami su niekuo nesiejami samdiniai.

Kaip du naujų grėsmių tipus jis nurodė sukarintos privačios grupės „Gruppa Vagnera“ („Vagnerio grupė“), kurios finansavimą Kremlius neigia, slapta vykdomas operacijas Sirijoje ir Afrikoje, ir dezinformacijos kampanijas.

Rusija yra gerokai ryžtingesnė nei prieš dešimt metų. Ji dabar įgijusi tam tikro pasitikėjimo savimi ir siekia tapti pasauline galia, – BBC televizijai sakė N. Carteris. – Kibernetika yra to dalis, tai, kas vyksta kosmose, yra to dalis, dezinformacija, ardomoji veikla, manipuliavimas, žudymai, o taip pat, žinoma, samdinių, kuriuos labai lengva nedeklaruoti ir kurie su niekuo nesiejami, naudojimas.“

„Beatodairiškas elgesys ir pagarbos tarptautinei teisei trūkumas, susiję su šiais naujų tipų „ginklais“, rizikuoja sukelti eskalaciją, kuri lengvai gali nuvesti prie netyčinio apsiskaičiavimo“, – atskirai laikraščiui „The Sunday Telegraph“ sakė generolas.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas griežtai neigia, kad Kremlius yra susijęs su kibernetinėmis ir sausumos operacijomis, su kuriomis Maskvą sieja Vakarų žvalgybos tarnybos ir analitikai. Tačiau N. Carteris sako, kad šis neigimas yra pagrindinių Britanijos priešų dabar tobulinamos taktikos dalis.

REKLAMA

Britų generolo komentarais žiniasklaidoje norima priminti britams apie iššūkius, su kuriais šalis susiduria, šį sekmadienį minėdama Atminimo dieną, kai pagerbiami tie, kas kovojo ir žuvo Pirmajame pasauliniame kare ir vėlesniuose konfliktuose.

Taip pat jis kalbėjo tokiu metu, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas dvejoja dėl Vašingtono įsipareigojimų NATO kariniam aljansui, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas propaguoja Europos kariuomenės idėją.

Po beveik 50 narystės metų iš Europos Sąjungos išstoti ketinanti JK nori išsaugoti NATO. „Nesu matęs jokių įrodymų dėl kokio nors karinio planavimo, kuris leistų teigti, kad ketiname kurti Europos kariuomenę, ir jokių pareiškimų apie tai iki šiol nebuvo padaryta“, – BBC sakė N. Carteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų