REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maskva antradienį pareiškė, kad neprivalo su kitomis šalimis dalytis duomenimis apie radiacijos lygį.

Maskva antradienį pareiškė, kad neprivalo su kitomis šalimis dalytis duomenimis apie radiacijos lygį.

REKLAMA

Taip šalies Užsienio reikalų ministerija reagavo į pranešimus, kad netrukus po žmonių gyvybių pareikalavusio sprogimo karinių jūrų pajėgų raketų bandymų poligone šiaurinėje Archangelsko srityje buvo išjungtas duomenų siuntimas iš kelių spinduliuotės stebėjimo stočių.

Užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas naujienų agentūrai „Interfax“ antradienį sakė, kad Rusija gali, bet neprivalo, dalytis informacija pagal Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutartį (CTBT). Jis konkrečiai nepaminėjo pranešimų, kad nebuvo pasidalyta duomenimis apie spinduliuotės lygį.

„Būtina turėti omeny, kad duomenų perdavimas... kiekvienai šaliai yra visiškai savanoriškas reikalas“, – sakė S. Riabkovas.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau šį mėnesį raketų bandymų poligone netoli šiaurinio Severodvinsko miesto Archangelsko srityje įvykęs paslaptingas incidentas ir Rusijos valdžios skelbiama prieštaringa informacija apie jį pakurstė spėliones, kas ten iš tiesų nutiko. Šis incidentas iš pradžių netgi lygintas su 1986-ųjų sprogimu Černobylio atominėje elektrinėje.

REKLAMA

Vis tik S. Riabkovas pabrėžė, kad incidentas Archangelsko srityje „neturi nieko bendra“ su Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties organizacijos (CTBTO) mandatu.

„Atitinkamos institucijos išsamiai paaiškino, kas įvyko ir kokių pasekmių sukėlė šis įvykis. Komentarai buvo išsakyti, be kita ko, aukščiausiu lygiu“, – nurodė viceministras.

Jis taip pat pabrėžė, kad „užuot susitelkusi į epizodą, nekeliantį jokio pavojaus aplinkai, gyventojams ir darbuotojams, žiniasklaida galėtų pasidomėti, kodėl CTBTO iki šiol neįsigaliojo“.

REKLAMA
REKLAMA

„Priežastis viena – tai Vašingtono pozicija neratifikuoti sutarties. Be amerikiečių ratifikacijos, matyt, ir kitoms dar to nepadariusioms šalims kur kas sunkiau ryžtis žengti tokį žingsnį. Raginame susikoncentruoti būtent į tokias detales, o ne mėginti lygioje vietoje sukurti tam tikrą sensaciją“, – pareiškė S. Riabkovas.

Žinią, kad jau keturios Rusijos stotys, stebinčios radioaktyvių dalelių lygį atmosferoje, liovėsi dalytis duomenimis pranešė JAV televizija CNN, remdamasi CTBTO atstovais.

Organizacijos teigimu, iš pradžių jai liovėsi perdavinėti informaciją dvi stotys Dubnoje ir Kirove, rugpjūčio pradžioje nugriaudėjus sprogimui Rusijos šiaurėje esančiame raketų bandymo poligone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasitaikius pirmai galimybei CTBTO susisiekė su stočių operatoriais. Jie pranešė apie problemas su ryšiu ir tinklais. Laukiame pranešimų apie tai, kada bus visiškai atnaujinta stočių ir/ar ryšio sistemos darbas“, – pareiškė organizacijos atstovas spaudai.

Vienas aukšto rango CTBTO pareigūnas sakė naujienų televizijai CNN, kad rugpjūčio 13-ąją nutrūko duomenų srautas iš radionuklidų stebėsenos stočių Bilibine, esančiame Čiukčių autonominėje apygardoje Rusijos šiaurės rytiniame pakraštyje ir Zalesove Altajaus krašte.

Rugpjūčio 8-ąją Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad per sprogimą raketų bandymų poligone netoli šiaurinio Severodvinsko miesto Archangelsko srityje žuvo keletas žmonių. Vėliau tarnybos patikslino, kad incidentas pareikalavo iš viso septynių žmonių gyvybių – žuvo penki valstybinės branduolinių technologijų įmonės „Rosatom“ ir du Gynybos ministerijos atstovai. Taip pat buvo sužeista po tris kariškius ir „Rosatom“ atstovus.

REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pareiškė, kad po to incidento jokio radioaktyviosios taršos pavojaus nėra ir patikino, kad imtasi prevencijos priemonių.

Tarptautinės stebėsenos pagal CTBTO mandatą tinklas Rusijoje apima 32 objektus, įskaitant aštuonias radionuklidų stebėsenos stotis ir vieną radionuklidų laboratoriją, kontroliuojamas Gynybos ministerijos.

Stebėsenos stočių informacija perduodama į Dubno mieste įsikūrusį Nacionalinį duomenų centro, o iš jo, specialiu kanalu – Tarptautiniam duomenų centrui Vienoje.

Gynybos ministerija kol kas neatsakė į „Interfax“ užklausimą, kodėl nutrūko CTBTO stebėsenos duomenų perdavimas į Vieną.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų