REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt tik jauniausieji krepšinio fanai gali neprisiminti įspūdingo Kauno „Žalgirio“ triumfo Eurolygoje 1998-99 metų sezone, kai staigmeną pateikusi Lietuvos komanda, turėdama tris galingus legionierius, užkariavo Europą.

Turbūt tik jauniausieji krepšinio fanai gali neprisiminti įspūdingo Kauno „Žalgirio“ triumfo Eurolygoje 1998-99 metų sezone, kai staigmeną pateikusi Lietuvos komanda, turėdama tris galingus legionierius, užkariavo Europą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tris legionierius miniu ne be reikalo. Tyusas Edney, Anthony Bowie ir George`as Zidekas buvo krepšininkai, griežę vienais pirmųjų smuikų čempionų klube.

REKLAMA

Kyla klausimas, kaip po triumfo pasikeitė šių NBA duonos ragavusių žaidėjų karjera, kur jie žaidė vėliau ir kaip ten atrodė?

Tyusas Edney

Amerikietis tapo 1998-99 metų finalo ketverto MVP. Mažasis įžaidėjas buvo vikrus ir įnešė daug geros energijos į komandos žaidimą.

Dar prieš atvykdamas į Kauną, T. Edney žaidė NBA. Jį naujokų biržoje 47-ju šaukimu pasirinko Sakramento „Kings“, šioje komandoje mažylis praleido dvejus metus. Vėliau po vienerius metus teko praleisti Bostone ir Indianoje.

REKLAMA
REKLAMA

Po čempioniškų metų Lietuvoje amerikietis išvyko į Italiją, kur su Trevizo „Benetton“ klubu laimėjo Italijos taurę, tačiau pralaimėjo lygos finale.

Tada T. Edney vėl bandė laimę NBA. Tiesa, jam nepavyko vėl rodyti tokių rezultatų, kaip debiutiniame sezone „Kings“ komandoje, kai pelnė po 10,8 taško ir iš viso atliko 491 rezultatyvų perdavimą.

Įžaidėjas vėl grįžo į Europą ir rungtyniavo „Benetton“ ekipoje 2002-siais ir 2003-siais. Beje, jam teko žaisti Eurolygos finale 2003-siais, tačiau laimėti nepavyko.

Kita stotelė – Graikija, kur T. Edney apsivilko „Olympiacos“ aprangą. Klubo planas buvo visą žaidimo mechanizmą lipdyti aplink šį amerikietį, tačiau ten jam nesisekė ir Graikijoje teko praleisti tik vieną sezoną. Vėliau 1999-ųjų finalo ketverto MVP rungtyniavo nežymiose Italijos, Ispanijos ir Lenkijos klubuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2010-siais amerikietis grįžo į savo gimtąjį Kalifornijos universitetą (UCLA) ir tapo krepšinio operacijų direktoriumi. Šiam universitetui T. Edney atnešė NCAA čempionų titulą, kai 1995-siais jis, persivaręs visą aikštę, išplėšė pergalę prieš Misūrį. Šis epizodas iki dabar vadinamas vienu gražiausių visų laikų NCAA epizodų.

George`as Zidekas

2 metrų 13 centimetrų „centras“ buvo Tyuso Edney komandos draugas ne tik „Žalgiryje“, bet ir Kalifornijos universitete. Abu šie krepšininkai aukštąją mokyklą baigė kartu, tik G. Zidekas NBA naujokų biržoje buvo pakviestas 22-ju šaukimu, aukščiau už mažąjį įžaidėją.

REKLAMA

Parungtyniavęs Šarlotės „Hornets“, Denverio „Nuggets“ ir Sietlo „SuperSonics“ klubuose, aukštaūgis atvyko į Lietuvą. Nieko keisto, kad teko sparnus pakelti į Europą, vos 3,4 taško per rungtynes netenkino nei stipriausios pasaulio lygos komandų, nei paties čeko.

2000-11 metų sezone G. Zidekas rungtyniavo Madrido „Real“, Eurolygoje rinko po 6,6 taško, metais vėliau „centras“ persikėlė į Berlyno ALBA, kurio gretose stipriausioje senojo žemyno lygoje metė po 8,3 taško.

Tada čekas grįžo į gimtinę. Ten Nymburgo „ČEZ“ klubo marškinėlius vilkėjęs G. Zidekas padėjo ekipai laimėti du šalies čempionatus 2004-siais ir 2005-siais.

REKLAMA

Po sėkmingų sezonų žaidėjas nusprendė padaryti pertrauką, kad atsigautų po kelio operacijos, o sezono pabaigoje sėdo į komentatoriaus kėdę ir padėjo apžvelgti Eurolygos finalo ketvertą Prahoje.

Dėl nesibaigiančių sveikatos problemų daugiau į krepšinio aikštelę čekas nežengė ir 2006-siais paskelbė apie karjeros pabaigą, o komentatoriaus kėdė tapo naująja jo darbo vieta. Karjeroje G. Zidekas dirbo Eurolygos ir „Czech TV“ komentatoriumi.

Anthony Bowie

Dabar A. Bowie – jau 52-ji metai. Karjerą šis krepšininkas pradėjo 1986-siais, kai 66-ju šaukimu jį pasirinko Hiustono „Rockets“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Debiuto NBA teko palaukti ir jis įvyko tik 1989-siais San Antonio „Spurs“ gretose, kur jis rinko po 8,6 taško per 24 minutes, vėliau vėl persikėlė į Hiustoną, kuriame ir žaidė, ir taškų rinko perpus mažiau.

Sezoną Italijoje praleidęs A. Bowie grįžo į NBA ir rungtyniavo Orlando „Magic“, kurio gretose praleido penkis sezonus - žaidė po maždaug 20 minučių ir pelnė po 6,9 taško. Tada vėl Italija ir vėl sugrįžimas į NBA, tik šįkart – į Niujorko „Knicks“, tačiau ten daug trenerio pasitikėjimo negavęs krepšininkas atvyko į Lietuvą.

REKLAMA

Čia jis triumfavo Eurolygoje ir, jau nebūdamas jaunuolis, išvyko į Graikiją, Atėnų „AEK“. Su šiuo klubu laimėjo „Soporta“ ir Graikijos taures. Po šios stotelės dar buvo Italija ir Rusija, o tada – karjeros pabaiga.

2003-siais D. Bowie buvo paskirtas Orlando „Bishop Moore“ vidurinės mokyklos krepšinio komandos treneriu.

2011-siais buvo pasirodžiusi informacija, kad buvęs krepšininkas interneto aukcione pardavinėjo valstybinius apdovanojimus, medalius, taip pat 1999-ųjų LKL čempiono žiedą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų