REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Libido – tai lytinis potraukis. Apibūdinant dar paprasčiau – tai lytinis troškimas arba poreikis, dar vadinamas lytine vara, energija, trauka, aistra.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis įvardijęs ir moksliškai išanalizavęs lytinį potraukį buvo Zigmundas Froidas. Jis pirmasis ir pavartojo terminą – libido. Tai yra labai įdomus ir reikšmingas dalykas žmogaus gyvenime. Neretam tai yra viso gyvenimo esmė ir prasmė.

REKLAMA

Lytinis potraukis yra įgimtas, tačiau gali labai skirtis tarp įvairių asmenų, taip pat stipriai kisti įvairiais gyvenimo tarpsniais. Konkretaus žmogaus libido kinta ir formuojasi visą gyvenimą. Moterų libido įtakoja androgenai, mėnesinių ciklas, nėštumas, gimdymas, laktacija, bendra sveikata, auklėjimas, seksualinė patirtis, ligos, vartojami vaistai, sėkminga partnerystė, ir ypač partnerio libido.

Biologinė lytinio potraukio prigimtis ir vyrams, ir moterims – androgenų veikla. Androgenai, svarbiausias jų testosteronas, gaminami vyrų ir moterų antinksčiuose, vyrų sėklidėse ir moterų kiaušidėse. Androgenai ir libido iš tikrųjų turi labai rimtą ryšį.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau lytinis potraukis, arba libido, yra daug sudėtingesnis reiškinys. Jei viskas būtų taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio, pakaktų tik testosterono, ir lytinis potraukis padidėtų ar iš naujo atsirastų. Tačiau taip nėra.

Androgenai ir vyro, ir moters organizme atlieka labai svarbų ir pakankamai panašų vaidmenį. Androgenai iš dalies atsakingi už atmintį, seksualumą, energiją, tam tikra prasme už agresyvumą, iniciatyvą, ištvermę, jėgą, ir apskritai už gyvenimišką tonusą.

Tyrimai, atlikti su moterimis, kurioms buvo atliktos ovarektomijos (pašalintos kiaušidės) parodė įdomų dalyką. Pasirodo, net ir skiriant pakeičiamąją hormonų estrogenų terapiją, tokioms moterims labai suprastėja pažintinės organizmo funkcijos, pablogėja nuotaika ir atmintis, jos skundžiasi jėgų nebuvimu, seksualumo nykimu ir gyvenimo džiaugsmo praradimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl medicinoje yra indikacijų, kai androgenai, o konkrečiai testosteronas, yra skiriamas ne tik vyrų, bet ir moterų seksualiniams sutrikimams gydyti. Pavyzdžiui, moterų seksualinio susijaudinimo ir lytinio potraukio trūkumui gydyti.

Atidžiau patyrinėjus paaiškėjo, jog ne vien androgenų trūkumas slopina libido. Lytinį potraukį neigiamai veikia labai daug išorinių veiksnių: mityba, auklėjimas, per didelis užimtumas, nuovargis, fizinė bei psichinė įtampa, nuobodulys. Lytinis potraukis dažniausiai tampa problema, kai atsiranda tam tikras neatitikimas tarp esamo lytinio potraukio ir jo realizacijos galimybių. Kitaip tariant, jei žmogus neranda gyvenime savo lytinio temperamento verto partnerio.

REKLAMA

Libido praradimas pasireiškia visišku nenoru ir lytinių santykių atsisakymu. Tuo tarpu sumažėjimas paprastai pasireiškia nedideliu seksualiniu aktyvumu. Tuomet, kai sumažėja lytinis aktyvumas, sugebėjimas pajausti seksualinį susijaudinimą sumažėja ar visiškai išnyksta, o lytinis artumas tampa tik pareiga, palaikančia santykius. Šiais atvejais orgazmas taip pat patiriamas sunkiau arba nepatiriamas visiškai.

Lytinis potraukis susilpnėja ir dėl medicininių priežasčių. Dažniausios jų – rterinė hipertenzija ir jos gydymui vartojami vaistai, depresija ir vartojami antidepresantai, inkstų ligos, hormonų apykaitos sutrikimai, diabetas, alkoholizmas, narkomanija. Net didelis nutukimas labai sutrikdo hormonų pusiausvyrą, todėl ilgam sumažėja ar dingsta libido.

REKLAMA

Tačiau būna, kad ir visiškai sveiki jauni žmonės taip pat patiria lytinio potraukio sumažėjimą. Androgenams versti kaltės čia tikrai nereikėtų. Taip atsitinka dėl psichologinių priežasčių, pirmiausia dėl ne visiškai sklandžių tarpusavio santykių. Įvairios darbo, bendravimo su vaikais, buities problemos irgi susilpnina lytinį potraukį.

Noriu atkreipti dėmesį, kad libido slopina ir ilgas sėdėjimas prie televizoriaus ir kompiuterio ekrano, ir apskritai ilgas sėdėjimas, nejudrus gyvenimo būdas. O jeigu neseniai pagimdėte, dar daugiau, jei gimdymas buvo komplikuotas arba vis dar skauda tarpvietę, neišsimiegate, o, be to, niekas nepadeda buityje, net ir prieš savo valią libido labai greitai prarasite.

Gydytoja akušerė-ginekologė Vilma Vasjanova

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų