Jų yra trys: vitaminai C, E ir beta karotinas. Šis trejetas mus saugo nuo ankstyvos "griūties", kurią sukelia laisvieji radikalai. Bet kokie riebalai, paveikti laisvųjų radikalų, susijungę su deguonimi oksiduojasi. Kai toks procesas įvyksta mūsų virtuvėje, sakome, pavyzdžiui, kad sviestas ar grietinė apkarto. Kad mūsų pačių riebalų neištiktų toks pat likimas, jiems reikia galingos apsaugos - vitamino E. Šis vitaminas lengvai patenka į ląstelių membraną ir jas apsaugo. Ne mažiau svarbu ir tai, kad vitaminas E apsaugo nuo oksidavimosi cholesterolį pernešančias mūsų kraujo daleles lipoproteidus. Oksidavęsi lipoproteidai nusėda ant kraujagyslių sienelių ir pradeda vystytis aterosklerozė.
Pagrindinis vitamino E šaltinis - augalinis aliejus (bet tik ne rafinuotas).
Vitamino A perteklius ne ką mažiau pavojingas nei stygius. Todėl geriausia beta karotino gauti valgant vaisius ir daržoves, nes vaistinėse parduodamą preparatą nesunku perdozuoti.
Vitaminas C nesikaupia organizme, taigi jo praktiškai neįmanoma perdozuoti. Tačiau kaip ir kiti vitaminai, vitaminas C lengviau pasisavinamas natūralus.
Jei vartojate tabletes, geriau jas ištirpinkite arbatoje su citrina, apelsinų, pomidorų sultyse ar erškėtuogių užpile.
Visi trys paminėti antioksidantai (vitaminai A, C ir E) labai vertingi, tačiau vartojami kartu veikia kur kas efektyviau.
Yra ir labai gerų antioksidantų vaistažolių. Taigi kuo dažniau gerkite arbatas iš šių mišinių:
1. Lygiomis dalimis sumaišytų erškėtuogių ir juodųjų serbentų uogų.
2. Arbatmedžio, avietės, gervuogių lapų (santykiu 2:1:2).
3. Erškėtuogių, juodųjų serbentų, dilgėlių lapų, morkų (santykiu 3:1:3:3).
4. Miškinės žemuogės lapų, aronijos vaisių, erškėtuogių, juodųjų serbentų, šaltalankių uogų (santykiu 4:5:5:3:3).
Norėdami pasiruošti vitamininio užpilo, valgomą šaukštą pasiruošto mišinio užplikykite dviem stiklinėm verdančio vandens, pavirkite 10 minučių, sandariai uždenkite ir palaikykite 4 valandas. Nukoškite. Vartokite po pusę stiklinės 2-3 kartus per dieną.
Keli vaistažolių mišinių užpilams receptai:
1. Lygiomis dalimis sumaišykite erškėtuogių ir šermukšnių vaisių.
2. Sumaišykite dilgėlių lapų ir šermukšnių vaisių (santykiu 3:7).
3. Sumaišykite erškėtuogių, bruknių ir dilgėlės lapų (santykiu 1:1:3).
4. Lygiomis dalimis sumaišykite erškėtuogių ir bruknių uogų.