Probiotikai - tai bakterijos ir jų dalys, naudingos žmogaus sveikatai. Probiotikai žmogaus organizme atlieka keletą svarbių funkcijų. Jie gamina B grupės vitaminus, vitaminą K, antioksidantus, apsaugo nuo žalingų mikroorganizmų augimo, stimuliuoja žarnyno imuninę funkciją.
Taip pat probiotikai dalyvauja šalinant toksines ir nereikalingas medžiagas (kancerogenus, cholesterolį ir kt.). Probiotikų fermentai suardo maisto alergenus. Be to, probiotikai reguliuoja žarnyno peristaltiką, kraujotaką, sumažina gleivinės pralaidumą.
Probiotikai naudojami įvairioms ligoms gydyti ir profilaktikai. Jais gydomi antibiotikų bei virusų ir bakterijų sukelti viduriavimai, maisto alergija, keliautojų viduriavimai, gydomos kai kurios uždegiminės žarnyno ligos (pvz., Krono liga). Probiotikai naudojami esant laktozės netoleravimui.
Prebiotikai - tai probiotikų egzistavimui reikalingos maisto medžiagos. Jos nesuskaldomos žmogaus žarnyno fermentų, bet jas skaldo žarnyno bakterijos. Pagrindiniai prebiotikai yra fermentuojamos maistinės skaidulos (oligosacharidai), disacharidai (laktuliozė), kompleksiniai baltymai, maistinės skaidulos ir kt.
Prebiotikai, kaip maisto produktų komponentas, gali sumažinti riziką susirgti daugeliu lėtinių neinfekcinių ligų, jie saugo nuo vėžio, būtini normaliai žarnyno veiklai. Prebiotikų daugiausiai gauname su daržovėmis, vaisiais ir grūdiniais maisto produktais.
Gyd. Renata Žemaitienė
“Omni Laiko” skaitytojams: el. paštu galite pateikti klausimus gydytojui. Gydytojo el. pašto adresas: [email protected]; atsakymai skelbiami “Omni Laike”.