Svarbi sąlyga norint išsaugoti akis ir palaikyti jų funkcijas - taisyklinga mityba. Svarbiausia - laikytis šių dalykų: valgyti saikingai; maistas turi būti pilnavertis, lengvai pasisavinamas ir įvairus; į racioną įtraukti produktų, kuriuose gausu A, E ir C vitaminų.
Šiuo metu daugumai žmonių trūksta vitaminų. Sergantiesiems akių ligomis kaip tik ir neužtenka su maistu gaunamų anksčiau išvardintų vitaminų. Vitamino A yra morkose, pomidoruose, melionuose, salotose, žirneliuose, svogūnų laiškuose, varškėje, kepenyse. Vitamino C - erškėtuogėse, bulvėse, raugintuose kopūstuose, citrusiniuose vaisiuose. Vitamino B - daržovėse, grybuose, rūgščiuose pieniškuose produktuose.
Būtinai į savo racioną įtraukite patiekalus iš šių produktų.
Visą akių sistemą puikiai maitina morkų sultys. Morkos - turtingiausias vitamino A šaltinis. Morkose esantį šį vitaminą organizmas labai greitai ir gerai pasisavina. Morkų sultis galima gerti kada panorėjus, tačiau bent dukart per metus jas reikia vartoti kaip vaistą. Gydymosi morkų sultimis kursas - kas rytą bent po pusę stiklinės visą mėnesį.
Beje, morkų sultys stiprina nervų sistemą, gydo pradines vėžio stadijas ir suteikia organizmui budrumo. Tais metų laikais, kai morkos praranda savo vertingąsias savybes ir tampa nebetinkamos sultims sunkti, gerkite morkų nuovirą.
Šis nuoviras gali būti daržovių sriubų pagrindas. Derėtų nepamiršti, kad troškintas morkas, jų sultis, šviežių morkų salotas reikia būtinai vartoti su grietine ar aliejumi (pakanka nedidelio šaukštelio).
Sergant akių ar regimojo nervo, ragenos ligomis, katarakta ir konjunktyvitu, labai efektyviai veikia petražolių sultys. Tai stipriausiai veikiančios sultys, todėl nereikėtų jų išgerti daugiau nei 30-40 miligramų per dieną. Vienu kartu galima suvartoti ne daugiau kaip šaukštą. Petražolių sultis geriau skiesti vandeniu ar kitų vaisių sultimis. Ypač naudingas morkų ir petražolių sulčių kokteilis.
Puikiai atgaivina akis, valo ne tik kraują, bet ir visą organizmą burokėliai. Tad naudinga du valgomuosius šaukštus šviežių burokėlių sulčių įpilti į morkų ir petražolių sulčių mišinį.
Akių kraujagysles teigiamai veikia abrikosai (šviežūs, sultys, džiovinti).
Iš vasarinių uogų regėjimą gerina mėlynės. Per sezoną jų reikia suvalgyti ne mažiau kaip 10 stiklinių. Mėlynės neblogai išlaiko savo unikalias savybes ir sutrintos su cukrumi. Mėlynes trinkite mediniu šaukštu (proporcijos - stiklinė uogų ir stiklinė cukraus). Jei trintas mėlynes laikysite šaldytuve, sukraus galite dėti perpus mažiau.
Būtinai gerkite erškėtuogių sultis ar arbatas. Šioms uogoms vitamino C kiekiu nėra lygių.
Žmonėms, sergantiems trumparegyste, labai tinka gudobelės. Šiose uogose gausu vitaminų C ir A.
Džiovintus gudobelių vaisius sumalkite į miltus, sumaišykite su medumi ir vartokite kaip uogienę. Džiovinti gudobelių lapeliai ir vaisiai labai tinka arbatoms.
Vitamino A yra ir melionuose. Juos galite vartoti be jokių apribojimų, dėti į salotas, sriubas, piurė.