Turguje - vasaros gėrybių metas...
Dabar - šviežių daržovių ir beprasidedančių lietuviškų uogų metas, todėl turguose prekystaliai lūžte lūžta nuo pomidorų, agurkų, kopūstų, salotų, ridikėlių ir daugybės kitų gėrybių, žodžiu, vitaminų šaltinių. Šviežių daržovių kainos tampa prieinamos kiekvienam. Pavyzdžiui, 100 gramų svogūnų laiškų Kauno Šilainių turgavietėje kainuoja tiktai 40 centų. Tiek pat svogūnų laiškai kainuoja ir Vilniaus Kalvarijų bei Halės turguose. Taigi net ir menkiausią pensiją gaunantis garbaus amžiaus miestietis gali savo kuklų pietų stalą praturtinti vitaminais. Pomidorai Kauno turguose kainuoja iki pusšešto, o Vilniaus - iki puspenkto lito už kilogramą. Agurkai taip pat atpigo - už kilogramą pakanka sumokėti tiktai 3 litus. Šiuo metu viena populiariausių daržovių - švieži kopūstai (1 kilogramo kaina - 2,60-2,80 lito už kilogramą) bei niekada iš mados neišeinantys obuoliai. Bulvės kainuoja 40-60 centų. Miestų turgūs pakvipo ir braškėmis. Jų dar ne itin gausu, todėl ir kaina gana solidi - prašoma 10-13 litų už kilogramą. Vis dėlto tėvai savo mažyliams perka bent po kelias uogas... Na, o citrusiniai vaisiai vis labiau primirštami... Žmonės į turgų mielai ateina apsirūpinti ir mėsos gaminiais (šiuo metu itin populiarios parūkytos dešrelės ir šašlykai, kurių pasirinkimas tikrai didžiulis, o ir kainos nesikandžioja), pieno produktais, įvairiausiais kepiniais... Pirkėjai tikina, jog visa tai pirkti turguje labai apimoka - kainos čia gerokai mažesnės nei prekybos centruose...
Turgaviečių žuvies paviljonuose gyvi karpiai parduodami po 6,90 lito, kilogramas šaldytos jūros lydekos - 7 litai 50 centų, šalto rūkymo skumbrė - 12 litų 90 centų, karšis - 13 litų 90 centų, žiobris - 10 litų 50 centų. Kalvarijų turguje kilogramą kaimiškos grietinės parduoda už 6-7, varškės 5, sviesto - 10 litų. Kilogramas kiaulienos kumpio šioje turgavietėje kainuoja nuo 6 litų, karbonado - 11, sprandinės - 8-9, šviežių lašinių - 2-4 litus. Nebrangūs kiaulienos subproduktai. Kojos parduodamos po pusantro lito už kilogramą, kepenys - po 3 litus. Veršienos kumpis kainuoja 8-9 litus už kilogramą, o jautienos - pora litų pigiau. Kalvarijų turgavietėje pastaruoju metu per savaitę miestiečiai nuperka apie 5-6 tonas kiaulienos ir maždaug tiek pat jautienos. Tačiau ir šiame, ir kituose turguose prekiautojai sakė, kad pernai šviežios mėsos buvo parduodama gerokai daugiau. Dabar savaitės viduryje turgavietės apytuštės, o turtingesnieji ateina apsipirkti savaitgaliais.
- Žmogaus galimybes apriboja jo piniginės storis, - tikino Šilainių turgavietės vadovas Algimantas Jakniūnas. - Tiems, kurie gali sau leisti daugiau, perka nesiderėdami, per daug nesirinkdami. Vis dėlto pastaruoju metu pastebima, kad žmonėms trūksta pinigų. Argi anksčiau kas nors pirkdavo po vieną dvi dešreles ar tris kiaušinius? Jei prašydavo pasverti dešrelių, tai bent kilogramą ar pusantro, o dabar jau nieko nestebina, kai paprašo šimto gramų...
Šilainių turgavietė turi savo veterinarijos gydytoją, kuris nuolat tikrina parduodamų produktų kokybę. Tačiau čia dažnai lankosi ir Kauno miesto maisto priežiūros tarnybos darbuotojai. Kadangi sankcijos pažeidėjams gana griežtos (radus rimtų pažeidimų galima netekti vietos ir jos čionai daugiau negauti), prekeiviai stengiasi žmonėms nepiršti nekokybiškų produktų.
Vilniaus Halės turgaus maisto kontrolės laboratorijos vedėjas Robertas Išaras perspėjo, kad vasaros karštymečiu pirkėjai būtų atsargūs - nepirktų šaldytuvuose nelaikomų pieno, mėsos, kitų gendančių produktų. Nepatartina jų pirkti ir iš atsitiktinių prekeivių turgaviečių prieigose.