REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai iš namų pabėga primuštos žmonos, klaipėdiečiai vyrai ima į rankas telefono ragelį ir išpažįsta savo nuodėmes moterų pagalbos centrų savanoriams.

REKLAMA
REKLAMA

Kitaip nei sostinėje, uostamiestyje nėra nė vieno psichologinės pagalbos centro vyrams, kurio specialistai padėtų stipriajai lyčiai išsivaduoti nuo polinkio smurtauti.

REKLAMA

Klaipėdoje vis dar nėra įstaigos, teikiančios ilgalaikes nemokamas konsultacijas smurtautojams ir tiems, kurie patiria moterų smurtą. Beje, pastarasis reiškinys, uostamiesčio psichologų tikinimu, neturėtų kelti skeptiškos šypsenos, nes yra pakankamai dažnas.

Ledai nepajudėjo

Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras, įkurtas tam, kad pagelbėtų smurtą patiriančioms moterims, nuolat sulaukia ir anoniminių vyrų skambučių.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai vyrai skundžiasi, jog patiria psichologinį moterų spaudimą šeimose. Žmonos ir draugės juos terorizuoja dėl įvairių priežasčių - mažų algų, nepatenkinto lytinio poreikio arba tiesiog dėl skirtingų pažiūrų. Tačiau skambina ir tie asmenys, kurie nebežino, kokiu būdu suvaldyti savo agresiją.

Dar prieš metus "Vakarų ekspresas" rašė apie vilniečių ketinimus pajūryje įkurti Vyrų krizių ir informacijos centro filialą. Per metus niekas nepasikeitė, tačiau vilniečiai tikina, jog savo idėjų neatsisako.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydo ir mušeikas

Nėra statistikos, kiek klaipėdiečių vyrų bando spręsti asmenines problemas su psichologų pagalba. Tačiau dienraščio pakalbinti specialistai sako, kad su tokiais pacientais tenka dirbti nuolat.

Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras, kurio psichologai dirba su skriaudžiamomis moterimis, ne taip seniai konsultavo 4 vyrus.

Pastarieji savo noru nusprendė kreiptis į centro psichologus tam, kad šie padėtų išsivaduoti nuo polinkio į agresiją.

Įstaigos direktorės Dalios Puidokienės teigimu, beveik tris mėnesius psichologai dirbo su išsilavinusiais, aukštus postus uostamiestyje užimančiais vyrais. Direktorės žiniomis, po ilgalaikių konsultacijų tų šeimų gyvenimo kokybė pagerėjo.

REKLAMA

"Mums lyg ir nepriklausytų dirbti su vyrais, nes centro specialistų pagalba yra teikiama skriaudžiamoms merginoms ir moterims. Tačiau kitaip pasielgti negalime, nes padėdami smurtautojams, gelbėjame ir jų žmonas bei vaikus", - svarstė D. Puidokienė.

Klaipėdoje Vyrų krizių ir informacijos centro reikalai į priekį juda vangiai. Tačiau visuomenės stereotipas, esą vyrams turėtų būti gėda pripažinti savo problemas ir kreiptis pagalbos į specialistus, pamažu yra laužomas pačių vyrų.

Iš proto veda žmonos

Nuo praėjusio pavasario į uostamiesčio socialinės ir psichologinės pagalbos centrą jau galima skambinti ir nemokama linija 8 800 66366.

REKLAMA

Prie telefono linijos vakarais budintys socialiniai darbuotojai vis dažniau išgirsta vyrų skundų. Esą moterys juos įstumia į kampą priekaištaudamos dėl menko uždarbio, yra ir tokių atvejų, kai vyrą į krizę stumia nuolatiniai priekaištai dėl nesėkmingo sutuoktinių lytinio gyvenimo. Problemos šeimose kartais priverčia stipriąją lytį ryžtis net savižudybei. Ne ką mažiau vyrų guodžiasi, kad savo jėgomis nesugeba įveikti savo polinkio į agresiją.

Ne taip seniai skambučio sulaukė ir "Vakarų ekspresas". Nepanoręs prisistatyti vyriškis pasakojo, jog dėl juridinių reikalų yra priverstas gyventi viename bute su buvusia žmona. Moteris, tikino žmogus, serga neuroze ir baigia išvesti iš kantrybės buvusį sutuoktinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Ji man grasina. Gal ir sunku patikėti, bet nuo tokių kalbų šiaušiasi plaukai. Ne kartą esu atsibudęs naktį ir aptikęs ją su peiliu prie savo lovos. Dažnai puola mane mušti, nedrįstu pakelti rankos, todėl tenka kentėti pykčio priepuolius. Iškviesti policijos pareigūnai tik juokiasi. Gal Klaipėdoje yra įstaiga, kuri patartų, kaip man gyventi toliau, nes pakeisti gyvenamosios vietos neturiu jokių galimybių?" - klausė vyras.

Deja, be mokamų psichologų, advokatų ar psichoterapeutų konsultacijų, kurių viena kainuoja 40-70 litų, uostamiestyje tokiems vyrams nėra ką pasiūlyti.

REKLAMA

Klientų daugėja

Vyrų krizių ir informacijos centras (VKIC) Vilniuje veikia trejus metus. Vilniaus miesto taryba tuomet patvirtino sprendimą dėl Vilniaus savivaldybės dalyvavimo VKIC veikloje dalininko teisėmis. Nuspręsta, kad centre dirbs vienas Savivaldybės paskirtas darbuotojas, kuriam išlaikyti sostinės savivaldybė kasmet biudžete numato apie 10 tūkstančių litų.

VKIC pateisino vilniečių lūkesčius. Šios įstaigos plėtros projektų koordinatoriaus Algio Davidavičiaus žiniomis, per savaitę centro psichologai sulaukia 5-10 vyrų skambučių. Per šiuos metus konsultacijas lankė per 100 stipriosios lyties atstovų.

REKLAMA

Skaičiai neįspūdingi, tačiau jie didėja kasmet. VKIC duomenimis, 50 proc. klientų nemokamos specialistų konsultacijos padeda įveikti krizes. Dėl to nevaldoma agresija apleidžia tiek pat šeimų.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė sako, kad uostamiestyje toks centras bus įkurtas tik tuomet, kai visuomenė "išreikš tam poreikį". Jos teigimu, švedų pavyzdys rodo, kad piršti pagalbą per prievartą yra neveiksminga.

Ginklas - įstatymas

Smurto prevencijos specialistai iš Švedijos jau ilgą laiką bendradarbiauja su uostamiesčio Savivaldybės socialinės paramos skyriaus darbuotojais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio skyriaus vedėja Audronė Liesytė sako, kad Švedijoje vyrų krizių centrai - įprastas dalykas, tačiau švedai įveikė daugybę kliūčių tam, kad smurto problemai tos šalies politikai skirtų prioritetą.

Susivieniję Švedijos psichiatrai nusprendė, jog smurto tendencijas galima sumažinti steigiant psichologinės pagalbos centrus ne tik moterims, bet ir patiems agresoriams. Taip ir buvo padaryta, tačiau praėjus 8 metams paaiškėjo, kad įstaigos stovi pustuštės - vyrai jose nesilanko.

Ir tuomet švedai rado kitą išeitį - parengė ir priėmė įstatymą, baudžiantį smurtaujančius asmenis. Remiantis juo, tokiems asmenims 4 kartus siūloma nemokama psichologų pagalba. Vyriškiams atsisakius ir įkliuvus penktą kartą, jau yra taikomos laisvės atėmimo arba piniginės nuobaudos.

REKLAMA

A. Liesytė įsitikinusi, kad, be atitinkamos įstatyminės bazės, kalbos apie smurto prevenciją skamba tuštokai.

"Esame sostinės uodegoje"

Klaipėdietis psichologas Vidas Karvelis, kuriam tenka konsultuoti krizių ištiktus vyrus, įsitikinęs, kad specialus centras stipriajai lyčiai sumažintų agresijos protrūkio tendencijas uostamiestyje.

Jo steigimo reikalais, mano specialistas, galėtų susirūpinti uostamiesčio nevyriausybinės organizacijos. Ant jų pečių gultų ir lėšų ieškojimo našta.

"Viskas įmanoma, tik kol kas klaipėdiečiams dėl šios problemos galvų neskauda. Uostamiesčio moterų namus Savivaldybė remia tik iš dalies, tad ką bekalbėti apie įstaigos vyrams rėmimą. Klaipėda nuo Vilniaus visose srityse atsilieka mažiausiai dvejais metais", - kalbėjo V. Karvelis.

REKLAMA

Psichologas mano, kad įstaigos agresijos nevaldantiems vyrams uostamiestyje teks palaukti dar keletą metų - tol, kol "subręs visuomenė."

Išsilaiko iš projektų

Kol klaipėdiečiai laukia naujų baudžiamojo kodekso pataisų, o krizės ištikti uostamiesčio vyrai kenčia tyliai, sostinės VKIC verda darbas.

Pernai čia pradėtas įgyvendinti centro plėtros projektas. Šį centro specialistų parengtą projektą daugiau nei 47 tūkst. JAV dolerių remia Jungtinių Tautų vystymo programa. Vilniečių partneriai - švedai ir norvegai.

"Prieš trejus metus, kai sostinės nevyriausybinėms organizacijoms kilo idėja įkurti tokį centrą, mes tikrai nesvarstėme, kiek klientų turėsime. Buvo aišku, kad tokia įstaiga yra būtina. Vilniaus savivaldybė centro neišlaiko, kasmet skiria po 10 tūkst. litų, visos kitos lėšos gaunamos parengus projektus", - sakė VKIC darbuotojas A. Davidavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Dėmesio centre - ir pajūris

A. Davidavičius sako, kad jau ateinančių metų antrą ketvirtį VKIC filialų steigimas kituose didmiesčiuose bus svarstomas, nes tai numatyta centro plėtros strategijoje.

VKIC plėtros projektų koordinatorius tikino, kad pats yra užmezgęs kontaktus su žmonėmis, kurie galėtų ir norėtų bendradarbiauti. Jo teigimu, per keletą artimiausių metų krizių centrai vyrams turėtų būti įsteigti Kaune ir Klaipėdoje.

Vaida ZUBRAUSKAITĖ

“Vakarų ekspresas”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų