REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie vadinamosios „žolės“ rūkymą sklando daugybė mitų. Kurie iš jų – teisingi, kiek ji gali pakenkti žmogui ir kiek pavojingos lietuviškos kanapės, aiškinsis BTV laida „Auksarankiai“.

Apie vadinamosios „žolės“ rūkymą sklando daugybė mitų. Kurie iš jų – teisingi, kiek ji gali pakenkti žmogui ir kiek pavojingos lietuviškos kanapės, aiškinsis BTV laida „Auksarankiai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai Nyderlandų karalystė nusprendė leisti žmonėms legaliai vartoti dalį lengvųjų narkotikų, visas pasaulis svarstė, kuo baigsis toks eksperimentas. Prieš metus jų pavyzdžiu pasekė Čekija, tačiau patys olandai jau ieško būdų griežtinti tvarkai. Užsieniečiai legaliai įsigyti lengvųjų narkotikų Nyderlanduose nebegali – šios šalies valdžia taip stengiasi apriboti turistų, atvažiuojančių vien dėl šio tikslo skaičių. Nori įsigyti „žolės“ – pateik olandiškus dokumentus.

REKLAMA

Nyderlandų Karalystės ambasadorius Lietuvoje Kornelis Vilemas Spansas pasakoja, kad jų šalyje legalizavus lengvuosius narkotikus smarkiai sumažėjo stipriųjų narkotikų vartojimas – toks ir buvo pagrindinis liberalios politikos principas. Ar norėtų šiuo keliu eiti ir Lietuva?

BTV laida „Auksarankiai“ taip pat aiškinsis, kas blogiau: „žolė“ ar alkoholis? Minėtasis K.V.Spansas sako, kad alkoholis labiau kenkia tiek žmogaus sveikatai, tiek socialiniams santykiams. Tuo tarpu priklausomybės ligonių psichologinės ir socialinės reabilitacijos centro „Nugalėtojų akademija“ psichologas Mykolas Baltrūnas perspėja, kad „žolės“ rūkymas gali būti pirmas laiptelis link rimtesnių narkotikų.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jo nuomone, žmonės, pradėję vartoti lengvus narkotikus prieš tai beveik visada būna vartoję alkoholį ar rūkalus, taigi būtent jie yra pirmieji vartai į priklausomybės ligas. Dalis žmonių kartą išbando ir jiems to pakanka, o kiti nesugeba pasipriešinti potraukiui. Specialistai laidoje taip pat gilinsis į tai, ar priklausomybė yra paveldima, ar įgyjama.

Kitas klausimas – ar lietuviškas kanapes apskritai galima panaudoti narkotikų gamybai? Lietuviai kartais patenka į kurioziškas situacijas, kai yra baudžiami už auginimą augalų, visiškai netinkamų tam tikslui. Specialistai tikina, kad narkotikams gaminti tinkamos medžiagos į Lietuvą dažniausiai atkeliauja iš užsienio.

Tačiau visiškai užmerkti akių taip pat netinka. Pareigūnai pasakoja neįtikėtinas narkotikų verslo istorijas. Pavyzdžiui, kartą narkotikams auginamų kanapių plantaciją aptiko telekomunikacijų bendrovės darbuotojai, atvykę tikrinti skundų dėl prasto ryšio.  Kaip tai susiję? Sužinosite įsijungę BTV laidą „Auksarankiai“, šeštadienį  19 val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų