naujienų portalas tv3.lt
2020.01.24 11:32

Daugelis esame įpratę mėgautis kava – stipriu espresso puodeliu, ar lengvesne su pieno puta, ir turbūt net nepagalvojome, kad yra daugybė kitokių jos panaudojimo būdų. TV3 laidos „La Maistas“ šefai Tomas Rimydis, Vylius Blauzdavičius ir ypatingas laidos svečias Emanuelis Ryklys pademonstruos, kad su kava galima pasigaminti įvairiausių patiekalų ir ryžių pudingą, ir bulvių košę, ir net mėsos patiekalus.

Netikėti receptai su kava (nuotr. Organizatorių)

Netikėti receptai su kava (nuotr. Organizatorių)

Kavos ekspertas, kavos baro įkūrėjas ir knygos „Tebūnie kava“ autorius – Emanuelis Ryklys apie kavą žino viską. Savo žiniomis ir praktiniais patarimais jis pasidalins ir su laidos „La Maistas“ šefais bei žiūrovais.

„Afrika, Azija, Amerika – regionai kur auga kava. Būtent nuo regiono labai priklauso kavos skonis: Afrikos kavos rūgštesnės, visiškesnės, gaivesnės, Pietų Amerikos (Brazilijos, Kolumbijos) kavos – saldesnės, turinčios šokolado poskonio, o Azijos – karčiausios, su įvairių prieskonių natomis, egzotiškiausios. Taigi, renkantis kavos pupeles, pirmiausia, reikėtų žiūrėti iš kokio regiono yra kilusi – kuo tiksliau nurodyta vietovė, tuo geriau, bei skrudinimo datą – kuo šviežesnė, tuo geriau“, – pasakojo Emanuelis.

REKLAMA

Laidos užkulisiai

Laidos užkulisiai

Pasak kavos eksperto, skaniausia – tik ką sumalta kava. Todėl jis rekomenduoja pirkti pupeles ir jas patiems malti. „Skaniausias momentas – tik ką sumaltos kavos aromatas. Jei perkate jau sumaltą kavą, ji bus praradus apie 20 proc. savo kvapo. Taigi, visiems, norintiems mėgautis išties gardžia kava, patarčiau pradėti nuo paprasčiausio kavos malūnėlio”, – sako E. Ryklys.

Pasak, Emanuelio, įsigytas kavos pupeles tinka laikyti pakuotėje, kurioje pirkote arba galima perpilti į sandariai užsidarantį indą, svarbiausia, laikyti toliau nuo šviesos.

Kavos ekspertas atskleidžia dar kelias gudrybes, padėsiančias labiau mėgautis kava: „Reikėtų paruošti receptorius, t.y. išgerti vandens prieš kavos puodelį ir kavą gerti šiek tiek pravėsusią, o ne deginančiai karštą, nes žemesnėje temperatūroje skonio receptoriai geriau pajaučia visus skoninius niuansus“, – pasakojo Emanuelis.

Emanuelis Ryklys

Emanuelis Ryklys

Nuolatiniai laidos šefai Vylius Blauzdavičius ir Tomas Rimydis gamino įvairius patiekalus su skirtingomis Emanuelio ruoštomis kavomis. Vylius kepė kiaulienos šonkauliukus, gardintus kavos prieskoniais ir Tiramisu desertą, o Tomas troškino jautienos šonkaulius, ruošė bulvių košę su kava ir ryžių pudingą su kreminiu sūriu ir kava.

Vylius „La Maistas“ žiūrovams atskleidė keletą paslapčių, kaip paruošti ypač skanius, minkštus ir sultingus šonkauliukus orkaitėje: „Nepagailėkite prieskonių. Kepkite 120 laipsnių orkaitėje ant grotelių valandą ar pusantros ir paskui dar įsukę į foliją, kad jie visiškai suminkštėtų. Po grotelėmis pastatykite indą su vandeniu, kuris garuotų ir suteiktų šonkauliukams drėgmės bei minkštumo. Šonkaulius ant grotelių dėkite kaulu į apačią, kad jis įkaistų ir pradėtų kepti, o kai įsuksite į foliją – apverskite ir kepkite kaulu aukštyn. Turėkit kantrybės ir patiekalas gausis nuostabus“, – patarimais dalinosi Vylius.

REKLAMA

Ryžių pudingas su kava

Ryžių pudingas su kava

Siūlome pasigaminti Tomo ryžių pudingą su kreminiu sūriu ir kava

Ingredientai:

400 g pieno

300 g grietinėlės

200 g apvaliųjų ryžių

200 g kreminio sūrio (arba gerai pertrintos riebios varškės)

100 g cukraus

3 kiaušiniai

30 g stiprios juodos kavos

2 cinamono lazdelės

3 g maltos vanilės

Gaminimas:

Ryžiai apkepinami puode sausai. Kai pradeda skrusti, supilamas pienas, grietinėlė ir sudedama vanilė, cinamonas bei cukrus.

Ryžiai verdami ant nedidelės ugnies, vis pamaišant apie 15 minučių (ryžiai turi būti minkšti, bet nepervirę). Paliekami atvėsti.

Atskirai išplakami kiaušiniai. Jie sumaišomi su kreminiu sūriu ir kava.

Sūrio kremas sumaišomas su virtais ryžiais. Viskas gerai išmaišoma.

Ryžių masė sudedama į kepimo formą arba mažesnes formeles (pvz. Creme brule formeles) ir kepama orkaitėje 180 temperatūroje iki viršus gražiai apskrunda.

Pudingas gali būti valgomas karštas, tačiau man jis skaniausias atvėsęs ir atšaldytas šaldytuve.

Patarimai:

Kepimo laikas priklausys nuo formos dydžio ir pudingo storio – mažose formelės pudingas iškeps per 15-20 minučių, o didesnis, storesnis pudingas gali kepti ir pusvalandį ar šiek tiek ilgiau.

Kvapniausia „La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3, o dar daugiau patarimų ir receptų – www.lamaistas.lt.

„La Maistas“ – skanu čia!

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Gero vakaro šou. „TV Pagalbos“ žvaigždė Navickas prisiminė, kaip saugojo Landsbergį: pas jį prie durų miegodavom
DABAR RODOMA
Gero vakaro šou. „TV Pagalbos“ žvaigždė Navickas prisiminė, kaip saugojo Landsbergį: pas jį prie durų miegodavom
DABAR RODOMA
Lietuvis įsiuto: bejėgio vilkiko vairuotojo nelaimė policijai sukėlė juoką
DABAR RODOMA
Gerbėjai dalijasi įrašu ir sako, kad princas Harry – svajonių vyras
DABAR RODOMA
Išsitraukė kamerą, pamačius, ką išdarinėja lėktuvo keleivė – vos sulaikė juoką
DABAR RODOMA
Įrašas spaudžia širdį: šuns reakcija į veterinarą nepalieka abejingų
DABAR RODOMA
Visi mes žmonės. Meiželytė dėl darbo Seime neteko meilės: „Puikiai suprantu Grybauskaitę“
DABAR RODOMA
Gražuolės bandymas atkreipti sportininkų dėmesį virto sensacija – visai nesidrovėjo
DABAR RODOMA
Princas Williamas su žmona Kate vos sulaikė juoką po žurnalistų komentarų
DABAR RODOMA
Negalėjo nenufilmuoti: vaizdas danguje priminė baisiausią siaubo filmą
DABAR RODOMA
Tokio padaro žvejai dar nebuvo regėję: nesuprato, kas per mutantas
REKLAMA
„La maistas“ švenčia Lietuvos nepriklausomybę – ypatingi Vasario 16-osios patiekalai (nuotr. Organizatorių)
Prieš daugiau nei 100 metų Lietuva atkūrė nepriklausomybę ir ta proga „La maistas“ laida skirta būtent lietuviškai virtuvei. Vasario 16-osios proga mes nusiteikę švęsti, o tam, ...
Ypatingi vasario 16-osios patiekalai (nuotr. Organizatorių)
Prieš daugiau nei 100 metų Lietuva atkūrė nepriklausomybę ir ta proga „La maistas“ laida skirta būtent lietuviškai virtuvei. Vasario 16-osios proga mes nusiteikę švęsti, o tam, ...
„La maistas“ viešnia Banga parodė, kaip pasidaryti pasakišką tiramisu desertą (nuotr. Organizatorių)
Artėjant Šv. Valentinui tikriausiai visi sukate galva, kuo gi nustebinti savo pačius mylimiausius.  Šiandien TV3 laidos „La Maistas“ virtuvė kvepės meile, o šefai Tomas ...
Tinklaraštininkės ruošiami desertai nepalieka abejingų: pasakė, kaip ruošti skaniausias spurgas (nuotr. asm. archyvo)
Banga Mudėnaitė nebuvo iš tų mergaičių, kurios svajojo užaugusios gaminti pyragus ir sudėtingiausius patiekalus. Ji juokiasi, kad net būdama penktoje klasėje nežinojo, kaip ...
Vištienos širdelių iešmeliai su bulvytėm (nuotr. stop kadras)
Tikriausiai sukate galvą, kaip Šv. Valentino dieną nustebinti savo mylimuosius. TV3 laidos „La Maistas“ šefai Tomas Rimydis, Vylius Blauzdavičius ir ypatinga laidos viešnia ...
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų