naujienų portalas tv3.lt
2020.01.24 11:32

Daugelis esame įpratę mėgautis kava – stipriu espresso puodeliu, ar lengvesne su pieno puta, ir turbūt net nepagalvojome, kad yra daugybė kitokių jos panaudojimo būdų. TV3 laidos „La Maistas“ šefai Tomas Rimydis, Vylius Blauzdavičius ir ypatingas laidos svečias Emanuelis Ryklys pademonstruos, kad su kava galima pasigaminti įvairiausių patiekalų ir ryžių pudingą, ir bulvių košę, ir net mėsos patiekalus.

Netikėti receptai su kava (nuotr. Organizatorių)

Netikėti receptai su kava (nuotr. Organizatorių)

Kavos ekspertas, kavos baro įkūrėjas ir knygos „Tebūnie kava“ autorius – Emanuelis Ryklys apie kavą žino viską. Savo žiniomis ir praktiniais patarimais jis pasidalins ir su laidos „La Maistas“ šefais bei žiūrovais.

„Afrika, Azija, Amerika – regionai kur auga kava. Būtent nuo regiono labai priklauso kavos skonis: Afrikos kavos rūgštesnės, visiškesnės, gaivesnės, Pietų Amerikos (Brazilijos, Kolumbijos) kavos – saldesnės, turinčios šokolado poskonio, o Azijos – karčiausios, su įvairių prieskonių natomis, egzotiškiausios. Taigi, renkantis kavos pupeles, pirmiausia, reikėtų žiūrėti iš kokio regiono yra kilusi – kuo tiksliau nurodyta vietovė, tuo geriau, bei skrudinimo datą – kuo šviežesnė, tuo geriau“, – pasakojo Emanuelis.

REKLAMA

Laidos užkulisiai

Laidos užkulisiai

Pasak kavos eksperto, skaniausia – tik ką sumalta kava. Todėl jis rekomenduoja pirkti pupeles ir jas patiems malti. „Skaniausias momentas – tik ką sumaltos kavos aromatas. Jei perkate jau sumaltą kavą, ji bus praradus apie 20 proc. savo kvapo. Taigi, visiems, norintiems mėgautis išties gardžia kava, patarčiau pradėti nuo paprasčiausio kavos malūnėlio”, – sako E. Ryklys.

Pasak, Emanuelio, įsigytas kavos pupeles tinka laikyti pakuotėje, kurioje pirkote arba galima perpilti į sandariai užsidarantį indą, svarbiausia, laikyti toliau nuo šviesos.

Kavos ekspertas atskleidžia dar kelias gudrybes, padėsiančias labiau mėgautis kava: „Reikėtų paruošti receptorius, t.y. išgerti vandens prieš kavos puodelį ir kavą gerti šiek tiek pravėsusią, o ne deginančiai karštą, nes žemesnėje temperatūroje skonio receptoriai geriau pajaučia visus skoninius niuansus“, – pasakojo Emanuelis.

Emanuelis Ryklys

Emanuelis Ryklys

Nuolatiniai laidos šefai Vylius Blauzdavičius ir Tomas Rimydis gamino įvairius patiekalus su skirtingomis Emanuelio ruoštomis kavomis. Vylius kepė kiaulienos šonkauliukus, gardintus kavos prieskoniais ir Tiramisu desertą, o Tomas troškino jautienos šonkaulius, ruošė bulvių košę su kava ir ryžių pudingą su kreminiu sūriu ir kava.

Vylius „La Maistas“ žiūrovams atskleidė keletą paslapčių, kaip paruošti ypač skanius, minkštus ir sultingus šonkauliukus orkaitėje: „Nepagailėkite prieskonių. Kepkite 120 laipsnių orkaitėje ant grotelių valandą ar pusantros ir paskui dar įsukę į foliją, kad jie visiškai suminkštėtų. Po grotelėmis pastatykite indą su vandeniu, kuris garuotų ir suteiktų šonkauliukams drėgmės bei minkštumo. Šonkaulius ant grotelių dėkite kaulu į apačią, kad jis įkaistų ir pradėtų kepti, o kai įsuksite į foliją – apverskite ir kepkite kaulu aukštyn. Turėkit kantrybės ir patiekalas gausis nuostabus“, – patarimais dalinosi Vylius.

REKLAMA

Ryžių pudingas su kava

Ryžių pudingas su kava

Siūlome pasigaminti Tomo ryžių pudingą su kreminiu sūriu ir kava

Ingredientai:

400 g pieno

300 g grietinėlės

200 g apvaliųjų ryžių

200 g kreminio sūrio (arba gerai pertrintos riebios varškės)

100 g cukraus

3 kiaušiniai

30 g stiprios juodos kavos

2 cinamono lazdelės

3 g maltos vanilės

Gaminimas:

Ryžiai apkepinami puode sausai. Kai pradeda skrusti, supilamas pienas, grietinėlė ir sudedama vanilė, cinamonas bei cukrus.

Ryžiai verdami ant nedidelės ugnies, vis pamaišant apie 15 minučių (ryžiai turi būti minkšti, bet nepervirę). Paliekami atvėsti.

Atskirai išplakami kiaušiniai. Jie sumaišomi su kreminiu sūriu ir kava.

Sūrio kremas sumaišomas su virtais ryžiais. Viskas gerai išmaišoma.

Ryžių masė sudedama į kepimo formą arba mažesnes formeles (pvz. Creme brule formeles) ir kepama orkaitėje 180 temperatūroje iki viršus gražiai apskrunda.

Pudingas gali būti valgomas karštas, tačiau man jis skaniausias atvėsęs ir atšaldytas šaldytuve.

Patarimai:

Kepimo laikas priklausys nuo formos dydžio ir pudingo storio – mažose formelės pudingas iškeps per 15-20 minučių, o didesnis, storesnis pudingas gali kepti ir pusvalandį ar šiek tiek ilgiau.

Kvapniausia „La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3, o dar daugiau patarimų ir receptų – www.lamaistas.lt.

„La Maistas“ – skanu čia!

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Praeities žvalgas. Lietuvis apsilankė apleistoje Estijos pionierių stovykloje: vaizdai sukėlė gailestį
DABAR RODOMA
Praeities žvalgas. Lietuvis apsilankė apleistoje Estijos pionierių stovykloje: vaizdai sukėlė gailestį
DABAR RODOMA
Farai. Ne iš kelmo spirta pardavėja tapo didvyre – lietuvės gudrybė sustabdė vagišių
DABAR RODOMA
Farai. Vairuotojo elgesys pareigūnus išvertė iš koto: mašina nevažiavo, o vyras „vairavo“
DABAR RODOMA
Pasidalijo, ką mama išdarinėjo lėktuve: dukrai teliko rausti iš gėdos
DABAR RODOMA
Pamačius, kaip bandoma išvažiuoti iš automobilių aikštelės aplinkiniai susiėmė už galvų
DABAR RODOMA
Košmaras autobuse: nufilmuota, kas dėjosi viduje per siaubingą avariją
DABAR RODOMA
Internautai negali patikėti savo akimis: neatskiria, kuri yra dukra, o kuri – mama
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Po 12 metų kartu Dianos gyvenimas virto pragaru: istorija – pamoka kiekvienam
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Gimtadienio šventė porai virto pragaru: atėmė keturis vaikus, tarnybos reikalauja tūkstančių
DABAR RODOMA
Visi mes žmonės. Skambinas įvardijo skyrybų su Krysko priežastį: galutinis taškas padėtas tik dabar
REKLAMA
Gurmaniškos idėjos pusryčiams
Šį savaitgalį TV3 laidos „La Maistas“ studijoje laidos šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos viešnia  Gabrielė Žutautaitė dalinsis netradicinėmis, bet ...
Rausvi blyneliai su morkų uogiene (nuotr. Organizatorių)
Savaitgalį TV3 laidos „La Maistas“ studijoje šeimininkavo vyrai – šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos svečias Dominykas Bagdonas iškepė gausybę ...
Pasakė, kaip iškepti tobulus lietinius (nuotr. Organizatorių)
Savaitgalį TV3 laidos „La Maistas“ studijoje šeimininkavo vyrai – šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos svečias Dominykas Bagdonas iškepė gausybę ...
Blyneliai su obuoliais ir bananais (nuotr. Organizatorių)
Šį sekmadienį TV3 laidos „La Maistas“ studijoje šeimininkaus vyrai – šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos svečias Dominykas Bagdonas iškeps gausybę ...
Aušra pasakė, kaip pagaminti skaniausius cepelinus: bus minkšti ir glotnūs (nuotr. Organizatorių)
Prieš daugiau nei 100 metų Lietuva atkūrė nepriklausomybę ir ta proga „La maistas“ laida buvo skirta būtent lietuviškai virtuvei. Vasario 16-osios proga laidos viešnia tapo ...
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų