REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Simona Lipnė (nuotr. Organizatorių)

Didžiausi pokyčiai vaiko gyvenime vyksta pirmaisiais metais, kuomet jis iš naujagimio tampa kūdikiu, mokosi valgyti, judėti ir net kalbėti, rašoma pranešime spaudai.

16

Didžiausi pokyčiai vaiko gyvenime vyksta pirmaisiais metais, kuomet jis iš naujagimio tampa kūdikiu, mokosi valgyti, judėti ir net kalbėti, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Būtent apie šį ypatingą periodą specialiai vaikams skirtoje „Baby City/Toy City“ parduotuvėje susirinkusioms mamoms kalbėjo kineziterapeutė Edita Daunoravičienė, akušerė Ieva Girdvainienė ir trynukų mama Simona Lipnė. 

Maitinimo rūpesčiai

„Nebuvo viskas taip, kaip planuoji ar turi iliuziją: „Oi, susilauksiu kūdikio, darysiu taip ir anaip“. Mūsų atveju tai buvo reanimacija, priešpienio nusitraukinėjimas ir rūpestis dėl mažylių sveikatos“, – atvirai pokalbį su būsimomis mamomis pradėjo Simona. Emilija, Patricija ir Herkus gimė 7 nėštumo mėnesį, todėl pirmąsias keturias savaites praleido ligoninėje apsupti specialistų. 

„Tik praėjusios penkioms dienoms po gimdymo gavome du vaikus, o dar po keturių – trečią. Turėjome mėnesį ligoninėje, kur visko išmokome – tai ir labai gera, ir tokia, kurios niekam nelinkėčiau, patirtis“, – šypteli S. Lipnė.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis sunkumas su kuriuo susidūrė šeima gimus vaikams – maitinimas. Moteris, sužinojusi, jog laukiasi trynukų, žadėjo mažylius maitinti mišinuku, bet dar jiems gulint reanimacijos skyriuje paaiškėjo, jog jie jo netoleruoja.

REKLAMA

„Ir ką, reikėjo užkurti „pieno fabriką“. Dabar galiu pasakyti, kad įdėjus labai daug pastangų, viskas įmanoma – savo pienu vaikus išmaitinau iki septinto mėnesio. Supratau, kad turiu antgamtinių galių – kas keletas valandų nusitraukdavau pusę litro pieno, kilogramai tirpo kosminiu greičiu, nors vienu prisėdimu suvalgydavau dvi pakuotes chalvos, o aš sužinojau, kad galiu nemiegoti paras“, – toliau atviravo trynukų mama. 

Labiausiai Simona dėkoja savo vyrui už pagalbą, rūpestį ir visoms susirinkusioms linkėjo įtraukti saviškius į vaikų auginimo procesą. 

REKLAMA
REKLAMA

Migdymo pagalbininkai

Tėvystės mokyklos „Gandro lizdas“ įkūrėja I. Girdvainienė dalinosi praktiškais pirmųjų metų patarimais, kaip reikėtų prižiūrėti mažylį, maitinti, migdyti. 

„Neturėkite didelių lūkesčių susidėlioti planą. Dažnai mamos paskaito knygas, kur kalbama apie dienotvarkę ir tikisi, jog joms tai pavyks. Visi kūdikiai skirtingi, todėl vieniems šios taisyklės tinka, kitiems n“, – teigia akušerė Ieva. 

Pirmąjį pusmetį kūdikiai miega 12-18 valandų. Vieni daugelį jų išmiega naktį, kiti jas „dalina” keletą kartų per dieną. „Mamos, naudokitės proga ir miegokite, kai miega jūsų kūdikis. Taip pat išbandykite tai, kas padeda geriau miegoti - tai naktinės lemputės ar baltąjį triukšmą skleidžiantys daiktai, kurie ramina kūdikius ir padeda jiems geriau užmigti. Dar vienas būdas geresniam mažylių miegui - vystymas. Tai ne tas senovinis, kaip vystydavo ligonėse, bet specialūs vystyklai, kurie padeda išlaikyti natūralią fleksinę vaisiaus padėtį, kuri buvo gimdoje”, - patarė specialistė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Migdyti reikia laikantis saugaus miego taisyklės – naujagimis guldomas tik ant nugaros. Ieva patarė įsigyti patogią lovelę, o jeigu labai norite miegoti kartu – specialių priedėlį, kuri prisijungia prie tėvų lovos ir tampa kūdikio miego vieta.

Kitas svarbus momentas pirmaisiais metais - žindymas ir primaitinimas. Žindymą palengvins specialios žindymo pagalvės, kurios tinka ir nėščioms, ir vėliau visą laikotarpį, kai žindysite. „Pagrindinė mamų baimė yra užspringimas. Tai norėčiau pabrėžti, kad mamos pienu maitinami kūdikiai užspringti negali. Tai įmanoma tik nuo kieto maisto, kuris prasideda šeštą gyvenimo mėnesį pagal jūsų pediatro rekomendacijas”, - pabrėžė Ieva.

REKLAMA

Masažas – labai svarbu

„Atsivežus naujagimį namo nepulkite jo prausti, mankštinti - leiskite jam apsiprasti namuose, nes viskas jam yra nauja, nepatirta. Tik po mėnesio galime kalbėti apie masažą, kuris ne tik padeda atsipalaiduoti, bet ir stiprina emocinį ryšį“, – patarė kineziterapeutė Edita. Ji labai pabrėžė, kad visa vaiko priežiūra, vystymas, masažas, maudymas turi būti patogus ne tik mažyliui, bet ir jo tėvams: „Todėl pasiruoškite patalpą, vietą, kur visa tai darysite. Rengti, prausti ir masažuoti reikės daugybę kartų, tai turi būti patogiame aukštyje. Nedarykite to ant lovos, pagailėkite savo nugaros. Įsigykite patogų vystymo stalą, kur galėsite užsiimti su vaiku nevargindami savęs.“

Kai jau sulauksite tinkamo amžiaus, galite patys daryti kūdikiui masažą, kuris stiprina emocinį ryšį, atpalaiduoja raumenukus, mažina pilvo diegliukus. Svarbu pasirinkti ne tik tinkamą vietą, bet ir laiką - jei darysite prieš pat valgymą, greičiausiai mažylis bus alkanas ir muistysis norėdamas greičiau baigti ir pavalgyti; jei iškart po maitinimo, jausis nemaloniai, nes pilvukas bus pilnas. Masažo metu svarbu neskubėti, viską daryti ramiais judesiais. „Dar mažas patarimas, bet jį kažkodėl tėvai pamiršta - masažuokite šiltomis rankomis, neišgąsdinkite kūdikio, kad masažas jam būtų malonus“, – patarė E. Daunoravičienė. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų